Soveværelse med seng, madras, topmadras, dyne og pude

Guide til sengetyper: Hvad kendetegner de fem sengetyper?

Når du skal købe en ny seng, har du heldigvis et stort udvalg at vælge mellem. Det betyder, at du kan vælge en seng, som passer til lige præcis dit behov og budget. De fem sengetyper, du kan vælge mellem, er:

 • Elevationsseng
 • Kontinentalseng
 • Boxmadras
 • Springmadras i en sengeramme
 • Skummadras i en sengeramme

I JYSK er vi altid klar til at rådgive om vores udvalg. Jo mere du ved om de forskellige senge, jo nemmere er det at vælge rigtigt. Du kan også få inspiration i denne artikel og blive klogere på de fem sengetyper.

Overblik: De fem sengetyper 

En elevationsseng og en kontinentalseng er i udgangspunktet de to sengetyper, som kræver det største budget. De er som regel de sengetyper på markedet, som koster mest, men de har til gengæld virkelig gode egenskaber i forhold til funktionalitet, komfort og støtte. 

 • En elevationsseng er kendetegnet ved sin hæve-/sænkefunktion som gør sengen til et møbel med flere funktioner. Hvis du elsker at læse, se tv eller arbejde på en bærbar computer i din seng, er elevationssengen et oplagt valg.
 • En kontinentalseng er kendetegnet ved sin helt unikke konstruktion bestående af tre lag madrasser. Den høje seng giver en fantastisk dybde til komfort og støtte.
 • En boxmadras er en praktisk og prisvenlig sengeløsning. Du skal blot tilkøbe ben eller meder, så har du en komplet seng, som er klar til brug. Sengerammen er nemlig indbygget i madrassen.

Du kan også vælge at lægge en springmadras eller skummadras i en sengeramme. En madras i sengeramme, udstyret med ben eller meder, er som regel den mest prisvenlige sengetype på markedet.

Elevationsseng 

I en elevationsseng er selve bunden af sengekonstruktionen udstyret med en motor. Motoren gør det muligt at hæve og sænke sengen efter behov. De fleste elevationssenge kan hæves og sænkes ved hovedet og fødderne, men nogle modeller er udstyret med ekstra motorer og har flere justerbare zoner end hovedenden og fodenden, fx ved nakken.

Elevationssenge har udviklet sig til en populær sengetype, og det skyldes ikke mindst hæve-/sænkefunktionens gavnlige effekter for brugerens fysiske velvære. Hvis du nyder at læse eller se tv i sengen, er det også oplagt at overveje en elevationsseng.

Elevationsseng og dens komponenter: sengegavl, topmadras, sengeramme, madras og elevationsbund

Hvordan er en elevationsseng opbygget?

 • Sengeramme med elevationsbund
 • Madras
 • Topmadras
 • Eventuelt sengegavl
 • Fjernbetjening eller app til smartphone

Kontinentalseng

En kontinentalseng er bygget op på tre lag af madrasser. Madrasserne komplimenterer hinanden og sikrer dig særlig dybde i støtten og komforten, hvilket netop er kontinentalsengens varemærke. Resultatet er som regel en fremragende søvnoplevelse. 

Madrassernes egenskaber betyder samtidig, at en kontinentalseng ofte er en delevenlig dobbeltseng uden den irriterende revne i midten. Fraværet af en midterrevne skyldes den tætte kerne i springmadrassen og sengens dobbelte topmadras. Det er dog også muligt at få en kontinentalseng med to separate topmadrasser.

Udover støtte og komfort har en kontinentalseng et enkelt og stilrent design, som mange sætter pris på. For mange mennesker er en kontinentalseng ensbetydende med fremragende søvn og samtidig et flot møbel til soveværelset.

Kontinentalseng og dens komponenter: sengegavl, topmadras, træramme med madras, springmadras eller skummadras

Hvordan er en kontinentalseng opbygget?

 • Ben
 • Boxmadras
 • Springmadras
 • Topmadras
 • Eventuel sengegavl

Boxmadras

En boxmadras består af et fjedersystem, såsom en springmadras, i en træramme. Da fjedersystemet allerede er i en træramme, skal du blot sætte ben eller meder under en boxmadras for at få en komplet seng. En boxmadras er en praktisk og prisvenlig sengetype, og dens kvalitet afhænger af fjedrene og polstringen. Læs mere om boxmadrasser.

Boxmadras og dens komponenter: sengegavl, topmadras, træramme med madras

Hvordan er en boxmadras opbygget?

 • Ben eller meder
 • Fjedersystem i en træramme

Springmadras i en sengeramme

En springmadras består af et fjedersystem med polstring og betræk, men uden en sengeramme. Du skal tilkøbe sengebund eller en sengeramme for at få en komplet seng. Ligesom med en boxmadras er fjedrene og polstringen det afgørende for springmadrassens kvalitet. Læs mere om springmadrasser.

Skummadras i sengeramme

Kernen i en skummadras består af skum og ikke fjedre. Det kan eksempelvis være purskum, koldskum eller memory-skum. Det kan faktisk også være latex, som er et særdeles støttende naturmateriale. Mange skummadrasser kombinerer forskellige typer skum i deres kerne. Du skal tilkøbe sengebund og sengeramme for at få at en komplet seng. Læs mere om skummadrasser. 

"Om du skal vælge en skummadras eller springmadras afhænger af, hvor levende din seng skal føles. Hvis du er vant til at ligge stille på en skummadras, vil du nærmest blive søsyg af en springmadras. Vender og drejer du dig derimod 20-30 gange, før du falder i søvn, vil du have glæde af en springmadras, som giver dig meget mere hjælp til at bevæge dig i sengen."
– Peter, Category Manager, JYSK

Se også vores ultimative guide: Hvilken seng skal jeg vælge? 

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?