Mand sover på ryggen i sengen med gråt sengetøj

Hvad koster en dyne?

Det kan være svært at finde ud af, hvorfor en dyne koster lige præcis det, den gør.

Derfor har vi lavet denne guide, der forklarer sammenhængen mellem pris og kvalitet samt svarer på nogle af de spørgsmål, der kan opstå under købet:

 • Hvilke kvalitet inddeler JYSK dyner i?
 • Hvad karakteriserer henholdsvis en BASIC-, PLUS- og GOLD-dyne?
 • Hvilken betydning har fyldet i dynen for prisen?
 • Hvilken betydning har prisen for dynens levetid?
 • Kan jeg mærke forskel, hvis jeg bruger flere penge på en dyne?

Hvilke kvaliteter inddeler JYSK sine dyner i?

Første skridt på vejen mod at finde en dyne, der passer til din pengepung, er at skele til de tre kvaliteter, som JYSK har inddelt dynerne i: BASIC, PLUS og GOLD.

Enkeltdyner

Enkeltdyner

Fiberfyld

 Naturfyld

BASIC

PLUS

GOLD 

Dobbeltdyner

Dobbeltdyner

Fiberfyld

Naturfyld

BASIC

PLUS

GOLD

Hvordan adskiller de tre kvaliteter sig fra hinanden?

Uanset om du er på udkig efter en dyne med fiberfyld eller med naturfyld, kan du vælge mellem en BASIC-, PLUS- eller GOLD-variant. De adskiller sig fra hinanden på en række afgørende punkter.

Kvaliteter

Egenskaber

BASIC

Her finder du de bedste priser på dyner i JYSKs sortiment. Kvaliteten henvender sig til dig, der er på udkig efter et godt tilbud og ikke går så meget op i eksklusive tilvalg. Flere produkter i klassen sælges til en fast lav pris.

PLUS

Her finder du kvalitetsdyner til en komfortabel pris. Dynerne i PLUS er mere eksklusive end BASIC, da der er lavet en række tilvalg, der højner kvaliteten:

 • Mere slidstærkt betræk
 • Bedre fiberfyld i fiberdynerne
 • En højere andel dun i naturdynerne 

JYSK giver fem års garanti på PLUS-dynerne.

GOLD    

Her finder du JYSKs mest eksklusive dyner. Går du fra PLUS- til GOLD-klassen, laver du en række dyrere tilvalg, der til gengæld højner både kvalitet og levetid:

 • Betrækket er af højeste kvalitet
 • Fiberdyner: Fyldet er lavet af fibre med kompliceret teknologi. Det kan f.eks. være efterbehandlet, så det klumper mindre sammen.
 • Naturdyner: Indeholder generelt en højere andel af dun end PLUS-dyner

JYSK giver ti års garanti på GOLD-dynerne.

Det betyder dynens fyld for prisen

Kvalitet og pris følges ad. Når dynen fyldes med et produkt af høj kvalitet, vil prisen stige tilsvarende. For at forstå prisen er det derfor vigtigt at kende de mest almindelige fyldtyper i natur- og fiberdyner.

Priser på naturfyld

Fjer

Fjer er et naturmateriale med en lav isoleringsevne. En høj andel fjer i dynen giver en tungere dyne, som mange mennesker vil foretrække.

Dun fra ænder

Andedun har en bedre isoleringsevne end fjer. Udbuddet er også højt, så prisen er lav.

Dun fra moskusænder

Dunene er små og har en god isoleringsevne.

Dun fra gæs 

Gæs lever længere end ænder, og dunene bliver også større. Det giver en høj isoleringsevne i en dyne, der er stor og luftig.

Dun fra edderfugle

Edderfuglens dun anses for at være et af de varmeste og letteste råmaterialer i verden. Dunene findes kun i begrænset omfang og er meget kostbare.

Fjer og andedun er de naturprodukter på markedet med den laveste pris. Herefter følger dun fra moskusænder, gæs og til sidst edderfugle på toppen af pristrappen. 

"Edderfugle er ikke opdrættet, som ænder, så vil du have deres dun, skal du ud og samle dem ind fra rederne på klipper højt mod nord."

Berit, Category Manager, JYSK

Dun er i alle tilfælde dyrere end fjer, og kun de mest eksklusive dyner fyldes derfor med 100 procent dun. I mere prisvenlige dyner vil fyldet ofte bestå af en lille andel fjer.

Fiberfyld

Typer af fiberfyld

Kendetegn

Todimensionelle fibre 

Det almindelige fiberfyld kaldes todimensionel fiber i fagsprog. Det er et produkt til en lavere pris og vil ofte give en tungere og mere flad dyne.

Tredimensionelle fibre 

Tredimensionelle fibre kaldes også hulfibre, idet der er et, tre eller syv huller i fiberen. Hullerne indeholder luft og øger derved fyldets isoleringsevne.

Jo højere du går på pristrappen inden for fiberdyner, jo mere avanceret fyld får du. Udover at gå fra to- til tredimensionelle fibre kan du også vælge fibre, der er blevet efterbehandlede.

Fibrene kan f.eks. være silikoniserede. Det gør dem glatte, så fyldet har mindre tendens til at klumpe sammen. Nogle fibre har en næsten dunagtig fornemmelse.

Hvad betyder en dynes bæreevne?

Hvilken betydning har prisen for dynens levetid?

JYSK giver fem og ti års garanti på dyner fra henholdsvis PLUS- og GOLD-klassen.

Garantiens varighed er et udtryk for, hvor længe JYSK regner med, at dynen kan holde ved almindeligt brug. Der er med andre ord større sandsynlighed for at få en dyne med lang levetid, hvis man går et skridt eller to op ad pristrappen.

"Levetid handler også meget om, hvordan man behandler sin dyne. Husker du at lufte ud i soveværelset? Lader du dynen tørre, eller smider du et sengetæppe på med det samme? Det vil både påvirke fiber- og naturdyner."

Berit, Category Manager, JYSK

Kan jeg mærke forskel på en dyr dyne og en prisvenlig dyne?

Ja, du kan mærke forskel på dyner af forskellige kvaliteter. Dyner af høj kvalitet vil ofte føles blødere og mere luftige end alternativer til en lavere pris. Du vil også kunne opleve, at materialet i den dyre variant er mere fleksibelt, så dynen lægger sig bedre rundt om din krop om natten.

Hvis du er på udkig efter en naturdyne, kan du teste forskellen på en variant til en lavere pris og en dyrere variant ved at presse fyldet sammen og flytte hænderne. Hvis fyldet er af høj kvalitet, vil det hurtigt rejse sig igen, mens det i en dyne til en lavere pris vil tage længere tid. Det er denne genrejsningsevne, der gør dynen stor og luftig.

Hvilken dyne skal du vælge?

Udforsk mere

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner