Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

SUPERDAGE - SPAR OP TIL 60%

KØB NU
Krukker på altan

Skab en grøn oase på din tagterrasse eller altan

Dato:

Kategori: Have

Tags: Altan, Altanindretning, Havekrukker, Havetilbehør

”Urban gardening” bliver stadig mere populært i byerne - og med god grund. Der er mange fordele, og den direkte adgang til friske urter og andre lækre ingredienser til køkkenet er bare en af dem.

At skabe en byhave på din altan kan skabe en tættere følelsesmæssig forbindelse til naturen og til produktionen af fødevarer. Højst sandsynligt vil din egen lille byhave reducere dit indtag af konserveringsmidler og øge din miljøbevidsthed. I sidste ende kan du endda føle, at den forbedrer både dit helbred og din livskvalitet. Og på et mere praktisk niveau kan krukkerog planter på balkonen give dig lidt privatliv fra naboerne. Hvis du ikke har en altan, har du måske adgang til et uudnyttet tagareal i nærheden, som du kan omdanne til et grønt fristed.

To krukker og to lanterner op ad en sort væg på en terrasse


Nyttige ideer og tips til tagterrassen

Før du tager det nærmeste tag i besiddelse, skal du sørge tilladelse til at bruge det fra udlejeren. Hvis du har en balkon, er det en god ide at tjekke, om der er nogen regler, du skal kende til, før du kaster dig ud i projektet. Når det er på plads, er der endnu et par ting at tænke over:

  • Sørg for, at tag eller balkon kan holde til vægten. Jord og krukker, der er lette til at begynde med, bliver tungere, når du vander planterne og efterhånden som de vokser.
  • Find ud af, hvordan du kan opbevare værktøj m.m. tæt på. En opbevaringsboks kan spare dig for meget transporttid. Hylder er også en god ide, der hjælper dig med at udnytte pladen i højden, så du har mere plads til blomster og urter på gulvet.
  • Planter har brug for vand, så hvordan vil du skaffe vand til din byhave? At slæbe vandkander op og ned ad trappen vil udmatte dig i længden, så prøv at finde en løsning, der sparer både din tid og din energi.
  • Nogle planter kræver skygge, og nogle trives ikke, når det er for varmt. En parasol kan beskytte dem.
  • Det er praktisk at have adgang til elektricitet, hvis du planlægger at slappe af i din have om aftenen. Ellers kan du anskaffe dig nogle solcellelamper

Når du først har forholdt dig til disse punkter, er det ret nemt at komme i gang – bare brug krukker, altankasser og blomsterkasser. De er lette, kan nemt flyttes og er til at betale. Du kan nærmest skabe enhver form for have og bygge den ud efterhånden, som du får blod på tanden.

Læs også vores tips til hvordan du indretter den lille altan eller terrasse.  


Begynd med et par krydderurter, som du kan bruge i dit køkken. Så føler du fra starten, at du får udbytte af de bestræbelser, du lægger i din byhave.


Nyd middagen på tagterrassen

Nu, hvor du har skabt din egen lille byhave, er det tid til at nyde den. Imponer venner og familie med friske urter i din madlavning. Gør plads til et cafesæt, så du kan invitere dem ud på tagterrassen eller altanen. Læn dig tilbage og nyd duften af rosmarin og basilikum, og glem ikke prikken over i’et: En pæn lanterne der lyser sommernatten op, og et varmt tæppe.