Lyst soveværelse med seng med pyntepuder, dyner og topmadras

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide

I denne guide har vi samlet vores bedste råd til dig, der er på udkig efter en ny dyne, og som har brug for hjælp til at vælge den helt rigtige.

I guiden fokuserer vi på de vigtigste elementer, du skal tage stilling til, når du skal vælge en ny dyne. Det er alt fra materialer, størrelse, pris og egenskaber. Vi kommer desuden med nogle konkrete retningslinjer, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken dyne der er den rigtige for dig.

Indholdsfortegnelse

  1. Hvad kendetegner en god dyne?

  En dyne er ikke bare en dyne. Hvor godt du sover om natten afhænger i høj grad af, om du har valgt en dyne, der passer til lige præcis dine behov. Her er følgende faktorer vigtige: Størrelsen, bæreevnen, dynens vægt, hvor ofte du udskifter din dyne, og hvor meget du ønsker, at dynen omslutter dig.

  I de følgende afsnit kommer vi ind på de nævnte aspekter, så valget af den rigtige dyne bliver nemmere for dig.

  Du kan også tage et på kig på vores bud på nogle rigtig gode dyner her. 

  2. Sådan vælger du den rette dynestørrelse

  Første skridt på vejen mod at vælge en dyne, der kan give dig bedre søvnkvalitet, er at have din højde i tankerne, når du vælger den. Som tommelfingerregel skal dynen nemlig være 20-30 cm længere, end du er.

  Dynelængde

  Hvor stor skal en dobbeltdyne være?

  Dyne fås i forskellige størrelser, så de passer til forskellige sengestørrelser og personlige præferencer.

  Hvilken størrelse, der passer til dig, afhænger i høj grad af, hvordan du regner med at bruge dynen.

  Selvom du sover alene under dynen, kan du godt have glæde af en dobbeltdyne. Du kan udnytte den ekstra bredde til at folde dynen ind under dig. Leder du efter en dyne til dig og din partner, kan de ekstra 20 eller 40 cm også være godt givet ud.

  Hvilken størrelse dyne skal jeg købe til mit barn?

  En to meter lang voksendyne kan virke stor for de fleste børn, der endnu ikke er begyndt i skole. Her bør du overveje en baby- eller juniordyne i stedet, fordi begge er udviklet med små børn for øje.

  Dit barns højde dikterer, hvornår du bør skifte fra den ene til den anden variant.

  Type

  Størrelse

  Passer til

  Babydyne

  67x100 cm

  Børn på 0-9 måneder/1 år

  Juniordyne 

  100x135 cm

  Børn fra 9 måneder og frem til skolealderen

  Læs guiden om størrelser på dyner

  3. Vægt, bæreevne og temperaturer

  Hvad angår en dynes varmegrad, deler vi i JYSK vores sortiment af dyner op i tre kategorier: sval, varm og ekstra varm. Hvad du skal vælge afhænger af:

  • Hvornår på året du skal bruge den - sommer eller vinter
  • Om du foretrækker at have det varmt eller køligere om natten
  • Din egen kropstemperatur under søvnen

  En dynes varmegrad bestemmes af fyldets bæreevne, som også har indflydelse på dynens vægt. Bæreevnen fortæller kort sagt, hvor meget luft fyldet kan bære. Jo højere bæreevne, jo bedre er dynen til at holde på varmen. Læs mere om dyners bæreevne.

  Det betyder konkret, at der skal mere fyld til at lave en varm dyne, hvis bæreevnen er lav, og at en tynd dyne stadig kan være varm, hvis bæreevnen er høj.

  Læs mere om, hvad der afgør din dynes vægt her 

  Bæreevnen afgøres af tre faktorer:

  • Arten 
  • Kvaliteten 
  • Fordelingen mellem fjer og dun
  Bæreevne

  Skal du købe en tyngdedyne?

  En tyngdedyne er en særligt tung dyne, du kan sove med om natten. Mange mennesker finder en beroligende effekt i at sove med en tungere dyne, og tyngdedynerne er blandt andet populære inden for sundhedssektoren. 

  Den mest markante egenskab ved en tyngdedyne er vægten. En helt almindelig dyne med naturfyld eller fiberfyld indeni, vejer maksimalt 1-2 k g. En tyngdedyne er væsentligt tungere og kan veje op til 13 kg.

  Tyngdedyner er typisk fyldt med små glasperler. Faktisk består 95 procent af tyngdedynernes fyld af små glasperler. Perlerne gør konstruktionen ekstra tung, så dynen tilpasser sig kroppens konturer. Hvis du prøver en tyngdedyne, vil du opleve, at den ligger meget tæt på kroppen.

  Find den rigtige tyngedyne:

  Din vægt

  Tyngdedynens vægt

  50-60 kg

  60-70 kg

  70-80 kg

  80-90 kg

  90+ kg

  Læs mere om tyngdedyner her.

  4. Hvad koster en dyne?

  I JYSK har vi dyner til ethvert behov og til enhver pengepung. Prisen på en dyne afhænger af materialet og kvaliteten. Første skridt på vejen mod at finde en dyne, der passer til din pengepung, er at skele til de tre prisklasser, som JYSK har inddelt dynerne i: BASIC, PLUS og GOLD.

  Enkeltdyner

  Enkeltdyner

  Fiberfyld

  Naturfyld

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Dobbeltdyner

  Dobbeltdyner

  Fiberfyld

  Naturfyld

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Hvilken betydning har fyldet for prisen?

  Kvalitet og pris følges ad. Når dynen fyldes med et produkt af høj kvalitet, vil prisen stige tilsvarende. For at gennemskue prisen er det derfor vigtigt at kende de mest almindelige fyldtyper i natur- og fiberdyner.

  Priser på naturfyld

  Naturfyld

  Fjer

  Fjer er et naturmateriale med en lav isoleringsevne. En høj andel af fjer resulterer i en relativt tung dyne, som mange mennesker foretrækker.

  Dun fra ænder

  Andedun har en bedre isoleringsevne end fjer. Udbuddet er også højt, så prisen er lav. 

  Dun fra moskusænder

  Dunene er små og har en god isoleringsevne.

  Dun fra gæs

  Gæs lever længere end ænder, og dunene bliver også større. Det giver en høj isoleringsevne i en dyne, der er stor og luftig.

  Dun fra edderfugle

  Edderfuglens dun anses for at være et af de varmeste og letteste råmaterialer i verden. Dunene findes kun i begrænset omfang og er meget kostbare.

  Fiberfyld

  Todimensionelle fibre

  Det almindelige fiberfyld kaldes todimensionel fiber i fagsprog. Det er et produkt til en lavere pris og vil ofte give en tungere og mere flad dyne.

  Tredimensionelle fibre

  Tredimensionelle fibre kaldes også hulfibre, idet der er et, tre eller syv huller i fiberen. Hullerne indeholder luft og øger derved fyldets isoleringsevne.

  Læs mere om prisen på dyner her.

  5. Hvor ofte skal du udskifte din dyne?

  Tommelfingerreglen for, hvornår din dyne skal udskiftes, er efter 5-10 års brug. Det gælder alle kvalitetsdyner - både dem med naturfyld og dem med fiberfyld.

  Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal udskifte din dyne, er det især følgende signaler, du skal være opmærksom på:

  • Volumen: Det vigtigste, du skal holde øje med, er dynens fyld. Har fyldet den samme volumen, som da du købte dynen?
  • Klumper: Du skal også være opmærksom på fordelingen af fyldet: Er fyldet jævnt fordelt, eller begynder det at samle sig inde i dynen? Efter mange ture i vaskemaskinen kan fyldet nemlig begynde at klumpe sammen. Sved kan også få fyldet til at klumpe sammen.
  • Bolstret:  Begyndende huller i bolstret medfører, at fyldet falder ud. Utætheden kommer især til udtryk, når du skifter sengetøj.
  • Udseendet: Hold øje med, hvordan dynen ser ud. Kan du se skjolder og misfarvninger på dynen, som ikke er til at vaske af igen?
  Hvor ofte skal du skifte din dyne

  En slidt dyne er ikke god for din sovekomfort. Læs mere om, hvornår det er en god idé at købe en ny dyne.

  6. De bedste dyner

  Hvis du er på udkig efter en ny dyne, har du sikkert opdaget, at der findes rigtigt mange forskellige modeller, du kan vælge imellem.

  I JYSK står vi altid klar til at rådgive dig i dit dynevalg, så du kan vælge en model, der passer til dine behov, din soveposition og dit budget.

  Vi har eksempelvis samlet nogle udvalgte dyner, som hver især er gode bud på dyner til forskellige budgetter og præferencer

  Du kan også læse om hvilken dyne du skal vælge, hvis du har søvnproblemer, eller en af vores andre guides med inspirerende tips og råd, som klæder dig på til at skabe det bedste sovemiljø.

  JYSK tilbyder et stort udvalg af dyner til alle slags priser og behov. Se hele vores udvalg her.

  Udforsk mere

  Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

  Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

  TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

  TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

  Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

  Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

  Dyne og pude med plantebaseret tekstil

  Dyne og pude med plantebaseret tekstil