Skandinavisk soveværelse med dobbeltseng med dyner og puder

Hvor ofte skal du købe en ny dyne?

Tommelfingerreglen for, hvornår din dyne skal udskiftes, er efter 5-10 års brug. Det gælder alle kvalitetsdyner - både dem med naturfyld og dem med fiberfyld.

Uanset dynens kvalitet, og uanset hvor godt du behandler din dyne, er 5-10 års brug et realistisk pejlemærke, du kan orientere dig efter. Når du nærmer dig ti års brug, bør du begynde at overveje, om du skal købe en ny dyne.

Som regel kan en dyne i god kvalitet bevare sin fyldighed i længere tid, men det varierer, hvor ofte du skal købe en ny dyne. Dynens levetid er nemlig også afhængig af, hvordan du behandler din dyne.

Det har betydning for dynens holdbarhed, hvordan du sover. Hvis du for eksempel sveder meget om natten, bliver din dyne mere slidt. I løbet af natten suger dynen en masse fugt, som den skal afgive næste morgen.

Hvis du generelt ikke vasker eller lufter din dyne, eller hvis du tager dynen i brug, inden den er helt tør efter vask, kan det også nedbringe dynes levetid.

Hvornår skal du udskifte din dyne? Fire ting du skal holde øje med 

Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal udskifte din dyne, er det især følgende tegn, du skal holde øje med:

  1. Volumen: En vigtig ting at være opmærksom på, er dynens fyld. Har fyldet den samme volumen, som da du købte dynen?
  2. Klumper: Du skal også være opmærksom på fordelingen af fyldet: Er fyldet jævnt fordelt, eller begynder det at samle sig inden i dynen? Efter mange ture i vaskemaskinen kan fyldet nemlig begynde at klumpe sammen. Sved kan også få fyldet til at klumpe sammen.
  3. Bolstret:  Begyndende huller i overfladen medfører, at fyldet falder ud. Utætheden kommer især til udtryk, når du skifter sengetøj.
  4. Udseendet: Kan du se skjolder og misfarvninger på dynen, som ikke er til at vaske af igen? Så er det på tide at skifte dynen ud.
Hvor ofte skal du skifte din dyne

En slidt dyne er mere end blot træls at se på. I takt med at dynen bliver slidt, mister den sine kvaliteter, og det kan nedbringe din sovekomfort.

Fyldet taber sin isoleringsevne over tid, og har du tendens til at fryse om natten, bliver problemet forstærket af en slidt dyne.

Hvis fyldet klumper sammen, fordeler det sig ujævnt i dynen, så du nogle steder på kroppen bliver pakket godt ind, måske alt for godt i forhold til varme, og andre steder ligger næsten bar. En skæv fordeling af fyldet er med til at nedbringe kvaliteten af dit sovemiljø.

Hvilken dyne skal du vælge?

Hvad kan du gøre for at forbedre dynens holdbarhed?

Uanset hvilken kvalitet du køber, kan du med den rette behandling forbedre dynens holdbarhed og bidrage til, at dynen bevarer sin kvalitet og volumen så længe som muligt.

På den måde kan du slippe for at købe en ny dyne helt så ofte, som du ellers skulle.

Vi anbefaler, at du behandler din dyne på følgende måde:

  • For at bevare fylde og spændstighed i fyldet bør du ryste og korrekt din dyne hver dag.
  • Du må til gengæld ikke støvsuge eller banke dynerne, da det kan skade fyldet.
  • Din dyne skal have frisk luft hver dag. Undgå at lægge et tæppe over sengen med det samme, efter du er stået ud af sengen. Det kan medføre fugtskader.
  • Over tid kan fyldet i din dyne falde sammen. Du kan få fyldet til at rejse sig igen ved at tørretumble dynen sammen med et par tørrebolde.

Hvis dynen kan vaske, bør du gøre det dyne to-fire gange om året. Dynen skal ikke vaskes mere end fire gange om året, da det slider på polstret, fyldet og syningerne.

Mindst én gang om året skal du vaske på 60 grader for at udrydde husstøvmider og skimmelsvamp. Følg ellers dynens vaskeanvisning.

Inden dynen ryger tilbage på sengen, er det vigtigt, at den er fuldstændig tør. Hvis du er i tvivl, om dynen er helt tør, kan du med fordel veje den før vask. På den måde ved du med sikkerhed, hvad dynen skal veje for at have sluppet alt vand.

Hvad er sammenhængen mellem dynens kvalitet og levetid?

Hvor ofte, du skal købe en ny dyne, afhænger til dels af, hvad den koster

Kvaliteten på en dyne afspejler, hvilke råvarer den er lavet af. Når du betaler ekstra for en dyne, får du materialer med bedre slidstyrke, end du gør med en model i en lavere kvalitet. Den forbedrede slidstyrke er én af de ting, du betaler for.

For eksempel giver JYSK ti års udvidet garanti på dyner i vores GOLD kvalitet. Det er, fordi vi ved, at materialerne under almindelige brug kan tåle at blive brugt i ti år. I vores BASIC kvalitets- og priskategori får du ikke udvidet garanti. Til gengæld er dynerne væsentligt billigere.

I JYSK får du udvidet garanti på følgende dyner:

  • PLUS-dyner: Fem års garanti (både naturfyld og fiberfyld)
  • GOLD-dyner: Ti års garanti (både naturfyld og fiberfyld)

Læs mere om JYSKs kvaliteter her

Udforsk mere

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil