Soveværelse med seng, madras, topmadras, dyne, samt pude og sengebord med bordlampe

Guide til madrasser: Få det fulde overblik her

Skal du vælge en springmadras, boxmadras eller en skummadras?

I JYSK har vi mange madrasser, der hver især kan give dig en god nats søvn. Men vi sover forskelligt, vi er forskelligt bygget, og vi har alle en holdning til, om en madras skal være blød, fast eller medium.

Valget af madras er vigtigt for din søvnkvalitet og dermed for dit velbefindende og dit helbred generelt. Derfor har vi samlet et overblik over de forskellige madrasser.

For at hjælpe dig med at vælge den rigtige madras besvarer vi her følgende spørgsmål:

    Hvad er en boxmadras?

    En boxmadras er en madras med indbygget sengeramme. Det eneste, den kræver, er et ben i hvert hjørne, så har du en seng. Det er en nem løsning til en god pris, hvis du ikke bare skal have en ny madras, men en helt ny seng. Med en boxmadras får du begge dele i én.

    Hvad er en springmadras?

    En springmadras er en madras, der kan lægges i en sengeramme eller i en kontinentalseng eller elevationsseng

    Den store fordel ved flere springmadrasser er, at de kan vendes. Hvis du husker at vende din springmadras regelmæssigt, kan du forlænge madrassens levetid. 

    Se JYSKs guide til sengetyper

    Hvad kendetegner en boxmadras og en springmadras?

    En springmadras og en boxmadras har mange af de samme egenskaber. De består af et fjedersystem med et eller flere lag fjedre og en polstring ovenpå. 

    Den kombination sikrer optimal komfort og tilpasning til kroppens konturer. Samtidig skaber mellemrummene mellem fjedrene en afgang for noget af den kropsvarme, der opstår i løbet af natten. Derfor kan en springmadras føles mindre varm at ligge på end en skummadras. 

    Fjedrene udgør madrassens kerne i både boxmadrasser og springmadrasser.

    I JYSK har vi to typer af fjedre: Pocket-fjedre og bonellfjedre

    Pocket-fjedre: Madrasser med pocket-fjedre er kendetegnet ved deres mange støttepunkter. Derfor kan madrassen tilpasse sig kroppens forskellige behov for støtte. Komfortzonerne bliver lavet ved at kombinere forskellige trådtykkelser i fjedrene. Pocket-fjedre består af tråde, og trådene kan have forskellige tykkelser. De steder, hvor trådene er tykkest, er madrassen mere fast, og de steder, hvor trådene er tyndere, er madrassen mere blød. Det skyldes, at de tynde tråde lettere trykkes sammen, end de tykke tråde gør. Samspillet mellem komfortzonerne skaber fremragende støtte. Hver enkelt pocket-fjeder er indkapslet i en lille stofpose, der mindsker slid på fjedrene, så madrassen får en lang levetid. En madras med pocket-fjedre former sig nøjagtigt efter kroppen og giver dig en relativt levende overflade. Denne type madras koster som regel mere end en madras med bonellfjedre. 

    Bonellfjedre: Bonellfjedre dækker et større område, der bliver trykket ned samtidigt, og du opnår derfor ikke helt den samme nuancerede støtte med forskellige komfortzoner, som du gør med pocket-fjedre. Bonellfjedre er timeglasformede fjedre, der er fremstillet af en kraftig metaltråd. En madras med bonellfjedre giver dig en fast overflade med høj stabilitet og en lang levetid til en overkommelig pris. 

    Pocket-fjedre og bonell-fjedre

    Vidste du? 

    Jo flere fjedre, jo bedre. Gode madrasser har 300 (eller flere) fjedre pr. kvm.

    Læs mere om, hvorvidt du skal vælge en springmadras eller en boxmadras

    Hvad er en skummadras?

    En skummadras er en madras med rigtig mange anvendelsesmuligheder. Du kan for eksempel bruge den i din sengeramme, børnenes køjeseng, eller campingvognen. Derfor er en skummadras god både til daglig brug og som gæsteseng. 

    Hvad kendetegner en skummadras?

    En skummadras består af flere lag af forskellige typer skum. Hvis du vælger en madras med en kerne af purskum eller koldskum og et lag memory-skum, giver det en god komfort, og memory-skummet får madrassen til at forme sig efter din krop. 
    Mange skummadrasser kan vendes, og flere modeller har forskellige typer af fasthed på hver side af madrassen. Det giver dig muligheden for at tilpasse madrassen efter dine søvnbehov.

    Læs mere om, hvorfor du skal vælge en skummadras eller en springmadras

    Hvad er en latexmadras?

    Latex er et naturmateriale, der udvindes af saften fra gummitræer, men det findes også i syntetiske varianter. I JYSK har vi latexmadrasser med 100 procent naturligt latex eller en kombination af naturligt og syntetisk latex.

    Materialet sikrer en høj åndbarhed, og hvis du er typen, der oplever at have det varmt i løbet af natten, vil en latexmadras føles mere kølende end andre madrasser. En latexmadras er desuden en god madras til en elevationsseng, fordi den er så fleksibel i materialet.

    Hvad kendetegner en latexmadras?

    En latexmadras giver dig en fast og fleksibel støtte. I modsætning til en skummadras med memory-skum former en latexmadras sig ikke efter din krop på samme måde og omslutter dig ikke i samme omfang. En latexmadras presser lidt tilbage på din krop, og madrassen vil derfor føles lidt fastere. 

    Læs mere om, hvorfor du skal vælge en latexmadras eller en springmadras

    Hvad kendetegner de forskellige skumtyper?

    Det er vigtigt, at du kender de forskellige skumtypers egenskaber, så du kan vælge den bedste skummadras eller latexmadras til dit behov.

    • Latex anvendes i nogle af de mere avancerede madrasser. Det er et støttende og fleksibelt materiale, som enten kan være naturligt eller syntetisk, med høj åndbarhed. Det er derfor en god løsning, hvis du har en tendens til at få det varmt, mens du sover. 
    • Memory-skum er et fleksibelt materiale, der former sig nøjagtigt til din krop og sovestilling. Det giver en god støtte og aflastning til ryg, nakke og led.
    • Koldskum har en større vægt og elasticitet end purskum. En madras med koldskum støtter kroppen godt og har en lang levetid. 
    • Purskum er et populært materiale, som anvendes i mange skummadrasser. Det kan transportere fugt væk fra kroppen og er således et godt materialevalg, hvis du sveder om natten.  

    Læs også vores ultimative guide til valg af madras

    Udforsk mere

    Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

    Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

    Sengeguide

    Sengeguide

    TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

    TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

    Hvad koster en topmadras?

    Hvad koster en topmadras?