I JYSK har vi et stort udvalg af topmadrasser, og uanset dit behov og budget kan vi hjælpe dig med at finde en god topmadras. Her kan du få råd og vejledning om alt det, du skal vide for at vælge en optimal topmadras: Fra materialer til egenskaber, størrelse og pris. Se videoen nedenfor og læs videre for at lære alt, hvad der er at vide om topmadrasser.
Indhold
1. Hvad er en topmadras og hvad gør den?
En topmadras er et supplement til din madras, som du kan bruge til at justere og forbedre komforten. Topmadrasser varierer i størrelser, materialer, egenskaber og pris, men formålet med en topmadras er altid det samme: At tilpasse din seng til dit aktuelle behov og i sidste ende forbedre din søvnkvalitet. Både nye og gamle senge kan have gavn af en topmadras. Udover at forbedre komforten beskytter en topmadras nemlig din underliggende madras og forlænger madrassens levetid.
Læs mere i artiklen: Hvad er en topmadras?
2. Fordelene ved en topmadras
- Forbedret komfort: Gamle madrasser, der har udviklet fordybninger eller mistet elasticitet, kan få nyt liv med en topmadras. Hvis din nye madras er en smule for fast eller blød, kan du justere følelsen af madrassen ved hjælp af en topmadras.
- Forlænget levetid: En topmadras beskytter din underliggende madras mod eksempelvis fordybninger, fugt, sved og snavs. En topmadras forlænger levetiden på din madras og seng som helhed.
- Mere støtte: En topmadras i et materiale som memory-skum eller latex kan hjælpe dig til en mere stabil og støttende overflade at sove på. Det kan især være gavnligt for personer, som er genereret af smerter i lænden og skuldrene.
- Mindre støj og bevægelse: Hvis du er generet af støj og knirkende lyde fra din madras, kan en topmadras lægge en dæmper på lydene. Din partners bevægelser kan blive absorberet med en topmadras i memory-skum.
- Et prisvenligt alternativ til en ny madras: En topmadras er generelt en prisvenlig løsning sammenlignet med at købe en helt ny madras.
- Bedre trykaflastning: Når du ligger på en madras, udsætter du, afhængigt af din soveposition, bestemte dele af kroppen for store tryk. Nat efter nat. Har din madras ikke en trykaflastning, som passer til din soveposition, kan det give smerter, skader og dårlig søvn. En topmadras kan give mere aflastning til særligt udsatte dele af kroppen.
- Kan hjælpe på varme nætter: Hvis du sveder meget eller bare synes, at du har det for varmt, når du lægger dig til at sove om aftenen, så kan en topmadras med en kølende gel eller en topmadras i latex hjælpe på problemet.
3. Hvad du skal være opmærksom på ved topmadrasser
- Gør din seng tykkere: En topmadras gør din seng en smule tykkere, fordi du tilføjer et ekstra lag til opbygningen. Det kan have betydning for, om dine gamle lagner passer til sengen.
- Kan lugte i starten: Særligt en topmadras i memory-skum kan have en dårlig lugt i de første dage efter udpakning. Det kan løses ved at lufte madrassen nogle dage inden brug.
- Rengøring: De fleste topmadrasser fra JYSK har betræk med lynlås, så det kan vaskes i vaskemaskine (tjek altid vaskeinstruktionen på varen). Det er en god ide at lægge en rullemadras, som let kan maskinvaskes, ovenpå topmadrassen.
4. Hvad skal du tage stilling til, når du vælger en topmadras?
Det allervigtigste, når du vælger en topmadras, er at finde en model, som du synes, at du ligger godt i, og som giver dig den ergonomsike støtte som din krop har brug for. Det bedste råd, vi kan give, er derfor, at du besøger en butik, prøver forskellige topmadrasser af og lader vores dygtige personale hjælpe dig. I mellemtiden kan du dog læse stort set alt, hvad du har brug for at vide i denne artikel – og på den måde kan du også få en meget god idé om, hvilken topmadras, der passer til dig og dine behov.
5. Dine personlige behov er det vigtigste
Det er ikke sikkert, at du har gjort dig tanker om, hvad der kendetegner en god madras for dig. Men hvis du nu har, så er det i første omgang dét, du skal tage udgangspunkt i.
- Hvis du foretrækker en blød og synkende fornemmelse, så gå efter en topmadras af memory-skum, gel-skum eller comfort+ skum.
- Foretrækker du en mere stabil og lidt fastere overflade, så vælg en topmadras af purskum eller latex.
I de følgende afsnit kan du læse mere om, hvad der kendetegner de forskellige topmadrasser. Vi kigger blandt andet nærmere på materialer, tykkelse, soveposition og størrelse, der alt sammen betydning for, hvilken topmadras du skal vælge.
"Det vigtige er ikke nødvendigvis, hvilken type det er eller hvad topmadrassen koster. Den gode topmadras er i høj grad individuel og et spørgsmål om egne præferencer."
– Peter, Category Manager, JYSK
6. Materialer og de forskellige typer af topmadrasser
De egenskaber, en topmadras har, afhænger i høj grad af materialet, som topmadrassen er lavet af.
De mest populære materialer i topmadrasser er:
- Purskum, også kaldet standardskum
- Memory-skum
- Latex
- Koldskum
- Hybridskum
- Gelskum
Læs mere om materialernes egenskaber: Topmadras af memory-skum eller latex?
Purskum (almindelig skum)
- Også kaldet standard skum, almindelig skum, PU skum eller PUR skum
- Giver en fugtabsorberende og som regel prisvenlig topmadras
- En topmadras i purskum skaber som regel lidt mere komfort, men har primært en beskyttende funktion i forhold til den underliggende madras
Koldskum
- En oliebaseret skum, der giver en fast topmadras med fast til mellemfast støtte
- Fugtabsoberende og ventilerende materiale
- Prisvenlig og meget holdbart materiale
- Giver noget mere komfort til din sengekonstruktion
Hybridskum og gelskum
- Hybridskum består af flere forskellige typer af skum, og ligger komfortmæssigt et sted mellem purskum og memory-skum
- Gelskum er blødt skum, der former sig efter din krops konturer og giver dig en skøn komfort.
- Prismæssigt placerer begge skumtyper sig i samme klasse som memory-skum
- Begge materialer giver virkelig god komfort
Memory-skum (trykaflastende skum)
- Giver sammen med latex og gelskum den bedste komfort af alle materialer på markedet
- Materialet former sig efter din krop, når du ligger i det
- Giver en synkende og omsluttende følelse
- Er ikke et godt materiale til at lede overskydende varme væk fra sengemiljøet, og topmadrasser af memory-skum er derfor ikke et optimalt valg, hvis du ofte har det for varmt i sengen
Latex (kunstig latex og naturlatex)
- Naturligt materiale fremstillet af saften fra gummitræer. Latex kan dog også være syntetisk.
- Topmadrasser fremstilles ofte i en kombination af naturlatex og kunstig latex
- Allergivenligt materiale, der minimerer forekomst af bakterier og svamp
- God til at lede overskydende varme væk fra sengemiljøet og er derfor et oplagt valg til personer, der lider af varmegener, når de skal sove
- Ren naturlatex koster mere end de andre materialer. Jo højere andel af naturlatex, jo mere koster en topmadras
7. Topmadrassens tykkelse
Topmadrasser fås fra ca. 2,5 cm til ca. 10 cm i tykkelse, men de fleste har en tykkelse, også kaldet kernehøjde, på 3-5 cm. Jo tykkere en topmadras er, jo større vil effekten af topmadrassen være.
En tynd topmadras, som giver en anelse blødere eller fastere seng, er et godt valg til dig, der har behov for mindre ændringer i komforten. En tyk eller ekstra tyk topmadras er velegnet til dig, som gerne vil ændre så meget som muligt på din sengs følelse, uden at du skal skifte den underliggende madras. Her vil topmadrassen give en så blød eller fast seng som overhovedet muligt.
8. Topmadrassens størrelse
Størrelsen på en topmadras skal passe med størrelsen på din underliggende madras. Hovedsageligt for komfortens skyld, men det bidrager samtidig til en pænere seng rent visuelt. Har du en enkeltseng, en halvandensmandsseng eller en dobbeltseng skal du formentlig bruge en topmadras i en af standardstørrelserne, som du kan se i skemaet herunder.
Husk altid at dobbelttjekke din sengs mål for at være sikker på, at du kommer hjem med en topmadras i den rigtige størrelse.
Topmadras mål | Passer til |
80 x 200 cm | Lille enkeltseng |
90 x 200 cm | Enkeltseng |
120 x 200 cm | Trekvartseng |
140 x 200 cm | Halvandenmandsseng |
160 x 200 cm | Lille dobbeltseng |
180 x 200 cm | Dobbeltseng |
Det er ikke sikkert, at din seng passer med overstående standardmål. I det tilfælde skal du vælge en topmadras i en specialstørrelse, og dem findes der heldigvis rigtig mange af. Se mere om specialstørrelser på topmadrasser til bl.a. juniorsenge og babysenge.
9. Topmadrassens fasthed
Når du har gjort dig nogle overvejelser omkring dine personlige præferencer, kan du matche dem med vores generelle retningslinjer for, hvor fast – eller blød – en topmadras du skal vælge.
- Hvis du har en blød seng, som du gerne vil gøre fastere, så kan du vælge en topmadras af latex eller comfort+ skum.
- Hvis du har en fast seng, som du gerne vil gøre blødere, så kan du gå efter en topmadras af memory-skum eller purskum.
For at være sikker på, at du vælger en rigtig god topmadras til dit behov, skal du altid prøve at ligge på topmadrassen, inden du køber den.
En fast topmadras er kendetegnet ved:
- Lav fleksibilitet og elasticitet
- Lav tilpasningsevne til kroppen
- Eksempel: 5 cm tyk topmadras af enten memory-skum eller purskum
En mellemfast topmadras er kendetegnet ved:
- Medium fleksibilitet og elasticitet
- Medium tilpasningsevne til kroppen
- Eksempel: 3 cm tyk topmadras af enten memory-skum eller purskum
En blød topmadras er kendetegnet ved:
- Høj fleksibilitet og elasticitet
- Høj tilpasningsevne til kroppen
- Eksempel: Topmadrasser lavet af comfort+ skum
Bliv klogere på, om en blød eller fast topmadras er noget for dig.
10. Hvilken topmadras til din soveposition?
Din soveposition har også betydning for, hvilken topmadras du skal vælge. De forskellige sovepositioner er nemlig kendetegnet ved nogle typiske komfortbehov, som de forskellige materialer opfylder i mere eller mindre grad. Den underliggende madras er den vigtigste faktor, men som en tommelfingerregel kan vi sige:
- Falder du i søvn på ryggen vil du opleve den bedste komfort med en topmadras, der kan gøre sengen lidt fastere. Det kan f.eks. være en 3 cm memory-skum topmadras.
- Falder du i søvn på siden anbefaler vi en topmadras, der kan gøre sengen lidt blødere. Det kan f.eks. være en 3 cm latex topmadras.
- Falder du i søvn på maven, er det mest optimalt for dig at bruge en meget lav hovedpude og en fast madras.
11. Rullemadras eller topmadras?
En topmadras er en ca. 5 cm tyk madras, der giver dig mulighed for at ændre på, hvordan din seng føles, når du ligger i den og forlænger levetiden på din underliggende madras. En topmadras kan øge komforten for både nye og gamle senge.
En rullemadras, også kaldet en madrasbeskytter, er væsentligt tyndere og tjener primært et hygiejnisk formål. En anden stor fordel ved rullemadrassen er, at den er rigtig let at vaske, mens det kun er nogle topmadrasser, der tåler maskinvask. Rullemadrassen forlænger også din underliggende madras’ levetid ved at absorbere fugt og snavs, inden det siver ned i madrassen.
Vælg en topmadras, hvis:
- Du har en ny madras, som du gerne vil justere lidt. Det kan f.eks. være, at du gerne vil have, at din madras bliver blødere, fastere eller meget fast
- Du har en gammel madras, som ikke længere giver dig den komfort, du har brug for. En topmadras kan give din gamle seng nyt liv, uden du behøver at investere i en helt ny seng
- Du døjer med ryg- og ledsmerter eller andre smerter, som generer dig om natten. Her kan den ekstra støtte fra en god topmadras gøre en forskel
- Du gerne vil forlænge din sengs levetid og dermed spare penge i det lange løb
Vælg en rullemadras, hvis:
- Du vil have en billig løsning, som ikke ændrer betydeligt på din komfort
- Du gerne vil forlænge levetiden af din madras ved at beskytte den mod fugt, sved og snavs
- Du vil gøre det let at rengøre og vaske dit sengemiljø. Rullemadrasser kan maskinvaskes, mens topmadrasser er sværere at rengøre og tåler ikke hyppig vask
- Du er generet af støj fra din madras, når du bevæger dig i den. En rullemadras er en billig og effektiv løsning på støjgener fra madrassen
Vælg både en topmadras og en rullemadras, hvis:
- Du gerne vil beskytte både din underliggende madras og din topmadras for fugt, sved og snavs
- Du gerne vil forlænge levetiden på både din topmadras og din underliggende madras
- Du gerne vil have et top-hygiejnisk sengemiljø, der er let at rengøre. Med en rullemadras ovenpå din topmadras behøver du ikke rengøre din topmadras og underliggende madras i samme grad
12. Holdbarhed og garanti
Vi anbefaler, at du efter ca. 5-10 år evaluerer din sengs komfort. Det gør vi først og fremmest, fordi vores kroppe typisk udvikler sig i løbet af 10 år. Hvis din vægt har flyttet sig i den ene eller anden retning, siden du købte din seng, så kan det have betydning for, om den stadig giver dig den korrekte støtte og komfort.
"Lav en evaluering af din sengs komfort efter 5-10 år. Har du ondt, sover du dårligere? Hvis ja, så er det en god indikation på, at du kan have gavn af en topmadras. Hvis du har behov for større ændringer i komforten, f.eks. hvis du vil have en meget blødere seng, så skal du formentlig have en ny madras og ikke en ny topmadras."
– Peter, Category Manager, JYSK
Holdbarhed og densitet
Holdbarheden af en topmadras defineres af materialet og densiteten, som angives i kg/m3. Jo højere en densitet, jo bedre vil en topmadras være til at absorbere de tryk, den bliver udsat for over tid. Den almindelige bruger vil sjældent opleve forskel på en høj densitet og en normal densitet. For langt de flest er det tilstrækkeligt med en topmadras, der opfylder minimumsniveauet for densitet:
- 65 kg/m3 for latex topmadrasser
- 30 kg/m³ på memory-skum topmadrasser
- 25 kg/m³ på purskum topmadrasser
Holdbarhed og materialer
Holdbarheden af en topmadras er også forbundet med materialet. De materialer, som koster mest - ofte memory-skum og latex - holder længere, mens topmadrasser af mere prisvenlige materialer som purskum er mindre holdbare.
Top 5: Holdbarhed af materialer
- Latex
- Memory-skum
- Comfort+ skum og gelskum
- Koldskum
- Purskum
13. Rengøring og allergi
Det skal helst være let at rengøre hele dit sengemiljø, og i dag er det ensbetydende med maskinvask. I forhold til rengøring, så er en rullemadras altid det bedste valg. De tåler maskinvask og er i udgangspunktet meget lettere at vaske end topmadrasser.
Derfor anbefaler vi altid, at du har en rullemadras ovenpå din topmadras eller madras.
Der findes også delbare topmadrasser med lynlås, hvor man kan tage betrækket af madrassen og vaske det i vaskemaskinen. Den type topmadrasser koster lidt mere, men de er særligt gode til allergikere, der kæmper med f.eks. husstøvmideallergi.
Findes der en topmadras til allergikere?
Hvis du skal købe en topmadras, der er god til allergikere, så er latex-materialet et godt valg. Det er et naturligt materiale, der fra naturens side har en høj densitet. Det gør det en smule sværere for husstøvmiderne at trives i madrassen, men selv en latex-topmadras er ikke en garanti for, at dit sengemiljø bliver 100 procent fri for husstøvmider.
Det mest effektive middel mod husstøvmideallergi er faktisk at have både en topmadras og en rullemadras, hvis betræk tåler hyppig vask ved 60 grader.
14. De bedste topmadrasser og rullemadrasser
Hvis du er på udkig efter en ny topmadras eller rullemadras, har du sikkert opdaget, at der findes rigtigt mange forskellige modeller, du kan vælge imellem. I JYSK står vi altid klar til at rådgive dig i dit madrasvalg, så du kan vælge en model, der passer til dine behov, din soveposition og dit budget.
Læs mere om at finde den helt rette topmadras til dit budget.
Vi har eksempelvis samlet nogle udvalgte topmadrasser og rullemadrasser, som hver især er gode bud på madrasser til forskellige budgetter og præferencer. Læs mere her om vores to udvalge topmadrasser og to udvalgte rullemadrasser.
Du kan også læse vores andre guides med inspirerende tips og råd, som klæder dig på til at skabe det bedste sovemiljø. JYSK tilbyder et stort udvalg af topmadrasser og rullemadrasser til alle slags priser og behov. Se hele vores udvalg af topmadrasser her.