Enkeltseng med hvid sengeramme og madras og runde sengeborde

Springmadras eller skummadras? Det skal du vælge

Når du skal købe en ny madras, kan du blandt andet vælge en springmadras eller en skummadras. 

Begge typer madrasser kan give dig den støtte og komfort, din krop har brug for, men der er samtidig væsentlige forskelle på en springmadras og en skummadras. 

Kernen i en springmadras består af et fjedersystem, imens kernen i en skummadras består af skum i lag. Denne forskel i opbygning har betydning for, hvilke sovepositioner og behov de to typer madrasser passer bedst til. 

Springmadrasser og skummadrasser

I oversigten herunder får du en hurtig idé om, hvorvidt en springmadras eller en skummadras er det bedste valg for dig.

Derfor skal du vælge en springmadras

En springmadras er kendetegnet ved sin dybe, støttende komfort og sin fleksibilitet. Fleksibiliteten kommer til udtryk ved, at du kan lægge springmadrassen i en sengeramme og sætte ben på, og så har du en god og komfortabel seng. Du kan også bruge en springmadras i en elevations- eller kontinentalseng. 

En springmadras består af et fjedersystem, polstring og betræk. Fjedersystemet gør, at en springmadras former sig efter din krop. Det skaber fremragende støtte og en følelse af dybde i komforten, når du lægger dig på en springmadras. 

Fjedersystemet i en springmadras kan i udgangspunktet være opbygget af forskellige typer fjedre med forskellige egenskaber. I JYSK bruger vi blandt andet disse to typer fjedre: 

 • Bonellfjedre: Giver en springmadras en forholdsvis fast og stabil overflade.
 • Pocket-fjedre: Er mindre end bonellfjedre og former sig nøjagtigt efter kroppen, hvilket giver en mere nuanceret komfort. 

Om du skal vælge bonellfjedre eller pocket-fjedre afhænger af dine præferencer og soveposition. 

Hvis du eksempelvis sover på siden, kan det være behageligt med den dybe støtte til skulderzonerne, som pocket-fjedre kan give. Sover du på ryggen, ligger du sandsynligvis bedre på en lidt fastere type springmadras med bonellfjedre eller pocket-fjedre. 

I JYSK anbefaler vi altid, at du prøver din kommende springmadras i en butik, før du køber den. 

Fordele ved en springmadras

 • En springmadras passer til udvalgte sengerammer eller kan indgå i en kontinentalseng eller en elevationsseng
 • Fjedersystemet i en springmadras tilpasser sig kroppens konturer og giver god støtte.
 • Trykket i støttezoner kan i højere grad variere i en springmadras, end i en latexmadras, på grund af sit fjedersystem. Jo flere fjedre, jo bedre støtte.
 • Sover du på siden, kan en springmadras med skulderzoner give god støtte.
 • Luftcirkulationen i en springmadras bidrager til et ventileret og sundt sovemiljø.
 • En springmadras kan ofte vendes, hvilket sikrer bedre holdbarhed. På en del modeller kan skumpolstringen omkring springmadrassens fjedersystem være forskellig i fastheden fra den ene side til den anden. Så får du i princippet to forskellige madrasser i én springmadras. Det er eksempelvis praktisk til par med forskellige madrasbehov.    

Ulemper ved en springmadras

 • En springmadras er mere fleksibel end en latexmadras. Du vil eksempelvis nemmere kunne mærke din partners bevægelser på en springmadras.
 • Fjedrene i en springmadras kan larme en smule ved bevægelser.

Se JYSKs udvalg af springmadrasser.

Derfor skal du vælge en skummadras

En skummadras har en kerne bestående af skum i stedet for et fjedersystem. Skummadrasser har i udgangspunktet mange forskellige anvendelsesmuligheder og kvaliteter afhængigt af, hvilken type skum kernen består af. 

De mest udbredte typer skum er: 

 • Purskum: En meget populær skumtype, der fås i flere fastheder og kvaliteter. Purskum er et prisvenligt materiale. Purskum har ikke lige så høj densitet som andet skum og giver derfor mindre støtte. 
 • Koldskum: En skumtype, der har større elasticitet end purskum. En madras, der har en kerne af koldskum, har ofte en høj densitet. Det resulterer i, at kroppen får god støtte, og at madrassen har en lang levetid.
 • Memory-skum: En meget fleksibel skumtype, der er i stand til at tilpasse sig til din krops konturer. Det medfører, at du får en rigtig god støtte. Madrassen er også god til at holde på varmen, hvilket er en fordel, hvis du bliver kold om natten.
 • Latex: Denne skumtype kan være naturlig eller syntetisk og anvendes i nogle af de mere avancerede skummadrasser. Latex er et særdeles støttende materiale med høj bæreevne og holdbarhed, men samtidig et fleksibelt materiale med god åndbarhed. En skummadras med latex er derfor en oplagt løsning, hvis du har en tendens til at blive varm, mens du sover. 

Eftersom kernen i en skummadras kan bestå af forskellige typer skum, har madrasserne forskellige kvaliteter. Dog er et generelt kendetegn ved skummadrasser, at de er forholdsvist faste.

Overvejer du at købe en skummadras, kan du også se nærmere på JYSKs madrasser med en latexkerne.

Fordele ved en skummadras

 • En skummadras kan have forskellige kvaliteter og priser afhængigt af skumtypen. Derfor kan du finde en skummadras til lige præcis dit behov. 
 • Med nogle typer skum får du en høj grad af tilpasning til kroppen, der nærmest omslutter kroppen. Det gælder eksempelvis for memory-skum og gel-skum. 
 • Madrassen føles mindre levende end en springmadras, hvilket betyder, at du ikke på samme måde forstyrrer din partner, hvis du eksempelvis bevæger dig meget i løbet af natten.

Ulemper ved en skummadras

 • Levetiden er kortere på en skummadras end en springmadras. 
 • Skummet mister elasticitet over tid. 

Se vores udvalg af skummadrasser.

Se vores udvalg af skummadrasser eller læs vores blog post Hvilken madras skal du vælge? Den ultimative guide

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?