Kvalitetsdun brugt i dyner og puder

Hvad betyder en dynes bæreevne?

Bæreevnen beskriver isoleringsevnen på en dyne med naturfyld - eller mere præcist fyldets evne til at holde på varmen. Jo højere bæreevne din dyne har, jo bedre isolerer den.

Der er forskel på, hvor godt de forskellige typer af dun isolerer. Dun fra edderfugle har den bedste isoleringsevne. Dernæst kommer dun fra gæs og moskusænder. Andedun har den laveste isoleringsevne sammenlignet andre typer af dun.

Hvilken bæreevne skal du vælge?

Når du køber en ny dyne, er det vigtigt at vide, hvor varm den er. Specielt i de kolde vintermåneder. Derfor skal du se nærmere på dynens bæreevne. Bæreevnen går fra 100 til 1100, hvor 1100 er det varmeste og mest isolerende.

Mange tror fejlagtigt, at en tyk dyne er lig med en varm dyne. Det er ikke nødvendigvis korrekt. Det afhænger helt af dunene. Andedun er grovere og har lavere isoleringsevne sammenlignet med gåsedun og moskusdun. Gåsedun og moskusdun er lette og luftige duntyper med en højere isoleringsevne. Det betyder, at der skal bruges flere andedun i en dyne for at opnå den samme varmegrad som gåsedun og moskusdun. Det gør, at dynen med andedun bliver tungere.

Du kan vælge mellem forskellige former for dyner:

Sommerdyne: Sommeren byder på højere temperaturer. Det betyder, at du ikke har brug for lige så høj isolationsevne eller vægt som om vinteren. Vælg en dyne med lavere vægt eller bæreevne og få en god nattesøvn selv i de varme sommermåneder.

Se vores sommerdyner her

Vinterdyne: Når det kolde vejr gør sit indtog, er det rart at lægge sig under en varm dyne. Vælg fx en gåsedunsdyne med en bæreevne på 725. Så holder du varmen i den kolde vindertid.

Se vores vinterdyner her

Helårsdyne: En helårsdyne er ideel, hvis du ønsker at sove med den samme dyne året rundt. En helårsdyne er hverken for varm eller kold. Hvis du har en konstant temperatur i dit soveværelse hele året, vil en helårsdyne være et godt valg.

Se vores helårsdyner her

Læs mere om valget af den rette dyne i vores dyneguide.

Sveder eller fryser du om natten?

Sveder du meget, eller er du mere en frossenpind, når du ligger under dynen om natten? Den rette bæreevne kan hjælpe på problemet.

Hvis du har det varmt i løbet af natten, har din dyne formentlig en for høj bæreevne eller vægt. En sval dyne med en lavere bæreevne kan være at foretrække, da den er køligere at sove med. Har du derimod en tendens til at fryse, har dynen en for lav bæreevne eller vægt. En varm dyne med en højere bæreevne vil være et godt valg til at holde dig varm om natten.

Deler du dobbeltsengen med en anden, skal du vælge en dyne med en lidt lavere bæreevne, end du ellers vil vælge, da personen afgiver kropsvarme, som bidrager til at holde dig varm i løbet af natten.

Temperaturen i dit soveværelse spiller også ind, når du vælger en ny dyne. En optimal temperatur i soveværelset vil for mange mennesker ligge på omkring 18-22 graders varme. 

Læs mere om hvordan du plejer og vedligeholder din dyne.
 

Udforsk mere

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil