Havebord i træ og 4 havestole i plast på terrasse

Guide: Sådan vælger du det perfekte havebord

I mange udendørsområder i de danske hjem, fra haver til altaner, finder man havebordet – stedet, hvor vi under åben himmel samles med vores nære og nyder måltider, gode stunder og hinandens selskab. Hvad enten du holder af at invitere venner og familie til større sammenkomster, spise hverdagens måltider eller blot at nyde morgenkaffen i det fri, er havebordet et sandt midtpunkt, der danner rammen for at få mest ud af det udendørs.

At købe ikke bare et nyt havebord, men det perfekte havebord til netop dine ønsker og behov, kan være svært at ramme rigtigt i første omgang. Med en bred vifte af muligheder at vælge mellem kan det måske endda være overvældende. I denne guide vil du blive klædt godt på til at træffe din beslutning, så du kan være sikker på, at dit havebord vil være din trofaste følgesvend mange år ud i fremtiden. 

  Hvordan vælger du det rette havebord?

  Når du skal vælge det helt rigtige havebord, er der mange valgmuligheder ift. form, størrelse, udseende, materialer samt vedligeholdelse. Hvert bord have sine egne fordele, hvilket understreger, hvor vigtigt det er nøje at overveje disse centrale faktorer, inden du foretager dit køb. I de følgende afsnit kan du læse mere om disse overvejelser, så du bliver klædt bedst muligt på til at tage den endelige beslutning. 

  Cafésæt med lille havebord og to havestole
  Cafébord SANDVIKA 65x65 sort
  275,-/stk.
  349,- /stk.
  Laveste pris 30 dage 349,- /stk. (-21%)
  Spar 21%
  Stabelstol NABE sort
  450,-/stk.
  699,- /stk.
  Laveste pris 30 dage 699,- /stk. (-36%)
  Et godt tilbud
  Spar 36%

  Som du kan se på billederne ovenfor, fås havebord i mange forskellige versioner. Disse er blog eksempler på det brede udvalg, du kan vælge mellem hos JYSK.

  1. Den rigtige størrelse til din livsstil

  Det første og nok også vigtigste at overveje er, hvilken størrelse dit nye havebord skal have. Med et væld af muligheden med alt fra små caféborde, der passer godt til den lille altan, til store haveborde, der er perfekte til større sammenkomster, er der et havebord, der passer til enhver situation. For at sikre, at bordet kan opfylde dine behov, er det en god ide at definere, hvad dine behov rent faktisk inkluderer.

  • Begrænset udendørs plads
   Hvis din udendørs plads er til din mindre side og du kun har plads til et lille havebord, eller hvis du bare foretrækker et mindre havebord, vil et af vores mange caféborde helt sikkert være et godt match til dig. Du kan også vælge et klapbord som INDHOLT, der kan kan sættes op på altanen. Dermed får du et havebord, når du skal bruge det, og når du ikke skal, kan det nemt klappes sammen, så det ikke fylder meget. 
  • Sørg for, at der er plads nok 
   Før du vælger dit havebord, er det vigtigt at sikre, at der vil være nok plads til at nemt at kunne komme omkring bordet. Samtidig er det også vigtigt at sikre, at der er plads nok til nemt at kunne sætte sig og rejse sig fra de stole, der placeres omkring bordet. 
  • Vælg et bord, der passer til din livsstil
   Inviterer du ofte gæster på besøg? Overvej et havebord med tillægsplade, såsom VATTRUP, der kan forlænges. Herved får du både et havebord, der passer perfekt til hverdagen, samt ét, hvor venner og familie kan samles, og der er plads til alle. Vil du gerne have et havebord, der passer til børnefamilien og ikke kræver den store vedligeholdelse? Overvej et havebord, der er lavet med vedligeholdelsesfri materialer, så du ikke behøver at bruge tid på regelmæssig vedligeholdelse.

  Hvis du gerne vil vide mere om størrelser på borde, samt hvor mange siddepladser en given bordstørrelse vil have, kan du se mere i vores guide til at vælge den rette størrelse spisebord til dine behov. Selvom denne guide primært omhandler indendørs spiseborde, gælder de samme retningslinjer også haveborde. 

  2. Den rette form

  En anden vigtig ting at overveje, når du skal vælge dit havebord, er bordets form samt den betydning bordets form vil have for dit udendørsområde. Uanset om du er mest til et firkantet, rektangulært eller rundt havebord, er det en god ide at overveje de fordele, hver form tilbyder.

  • Firkantede/kvadratiske haveborde
   Firkantede haveborde, såsom caféborde, er fantastiske til altaner og små udendørs hyggekroge. De er både kompakte og praktiske, og de kan nemt placeres op ad væggen, så de fylder mindre. På grund af deres mindre størrelse er de generelt også lette og nemme at flytte rundt på, så du nemt kan finde dem frem, når du skal bruge dem, og pakke dem væk, når du ikke skal.
  • Rektangulære haveborde
   Har du brug for plads til mange gæster, vil et rektangulært havebord typisk give dig det højeste antal siddepladser, og derfor er denne form også ideel, hvis du ofte får gæster på besøg til spisning. Nogle rektangulære haveborde kan også forlænges, såsom vores havebord VATTRUP, hvilket giver dig plads til endnu flere gæster omkring bordet.
  • Runde haveborde
   Et rundt havebord kan være en fantastisk løsning, hvis dit udendørsområde er til den mindre side, da det i højere grad tillader fri bevægelse omkring bordet. Med runde borde kan det også være nemmere at rykke sammen og presse en ekstra siddeplads ind. 

  Ligesom med valget af størrelsen på dit bord kan du i vores guide til spisebordsstørrelser også blive klogere på, hvordan formen på et spisebord påvirker dine muligheder samt antallet af siddepladser omkring bordet. 

  3. Dine personlige præferencer ift. æstetik og udtryk

  Dine personlige præferencer, især når det gælder udseendet på et stort møbel, spiller også en afgørende rolle i din beslutningsproces om at vælge dit nye havebord. Er du mere til traditionelle materialer som hårdttræ, eller foretrækker du et mere moderne, minimalistisk udtryk med materialer som metal og fibercement?

  Æstetiske valg kan ofte fungere godt sammen med praktiske overvejelser, så du ikke behøver gå på kompromis med hverken det visuelle eller det funktionelle. Hvis du vælger fx et havebord med en firkantet metalbase i stedet for traditionelle bordben, vil det ikke kun give havebordet et let og minimalistisk look, men også et praktisk bord, hvor der ikke er nogen bordben i vejen for folk, der sidder omkring bordet.

  En stor del af udseendet på et havebord er tæt forbundet med de materialer, det er lavet af, hvilket du kan læse mere om i næste afsnit i denne guide.

  Haveborde og havestole kan variere meget i deres udtryk på grund af form, stil og materialer. Cafébordet RADSTRUP er lavet af hærdet glas og stål, og stolen NABBEN er lavet af plast, mens havebordet FEDDET og havestolene EGELUND er lavet af massivt eukalyptustræ.

  4. Hvad er det bedste materiale til et havebord?

  At vælge det helt rigtige materiale til dit havebord er naturligvis et subjektivt spørgsmål, der som sådan ikke har et endegyldigt svar; hvilket materiale, der er bedst til et havebord, er afhænger af dine behov og præferencer. Dit valg af materiale påvirker adskillige faktorer, heriblandt udseendet på bordet samt dets vedligeholdelsesniveau.

  Fx kan du være tiltrukket af det smukke udtryk, som naturtræ har. Ville du vælge en af de populære sorter af hårdttræ som eukalyptus, akacie eller teak, på trods af den regelmæssige vedligeholdelse, disse materialer vil kræve? Eller ville du i stedet vælge kunsttræ eller komposittræ for en mere ligetil og vedligeholdelsesfri tilgang? Beslutningen er selvfølgelig helt op til dig.

  Hvert materiale har sine egne fordele, og du kan læse mere om et specifikt havebords materialer i havebordets produktinformation i vores onlinebutik. Hvis du er interesseret, kan du læse mere om de forskellige materialer, der typisk anvendes til haveborde, i vores omfattende guide til havemøbelmaterialer.

  Dit valg af materiale til dine havemøbler kan gøre en stor forskel ift. både udseende og praktik. Er du mest til et havemøbelsæt lavet af vedligeholdelsesfrit polyrattan, eller måske et havebord med en bordplade af fibercement?

  Når du skal vælge dit havebord

  Med vores omfattende udvalg af haveborde har du mange forskellige muligheder at vælge imellem. Ved grundigt at gennemtænke de overvejelser, som denne guide beskriver, vil du være godt klædt på til at træffe den helt rigtige beslutning og vælge et havebord, der passer perfekt til dine specifikke behov og ønsker. Hvis der er visse ting, du er usikker på og gerne vil have mere information om, eller hvis du har yderligere spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at besøge din lokale JYSK-butik for vejledning.

  Udendørs møbelsæt med haveborde og havestole

  En stor del af vores havemøbler til udendørs spisning fås også som spisebordssæt, der inkluderer et havebord og fire havestole, hvor bord og stole matcher hinanden perfekt. Disse sæt fås til en lavere og mere overkommelig pris sammenlignet med prisen på hhv. bord og stole hver for sig, og derfor får du også mere værdi for dine penge.

  Se et udvalg af havesæt nedenfor eller udforsk vores fulde sortiment af havebordssæt.

  Udforsk mere

  Sådan vælger du det perfekte loungesæt

  Sådan vælger du det perfekte loungesæt

  Guide: Vælg den rigtige hyndeboks

  Guide: Vælg den rigtige hyndeboks

  Guide: Sådan vælger du de rette havestole

  Guide: Sådan vælger du de rette havestole

  Sådan vælger du dine havemøbler

  Sådan vælger du dine havemøbler