Soveværelse med seng med madras, topmadras, dyne og pude

Hvad er en topmadras og hvad gør den?

En topmadras er et supplement til din madras, som kan hjælpe dig med at skabe den helt perfekte følelse af komfort, når du ligger i din seng. Måske synes du, at din seng er en anelse for blød eller en smule for fast. Det kan en topmadras hjælpe dig med at justere, uden du skal købe en helt ny seng. En topmadras har forskellige egenskaber afhængigt af, hvilken type du vælger. Latex, purskum og memory-skum er blandt de mest populære materialer, men du kan også finde topmadrasser, der består af en blanding af forskellige skumtyper eller såkaldt gel-skum.

Hvad er en topmadras?

En topmadras er en ca. 5 cm tyk madras, der placeres ovenpå din almindelige madras. Med en topmadras kan du tilpasse din underliggende madras, hvis du føler, at den er for blød, for fast eller for varm. Derudover vil en topmadras også forlænge levetiden på din seng.

"En god topmadras understøtter de komfortegenskaber, som den underliggende madras har. Topmadrassen definerer oplevelsen af sengen, og du kan bruge den til at lave justeringer i din sengs komfort - men det er altid den underliggende madras, der danner fundamentet for komforten og ergonomien."
– Peter, Category Manager, JYSK

Hvad er en topmadras? Forskellen mellem topmadras og rullemadras

Topmadrasser bliver indimellem forvekslet med rullemadrasser. De to madrastyper er ikke det samme. En rullemadras tjener primært et hygiejnisk formål og tilbyder kun lidt mere komfort, mens en topmadras kan have en stor effekt på din sengs komfort.

Læs mere omkring forskellene mellem en topmadras og en rullemadras.

Skal alle have en topmadras?

Topmadrasser er populære, fordi de på en relativt simpel måde giver mulighed for at justere på komforten på den underliggende madras. Eksempelvis i takt med, at vores kroppe kan ændre sig over en årrække. Med det sagt kan du sagtens have en komfortabel seng og madras, uden at den skal have en topmadras. Det afhænger af, hvilken seng og madras du har.

Burde du anskaffe dig en topmadras? Se vores ultimative guide: Hvilken topmadras skal du vælge? 

En topmadras er et valgfrit supplement, men af hygiejniske årsager anbefaler vi, at du altid bruger en rullemadras ovenpå madrassen. En rullemadras beskytter din madras og en eventuel topmadras mod snavs og fugt og gør det let at holde et rent sovemiljø, fordi en rullemadras kan vaskes i vaskemaskine.

Hvad gør en topmadras?

En topmadras tilføjer et ekstra lag af komfort og støtte. Har du en gammel madras, som har mistet noget af sin elasticitet og komfort, kan en topmadras give den nyt liv. Men en topmadras kan faktisk mere end det. En god topmadras kan også ændre på, hvordan en helt ny madras føles. Hvis du synes, at din underliggende madras er for fast, kan en topmadras gøre den en smule blødere, så den passer bedre til dit nuværende behov. Omvendt kan en topmadras også gøre en blød madras lidt mere fast.

De dygtige medarbejdere i JYSK-butikkerne kan vejlede dig om, hvordan vores topmadrasser fungerer sammen med vores madrasser, så du får den komfort, der passer lige til dig.

Oplever du, at din topmadras skøjter rundt eller glider af din seng? Bliv klogere på, hvad du kan gøre for at undgå det problem

Materialer til en topmadras

Du kan købe en topmadras i mange forskellige materialer. De mest populære materialer er purskum (også kendt som PU eller almindelig skum), memory-skum og latex, men der findes samtidig også topmadrasser, der er lavet af hybridskum og/eller gelskum. Materialet påvirker topmadrassens egenskaber, og der er derfor nogle generelle fordele og ulemper ved de forskellige typer af topmadrasser.

Purskum (almindelig skum)

 • Også kaldet standardskum 
 • Prisvenlig og fugtabsorberende topmadras
 • Giver begrænset ekstra komfort

Koldskum

 • En oliebaseret skum, der giver medium til fast støtte
 • Fugtabsorberende og ventilerende
 • Prisvenlig og meget holdbar
 • Giver mere komfort end purskum

Hybridskum og gelskum

 • Hybridskum består af flere forskellige typer af skum og ligger komfortmæssigt et sted mellem purskum og memory-skum
 • Gelskum er en blød og adaptiv skum.
 • Begge materialer giver dig meget god komfort

Memory-skum (trykaflastende skum)

 • Sammen med latex og gelskym giver memory-skum den bedste komfort på markedet
 • Materialet former sig efter din krop
 • Giver dig fornemmelsen af at synke ned i madressen 
 • Mindre effektiv til at lede overskydende varme væk fra sengemiljøet 

Latex (kunstig latex og naturlatex)

 • Naturlig latex er fremstillet af saften fra gummitræer 
 • Latex kan også være syntetisk 
 • En topmadras er ofte fremstillet i en kombination af naturlatex og kunstig latex
 • Allergivenligt materiale, der minimerer forekomst af bakterier og svamp
 • God til at lede overskydende varme væk fra sengemiljøet og er derfor et oplagt valg til personer, der lider af varmegener, når de skal sove
 • Som materiale er det tungt, og ren naturlatex har en høj pris. Jo højere andel af naturlatex, jo mere koster en topmadras

Comfort+ skum

 • Fleksibelt skum der former sig efter din krop, så du får en bedre støtte
 • Føles blødt og har en høj grad af bevægelighed, så det er nemt at stige både ind og ud af sengen
 • Absorberer oplevelsen af din partners bevægelser i sengen, så du kan sove uforstyrret

Læs mere om at vælge mellem en topmadras af memory-skum eller én af latex. 

Kernekvalitet og komfortzoner – det betyder ordene

Begrebet kernekvalitet referer til densiteten eller massefylden af materialet i en topmadras, og den måles i kg pr. kubikmeter, altså kg/m3. Jo højere en densitet, jo bedre vil en topmadras være til at absorbere det tryk, den bliver udsat for over tid.

En topmadras af memory-skum med en kernekvalitet på 55 kg/m3 vil altså i teorien være mere holdbar end en topmadras af memory-skum med en kernekvalitet på 35 kg/m3. Kernekvaliteten er dog ikke noget, du behøver at tænke over ift. niveauet af komfort. JYSK giver altid 25 års garanti på GOLD topmadrasser

Hvad betyder kernekvalitet i en topmadras?

Begrebet kernekvalitet referer til densiteten eller massefylden af materialet i en topmadras, og den måles i kg pr. kubikmeter, altså kg/m3. Jo højere en densitet, jo bedre vil en topmadras være til at absorbere det tryk, den bliver udsat for over tid. En topmadras af memory-skum med en kernekvalitet på 55 kg/m3 vil altså i teorien være mere holdbar end en topmadras af memory-skum med en kernekvalitet på 35 kg/m3. Kernekvaliteten er dog ikke noget, du behøver at tænke over ift. niveauet af komfort.

Hvad betyder kernehøjde i en topmadras?

Kernehøjde refererer til, hvor tyk en topmadras er. Jo tykkere en topmadras er, jo mere forstærkes materialets egenskaber. En topmadras af purskum og med en høj kernehøjde føles fast, mens det for latex gælder, at en høj kernehøjde giver en mere blød oplevelse. 

Skal du vælge en fast eller blød topmadras? Bliv klogere her. 

Hvad betyder komfortzoner i en topmadras? 

Komfortzoner er et populært begreb inden for madrasser, men det er ikke lige så udbredt, når man taler om topmadrasser. Alligevel er nogle topmadrasser udstyret med komfortzoner: Zoner i en topmadras, hvor der er lavet mønstre, som skaber en særlig støttezone. Nogle zoner vil være fastere eller blødere afhængigt af behov. Når du skal vælge en topmadras, skal den gerne spille sammen med zonerne i din underliggende madras, medmindre du ønsker at bruge en topmadras til at neutralisere komfortzonerne i madrassen.

Se vores fulde udvalg af topmadrasser og find den rette til netop dine behov.

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?