Rundt spejl på grøn væg og lille bordlampe og guld lysestage

10 måder at lysne et mørkt rum

De fleste ser frem til at komme hjem efter en lang dag på job eller skole. Vores hjem er stedet, hvor vi slapper af og hygger os med dem vi holder af. Om vinteren bruger vi mere tid hjemme, og derfor skal vores hjem være et sted, hvor vi nyder at opholde os.

Men at komme hjem til et mørkt hus eller en mørk lejlighed gør ikke noget godt for humøret.  Derfor har vi samlet 10 tips, der hjælper med at lysne mørke rum i din bolig.

1. Udnyt det naturlige lys

For at lysne et mørkt rum har du brug for flere lyskilder. Den bedste lyskilde er det naturlige lys, du får gennem et vindue. Vælg derfor lette gardiner eller gennemsigtige rullegardiner i stedet for tunge gardiner eller mørke persienner.

Gennemsigtige gardiner foran store vinduer i spisestue

2. Brug spejle til at reflektere lys

Et godt tip er at placere et helkropsspejl overfor et vindue. Det skaber ikke kun illusionen af et større rum, men det reflekterer også lyset fra vinduet ud i rummet.

3. Hold vægge og lofter i lyse farver

Mørke farver får et rum til at virke mindre, fordi de ikke reflekterer lyset. Vælg lyse farver, som vil udvide rummet opad. Du behøver ikke holde dig til hvid, men du kan vælge hvilken som helst anden lys farve. Fx pastelfarver, som vil skabe en varmere rumfølelse.

4. Indret med få og lyse møbler

Indret dit hjem med de møbler, som du rent faktisk har brug for og bruger. For mange møbler vil sluge meget af lyset, så overfyld ikke boligen med unødvendige møbler. Vælg også minimalistiske og lette møbler i lyse farver i stedet for massive træmøbler.

5. Brug varme farver og skab en hyggelig stemning

Ikke alene er det vigtigt at lysne boligen, men det er også vigtigt med bolig fuld af hygge og god atmosfære. For at give boligen et varmere udtryk kan du vælge at tilføje elementer med farver. Det kan være en væg i beige eller lyseblå. Så længe du holder farvetonerne lyse, kan du skabe den rette balance mellem lys og hygge.

6. Vælg små genstande i mørke farver

Tilføj mørkere og iøjnefaldende farver i mindre dekorative genstande såsom pyntepuder, plaider, vaser eller billeder. Det øger ikke kun niveauet af hygge og kant, men de er også med til at lade de lysere farver skinne endnu kraftigere.

Overdriv ikke med antallet af mørkt nips og tekstil.  Ligesom med mørke møbler kan meget mørkt nips også få rummet til at virke mørkt.

7. Vælg lyse gulve og gulvtæpper

Som med loft og vægge sluger mørke farver på gulvet det lys, som du ønsker at bevare. Vælg en lys farve til dit gulv. Ønsker du ikke at ændre hele gulvet, så vælg et stort og lyst tæppe. En bonus er, at gulvtæpper også give en god akustik og tilfører hygge.

8. Brug flere lyskilder

Flere lyskilder såsom lyskæder, stearinlys, bordlamper og gulvlamper fremhæver rummet og får det til at virke større. De minimerer også store og hårde skygger fra loftlamper.

9. Hold hjemmet så ryddeligt som muligt

Et rodet hjem bliver hurtigt overvældende og kommer til at syne mindre. Læs vores tips til at holde dit hjem ryddeligt her.

10. Placer et blikfang i hvert rum

Ved at placere en iøjnefaldende lampe eller et møbel i hvert rum skaber du en visuel distraktion i dine små og mørkere rum. Et stort billede, en flot lænestol eller en elegant loftlampe vil fange øjet, og ingen vil bemærke det manglende lys.

Udforsk mere

Vælg den rigtige blomstervase

Vælg den rigtige blomstervase

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Find den perfekte studentergave

Find den perfekte studentergave

Bedste ideer til eksamensgaver

Bedste ideer til eksamensgaver