Tre forskellige hovedpuder på gråt sengetøj

Hvad koster en hovedpude?

Prisen på en hovedpude afhænger især af fire ting:

  • Hovedpudens fyld
  • Hovedpudens betræk
  • Hovedpudens konstruktion
  • Hovedpudens højde

Specialpuder koster generelt mere end andre typer hovedpuder, mens fiberpuder generelt er de mest prisvenlige hovedpuder på markedet.

I JYSK har vi hovedpuder i tre forskellige kvaliteter: BASIC, PLUS og GOLD. I oversigten herunder kan du se udvalget af forskellige typer af hovedpuder.

Pudetype

BASIC

PLUS 

GOLD 

Fiberpude

Naturpude

Specialpude

Hvilke hovedpuder gemmer sig bag priserne?

Overordnet kan udvalget af hovedpuder inddeles i tre forskellige typer:

  • Fiberpuder: En fiberpude er i udgangspunktet den mest budgetvenlige hovedpude på markedet.
  • Naturpuder: En naturpude koster mere end fiberpuder, fordi fyldet er dyrere.
  • Specialpuder: En specialpude er i udgangspunktet den hovedpude, som koster mest.

I det følgende afsnit kan du læse om de tre forskellige typer hovedpuder, og hvad deres særlige kvaliteter er. Du kan også blive klogere på forskellene mellem de tre hovedpuder i forhold til støtte og komfort.

Budgetvenlige fiberpuder 

En fiberpude indeholder syntetisk fyld, som oftest er fiberdun lavet af polyester. Denne type hovedpude er kendetegnet ved at være blød og relativt let. 

Du kan nemt ryste fyldet i en fiberpude på plads igen efter en god nats søvn.

En fiberpude er nem at vaske og tørre, hvilket er en fordel, hvis du eksempelvis sveder meget om natten. 

Hovedpuder med naturfyld  

En hovedpude med naturfyld indeholder oftest dun og fjer, men kan også være fyldt med uld eller silke. Fyldet er blødt og nemt at flytte rundt på, hvilket er en fordel, hvis du skifter mellem at sove på siden og på ryggen i løbet af natten. Du kan nemt forme en hovedpude med naturfyld efter dit behov. 

En hovedpude med naturfyld og en hovedpude med syntetisk fyld (fiberpuder) kan minde om hinanden i følelse og komfort. Faktisk er fiberdun udviklet til at gengive følelsen af naturlig dun.

Dun, fjer og andre former for naturfyld er dog bedre til at tilpasse sig din soveposition og give dig støtte i din soveposition, end syntetisk fyld er.

Naturfyld er i øvrigt et fremragende materiale til at regulere varme og fugt, hvorfor naturpuder kan være en fordel, hvis du sveder om natten eller har tendens til at få det for varmt i din seng.

Specialpuder i høj kvalitet

En specialpude er fyldt med memory-skum eller latex. Denne type hovedpude er særligt kendetegnet ved én bestemt ting: Et særligt højt niveau af støtte. Fyldet i en specialpude er lavet af mere kompakte materialer, end naturpuder og især fiberpuder er, hvilket giver bedre støtte.

Materialet i en specialpude tilpasser sig din krop og sovestilling og giver den ideelle støtte fra skulder til nakke. Resultatet er, at du får nemmere ved at bevare en ergonomisk korrekt soveposition i løbet af natten.

En specialpude kan derfor hjælpe dig med at undgå eksempelvis nakkesmerter og spændingshovedpine. Hvis du lider af nakkeproblemer, er en specialpude et must.

Specialpuder er særligt velegnet til dem, der sover på siden og har brug for ekstra støtte omkring skulder og nakke. 

Fiberpuder kan koste mest

Ovenstående er en generel opstilling af kvaliteten på tre forskellige typer hovedpuder. Der findes undtagelser.

Eksempelvis koster en fiberpude med fire kamre typisk mere end nogle specialpuder. Andre faktorer, som kan hæve prisen på en hovedpude, er pudevår af bomuld (våret er det stof, der omslutter hovedpudens fyld) eller silikoniserede fiberfyld - en type fyld, der har høj isoleringsevne og som bevarer volumen.

I næste afsnit kan du blive klogere på de egenskaber ved en hovedpude, som har betydning for prisen.

Fire faktorer afgør, hvad en hovedpude koster

Prisen på en hovedpude er som regel bestemt af fire faktorer.

1. Fyld

Størstedelen af en hovedpudes materiale er fyld. Naturfyld koster ofte mere end fiberfyld, og derfor kan naturpuder koste mere end fiberpuder. Naturpuder med en høj dunprocent koster typisk mere end naturpuder med en lavere dunprocent.

Fiberpuder koster mere, hvis fyldet er efterbehandlet. Fyldet kan eksempelvis være silikoniseret, hvilket bevirker, at fyldet ikke klumper sammen, men fordeler sig jævnt i en hovedpude.

Memory-skum og latex koster mere end naturfyld og fiberfyld, og derfor er specialpuder oftest den af de tre typer hovedpuder, som koster mest.

Uanset hvilken type hovedpude du vælger, har fyldet stor betydning for prisen.

2. Bolster

Hvilket tekstil, en hovedpudes bolster er fremstillet af, har også betydning for den samlede pris. Den mest budgetvenlige metervare er som regel polyester - eksempelvis et bolster i 100 procent polyester mikrofiber.

Den metervare, som koster mest, er ofte lavet i bomuld. Det kan eksempelvis være et bolster i 100 procent bomuldsbatist. Bomuldsbatist er en særligt fint vævet type bomuld, som gør, at selv det mindste fyld bliver inde i våret.

Tætheden i bomuldsbatist betyder samtidig, at husstøvmider ikke kan trænge ind til fyldet, hvilket forbedrer hovedpudens holdbarhed.

3. Konstruktion

Hovedpuder med flere kamre skaber bedre komfort og mere støtte. Det sker ofte ved at kombinere én type fyld i pudens over-og underside (eksempelvis dun), som giver hovedpuden den bløde komfort, og en anden type fyld i det indre kammer (fjer eller en blanding af fjer og dun), som sikrer fremragende støtte.

4. Højden

Inden for samme serie kan man finde puder i forskellige højder og prisklasser. Læs mere om højden på puder.

Hvad er dit behov for støtte?

Husk altid, at kvalitet og pris følges ad. En hovedpude til en lavere pris kan dog sagtens være det rigtige valg for dig. Det handler i al enkelhed om at finde ud af, hvilken type hovedpude du sover bedst med, og hvilken støtte du skal bruge for at ligge ergonomisk korrekt.

Dit behov for støtte afhænger blandt andet af din soveposition og fastheden af din madras. Det kan også være, at du har problemer med ømhed i nakken eller hovedpine, som forværres af manglende støtte fra din hovedpude. Er det tilfældet, bør du udskifte din pude.

Hvis du er i tvivl, om din nuværende hovedpude er den rigtige til dine behov, anbefaler vi, at du besøger din lokale JYSK, så vi kan hjælpe dig med at finde den optimale hovedpude til dit budget. Læs også vores guide: Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide

Udforsk mere

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide

Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide