5 forskellige havestole i forskellige materialer på terrasse ved havet

Guide: Sådan vælger du de rette havestole

Havestole, især sammen med et havebord, er en essentiel del af det danske udendørsliv i hjemmet i sommerhalvåret. Hvad enten dit udendørsområde består af en beskeden altan, en større terrasse, eller en stor have, er havestole med til at danne ramme for de bedste stunder med venner og familie.

Er du på udkig efter havestole, loungestole til haven eller måske mere unikke udgaver, såsom en hængestol eller en gyngestol? Uanset hvilken type er det vigtigt at vælge havestole, der opfylder dine ønsker og behov. I denne guide kan du blive klogere på, hvad du bør overveje, inden du køber nye havestole.  

  Grøn havestol med støbt plastsæde og ben af stål
  VANTOREHavestol VANTORE olivengrøn
  350,-/stk.
  449,- /stk.
  Laveste pris 30 dage 350,- /stk. (+0%)

  Hvordan vælger du den rette havestol?

  Der er adskillige faktorer at overveje, inden du beslutter dig for, hvilke havestole, du gerne vil købe. Havestole fås i mange forskellige varianter – nogle er ideelle til udendørs spisning ved havebordet, mens andre er perfekte til at lounge og slappe af under åben himmel. Hver type af havestol har sine egne fordele, som andre havestole ikke vil have. Så hvordan bliver du bedst klædt på til at træffe det rigtige valg helt fra starten? Læs mere i de følgende afsnit og få indsigt i, hvad du bør overveje inden dit køb.

  1. Forskellige typer havestole

  Der findes mange forskellige typer havestole, der hver er designet med et specifikt formål i tankerne. Nogle havestole er perfekte til at nyde en kop kaffe ved det lille cafébord, og andre er perfekte til at slikke sol på en varm sommerdag. Nedenfor kan du se et udvalg af havestole, der passer til en masse forskellige udendørs situationer.

  Havestole til havebordet og udendørs spisning

  Den mest kendte havestol, og med stor sandsynlighed også den, de fleste af os tænker på, når vi hører ordet ”havestol”, er den stol, vi sidder på ved havebordet. Den er perfekt til at spise udendørs, til grillaftener, eller til festlige højtider, og den er også et oplagt valg til både altan, terrasse og have. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du vælger det helt rigtige havebord til dine havestole, kan du læse mere i vores guide til at vælge det perfekte havebord.  

  Loungestole til haven

  Loungestole til udendørs brug er designet med komfort og afslapning i højsædet, og de giver dig et skønt sted at sidde og geare ned i sommervarmen eller til sammenkomster i haven. Loungestole er typisk større end de havestole, man bruger ved havebordet, og de vil typisk også give dig mulighed for at læne dig helt tilbage og læse din yndlingsbog, slikke sol eller tage en lur. Med stilrene designs er de ofte også en blikfang, der kan løfte indretning på din altan eller terrasse. 

  Hængestole, havebænke og solsenge

  Kigger man lidt udover de mest velkendte havestole, findes der også de stole, der er mere unikke og specielle i udtrykket. Havebænke er et alsidigt alternativ til traditionelle havestole, da de passer rigtig godt til både havebordet, men også til en lille solskinsrig hyggekrog i hjørnet af haven. Er du til mere unikke stole, kan både hængestole til udendørs brug og solsenge give dig det ekstra løft ift. komfort og afslapning. Solsenge især er oplagte til at nyde solens varme, mens hængestole giver dig en svagt rokkende oplevelse, der er ren velvære for mange. Vil du gerne vide mere om hængestole, kan du se vores guide til hængestol til haven for mere inspiration.  

  Havebord og havestole med opdækket bord på terrasse ved solnedgang
  LANGETHavebord LANGET B95xL207 sort
  2500,-/stk.
  3299,- /stk.
  Laveste pris 30 dage 3299,- /stk. (-24%)
  LABINGStabelstol LABING sort
  500,-/stk.
  649,- /stk.
  Laveste pris 30 dage 649,- /stk. (-23%)
  Havebord i hårdttræ og havestole på terrasse i have
  VANTOREHavestol VANTORE mørk sand
  350,-/stk.
  449,- /stk.
  Laveste pris 30 dage 449,- /stk. (-22%)

  Havestole fås i en bred vifte af former, størrelser og materialer, og deres visuelle udtryk kan have stor indflydelse på den overordnede stemning på din altan, terrasse eller have.

  2. Havestole med forskellige fordele

  Forskellige havestole har forskellige fordele, der gør dem bedre egnet til forskellige behov. Leder du efter stole til en lille altan eller en stor terrasse? Bredden på de fleste havestole vil ligge mellem 40 og 70 cm. For mere kompakte områder vil smallere stole være et godt valg, så du får mest muligt ud af pladsen. Har du mere plads og dermed færre begrænsninger, kan du få plads til alverdens forskellige havestole. Udover bredden på en havestol er der også andre faktorer, der er værd at overveje:  

  • Stabelstole til haven 
   Når du skal vælge havestole, bør du overveje, hvor du vil placere dem, når de ikke er i brug. Har du et skur eller andet område til at skåne dem fra vind og vejr? Stabelstole er fantastiske i dette henseende, da de fylder meget lidt. For at få mest muligt ud af din plads vil mindre stole – såsom stabelstole – være ideelle. Samtidig kan de hjælpe dig med at skabe en hyggekrog, og de er også nemme at flytte rundt på.
    
  • Klapstole til haven
   Ligesom stabelstole er det også nemt at opbevare klapstole, da de fylder endnu mindre, når de ikke er i brug. Deres yderst praktiske design gør dem nemme at flytte rundt på, og får du besøg, er de utroligt nemme at finde frem. En klapstol er også et godt valg til den lille altan, hvor pladsen er minimal.
    
  • Positionsstole til haven
   Positionsstole til udendørs brug giver dig flere fordele ift. at nyde livet under åben himmel. Med justerbare positioner giver de dig mulighed for både at sidde med ret ryg ved havebordet samt at læne dig tilbage, når det er tid til at slappe mere af. Den justerbare stoleryg kan derfor også give dig øget ergonomisk støtte, så en lang aften ved havebordet ikke behøver at være hård for din ryg.
    
  • Støtte for ryggen og lænden
   Når du skal vælge havestole, kan dine præferencer ift. høj eller lav ryg have stor betydning for din helhedsoplevelse af stolen. Kan du godt lide at tilbringe masser af tid udendørs med dine nærmeste, vil komfort naturligvis blive en høj prioritet. En høj rygstøtte giver ikke kun støtte; den kan også give dig og dine gæster læ for en kølig brise ud på aftenen. Mange havestole, og især positionsstole, kan få øget komfort med havehynder. Med disse kan du justere dine havestole, så de er helt perfekte til dig.
    
  • Armlæn
   Du bør også overveje, om du foretrækker havestole med eller uden armlæn. Stole med armlæn vil give dig øget støtte for armene, hvilket kan gøre dem mere behagelige at sidde på over længere tid. På den anden side vil stole uden armlæn give dig mere fleksibilitet – fx vil det være nemmere at sætte sig i eller rejse sig fra en havestol uden armlæn.

  3. Havehynder og stolehynder til haven

  Når du er på udkig efter nye havestole, bør du overveje at tilføje hynder til stolene for at forbedre komforten, støtten og det visuelle udtryk på stolen. Havehynder, fra sædehynder til ryghynder, giver ekstra polstring, hvilket kan gøre især stole af hårdere materialer mere behagelige i længere tid ad gangen. Derudover kan stolehynder give stolene et friskt pust af en ny farve, mønster eller lignende, så du kan tilpasse udtrykket til din stil. 

  4. Materialer til dine havestole

  Du bør nøje overveje, hvilket materiale dine havestole skal være lavet af. De materialer, der bruges til fremstillingen af stolene, har naturligvis stor indflydelse på det endelige resultat. Det vil især påvirke den niveau af vedligeholdelse, som stolen har brug for. Fx vil en havestol, der er lavet med hårdttræ, kræve mere vedligeholdelse i form af regelmæssig rengøring og beskyttende oliering, end en stol af aluminium og polyrattan, som vil være vedligeholdelsesfri. Du kan læse meget mere om de forskellige materialer, der bruges til fremstillingen af havemøbler, i vores guide til at vælge de rette materialer til dine havemøbler.

  Dit valg af materiale vil have stor indflydelse på det visuelle udtryk af dine havemøbler, hvilket naturligvis også gælder havestole. Stolene ovenfor er lavet med hhv. polyesterreb, textiline, syntetisk rattan, massiv teak eller plast, og de fleste af dem de er lavet med en hårdfør aluminiums- eller stålramme.  

  Klar til at vælge de rette havestole

  Med de overvejelser, der er nævnt i denne guide i tankerne, vil du med stor sandsynlighed være godt klædt på til at træffe den helt rigtige beslutning om hvilken havestol, der passer til netop dine behov. Vores store udvalg af havestole inkluderer en masse valgmuligheder, så du kan være sikker på at finde den rette. Har du nogle spørgsmål, eller vil du gerne have mere information om havestole, er du naturligvis altid velkommen til at besøge din lokale JYSK-butik og spørge vores medarbejdere til råds.

  Beskyt dine havestole med havemøbelovertræk

  Hvis du ikke har mulighed for at flytte dine nye havestole ind i et skur eller et overdækket opbevaringssted, kan det være en god ide at beskytte dem med et havemøbelovertræk. Dette vil gøre dine stole mere modstandsdygtige overfor vind og vejr. Det kan også være med til at reducere behovet for regelmæssig rengøring og pleje, hvilket også er en stor bonus.

  Havesæt med havebord og havestole

  Flere af vores havestole fås også som dele af et havesæt, der inkluderer to til fire identiske stole samt et matchende havebord. Et havesæt er en oplagt mulighed for dig for at få mere ud af dine penge – disse sæt fås til en lavere samlet pris, end hvis du skulle købe bord og stole hver for sig. 

  Udforsk mere

  Guide: Sådan vælger du det perfekte havebord

  Guide: Sådan vælger du det perfekte havebord

  Guide: Sådan vælger du den rigtige havepavillon

  Guide: Sådan vælger du den rigtige havepavillon

  Guide: Find den helt rigtige parasol til dig

  Guide: Find den helt rigtige parasol til dig

  Sådan vælger du det perfekte loungesæt

  Sådan vælger du det perfekte loungesæt