Kvinde sover med tyngdedyne og pude i beige pudebetræk

Hvorfor skal du købe en tyngdedyne? Læs ekspertens svar

Kender du følelsen af at vende og dreje sig i sengen og være ude af stand til at slappe af? En tyngdedyne kan være løsningen.

Her kan du læse alt, hvad du skal vide om tyngdedyner:

  • Hvad er en tyngdedyne?
  • Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en tyngdedyne?
  • Hvorfor har tyngdedyner en beroligende effekt?
    Hvordan kommer du i gang med at bruge en tyngdedyne?
  • Er tyngdedynen en særligt varm dyne?
  • Hvad koster en tyngdedyne?

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne er en særligt tung dyne, du kan sove med om natten. Mange mennesker mærker en beroligende effekt, når de sover med en tungere dyne, og tyngdedynen er derfor blandt andet populær inden for sundhedssektoren.

Den mest markante egenskab ved tyngdedynen er, som navnet antyder, vægten. Helt almindelige dyner, med naturfyld eller fiberfyld indeni, vejer 1-2 kg. En tyngdedyne er væsentligt tungere. I JYSK har vi tyngdedyner i seks forskellige vægtklasser:

  • 7 kg
  • 9 kg

De mest almindelige tyngdedyner på markedet er hovedsageligt fyldt med små glasperler. Faktisk består 95 procent af tyngdedynens fyld af små glasperler. Perlerne gør konstruktionen ekstra tung, så dynen tilpasser sig kroppens konturer. Hvis du prøver en tyngdedyne, vil du opleve, at den ligger meget tæt på kroppen.

Guide til dynestørrelse

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en tyngdedyne?

Det er vigtigt, at du køber en dyne, hvor tyngden passer til din vægt. Tommelfingerreglen er, at du skal vælge en model, som vejer 10-15 procent af din kropsvægt. Vejer du 70 kg, skal du altså højst sandsynligt vælge en tyngdedyne med en vægt på 7, 9 eller maksimalt 11 kg.

Din vægt

Tyngdedynens vægt

50-60 kg

60-70 kg

70-80 kg

80-90 kg

90+ kg

Det er vigtigt, at du vælger en dyne med den rigtige vægt. Dynen skal tynge og må derfor ikke være for let, men den skal bestemt heller ikke bliver mere tung, end at du nemt kan flytte rundt på den.

Børn over tre år kan også have gavn af en tyngdedyne, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, om dynen er komfortabel for barnet. Den må ikke føles for tung. Det skal være trygt at sove med en tyngdedyne, ellers får dynen ikke den ønskede effekt. Husk at konsultere en læge, inden dit barn sover med en tyngdedyne. 

I forhold til dynens længde skal du vælge en model, som er 20-30 cm længere, end du selv er.

Hvorfor har tyngdedyner en beroligende effekt? 

Mange oplever, at dynen med sin ekstra vægt skaber en følelse af tryghed. Tyngdedynen smyger sig om kroppen med et behageligt tryk, som har en afslappende effekt. Det kan især være behageligt, hvis du føler uro eller stress, når du skal til at sove.

Trykket fra en tyngdedyne bliver ofte sidestillet med et kram. Og faktisk viser forskningsresultater, at tyngdedyner - ligesom et kram - kan have en angstdæmpende effekt på nervesystemet. Af samme årsag bliver tyngdedyner anvendt i behandlingen af forskellige angstlidelser - både hos børn og voksne.

Den psykologiske forklaring skal findes i den taktile berøring fra tyngdedynen. Den taktile berøring udløser en afslappende reaktion i nervesystemet, som minder om den reaktion, du eksempelvis kan få af massage og akupressur.

Hvordan kommer du i gang med at bruge en tyngdedyne? 

Umiddelbart er tyngdedynen en helt almindelig dyne. Du lægger betræk på, som du plejer, og så er dynen ellers klar til brug. Den vejer betydeligt mere end en almindelig dyne, men det er ikke noget, du skal være bekymret for at kaste dig ud i. Vær dog opmærksom på, at personer med en svag lunge- eller muskelkapacitet skal konsultere deres læge inden brug. Hvis man føler nogen form for ubehag, skal man stoppe med at bruge dynen.

Der, hvor du kan opleve et behov for tilvænning, er i forhold til følelsen af dynen. En tyngdedyne er flad som en pandekage. Hvis du er vant til en fyldig dyne med naturfyld, får du en helt anden oplevelse med din tyngdedyne. Nogen vælger i opstartsfasen at lægge deres gamle dyne ovenpå tyngdedynen for at bevare oplevelsen af en fyldig, tyk dyne.

En anden metode til opstartsfasen kan være, at du sover med tyngdedynen over dine ben og din gamle, velkendte dyne over resten af kroppen. På den måde kan du gradvist vænne dig til følelsen af en tungere dyne.

Du skal regne med, at det tager en 14 dages tid at vænne dig til din nye dyne. Derfor skal du heller ikke blive skuffet eller opgive tyngdedynen, hvis effekten udebliver det første stykke tid. Først når du er blevet vant til tyngdedynen, kan du mærke den beroligende effekt på dit søvnmønster.

Er tyngdedynen en særligt varm dyne?

Glasperlerne i en tyngdedyne ligger tæt sammen i et fiberlag. På grund af tætheden mellem perlerne holder tyngdedyner i udgangspunktet en smule bedre på varmen, end den gennemsnitlige dyne gør. 

Tyngdedyner er dog ikke særligt varmere end andre dyner. Selv på de varmeste sommerdage kan mange bruge deres tyngdedyne uden problemer. Andre har lettere ved at få det varmt i deres seng og vælger en sommerdyne til de varmeste nætter. Vi anbefaler, at du beholder din gamle dyne, hvis du en sjælden gang imellem skulle få det for varmt under tyngdedynen.

Hvad koster en tyngdedyne?

På grund af det særlige fyld er en tyngdedyne en smule dyrere end andre dynetyper. I JYSK kan du dog købe en tyngdedyne til en pris, der er sammenlignelig med priserne på fiber- og naturdyner. Se vores udvalg af tyngdedyner.

Hvad koster en dyne?

JYSK sælger udelukkende tyngdedyner som enkeltdyner. Det skyldes ganske enkelt, at den “kramme-effekt”, som tyngdedynen gerne skal tilbyde vores kunder, er svær at bevare, hvis dynen skal trækkes over to personer.

Hvilken dyne skal du vælge?

Kilder

Journal of Clinical Sleep Medicine: A randomized controlled study of weighted chain blankets for insomnia in psychiatric disorders

Udforsk mere

Dyner mod søvnproblemer

Dyner mod søvnproblemer

Hvor ofte skal du købe en ny dyne?

Hvor ofte skal du købe en ny dyne?

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide