Mand sover roligt i en seng med hvid topmadras, der ikke skrider

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Det er meget få ting, der er værre end at få en god og dyb nattesøvn forstyrret, og en topmadras, der skøjter rundt, vil med stor sandsynlighed føre til en masse urolige nætter. Derudover er det også besværligt at skulle justere sin topmadras flere gange om ugen, og i nogle tilfælde endda hver eneste dag. Heldigvis er der flere måder og metoder, du kan tage i brug for at forhindre, at topmadrassen glider rundt eller ned fra sengen, så du kan sikre dig en god og uforstyrret nattesøvn – hver nat.

Hvad får en topmadras til at glide rundt? 

Før du kan finde en reel løsning på en topmadras, der ikke bliver liggende på sin plads, er det vigtigt at finde ud af præcis, hvad der faktisk er årsagen til, at den glider. Der er flere faktorer, du kan overveje, som potentielt kan være skyld i problemet: 

 • Størrelsen på din madras og din topmadras
  Et helt afgørende element ift. topmadrassen og dens stabilitet, som ikke må undervurderes, er størrelsen af din topmadras i forhold til din madras. Et mismatch mellem de to kan føre til, at din topmadras vil være mere tilbøjelig til at glide rundt: En mindre topmadras kan nemt glide ind mod de tomme sider og hjørner på madrassen, mens en større topmadras vil hænge ud over siderne på din madras, hvor tyngekræften hurtigt vil trække topmadrassen yderligere ned, så den til sidst kan ende på gulvet.
   
 • Madrassens eller topmadrassens alder
  Er din topmadras eller madras meget gammel, kan fyldet og stoffet være slidt. Den manglende overfladestruktur i stoffet på enten madrassen eller topmadrassen vil være skyld i, at der er mindre friktion mellem de to madrasser, og derved vil det også være sværere for topmadrassen at ligge fast.
   
 • Mangel på friktion mellem madrasserne
  Afhængigt af, hvilke typer din madras og topmadras er, samt de materialer de er lavet af, kan det være en mulighed, at friktionen mellem de to er utilstrækkelig ift. at kunne holde topmadrassen fast og sikret på sin plads. Dette kan især være tilfældet, hvis du bevæger dig meget eller ofte skifter soveposition i løbet af natten, og har du en gammel madras eller topmadras vil det kun blive værre.
   
 • Vender og drejer du dig om natten?
  Hvis du sover uroligt og har tendens til at vende og dreje dig i løbet af natten, kan det være hovedårsagen til, at din topmadras glider rundt. Hyppige ændringer i din soveposition kan også være et tegn på, at din nuværende topmadras ikke længere giver din krop tilstrækkelig støtte, hvilket er afgørende for en god nattesøvn.

Hvad kan du gøre for at undgå, at din topmadras glider?

Der er flere ting, du kan gøre for at stabilisere din topmadras og forhindre den i at glide rundt. Vores tre primære råd er følgende:

 • Sørg for, at din topmadras og madras har samme størrelse
  Hvis din topmadras og madras har samme størrelse, vil pasformen mellem de to være meget bedre. En tæt pasform betyder også, at du får et stabilt sovemiljø, hvor din topmadras vil være mindre tilbøjelig til at glide rundt og derved ligge mere fast. Heldigvis er det ikke svært at finde den rette topmadras, da topmadrasser netop fås i et væld af størrelser – og i vores sortiment finder du nemt en topmadras, der passer perfekt til din madras.
 • Overvej om det er tid til at købe en ny topmadras 
  Hvis du oplever problemer med din topmadras, som tyder på, at det er alderen, der er problemet, kan det være en god idé at købe en ny. En ny topmadras vil ikke have problemer med hverken fyld eller overfladestruktur i stoffet, og derfor vil din topmadras også ligge mere fast i sin position.
   
 • Skab mere friktion mellem din topmadras og madras
  Placer et tæppe, underlag eller lignende under din topmadras for at skabe mere friktion. Dette er en nem løsning, der kan gøre en stor forskel. Der er flere forskellige typer underlag, du kan bruge til dette formål: Almindelige madrasunderlag og skridsikre underlag, der er specifikt designet til at fæstne topmadrassen på din madras. Du kan også bruge skridsikre underlag til tæpper på gulvet.

Er du i tvivl om, hvad en topmadras reelt gør godt for? Eller måske hvad forskellen mellem en topmadras og en rullemadras er? Kom helt i dybden med topmadrasser og bliv klogere på dens fordele i vores blogindlæg om, hvad en topmadras helt præcist er, og hvad den gør af forskel for dit sovemiljø.

Udforsk mere

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?

Luftmadras, foldemadras eller gæsteseng?

Luftmadras, foldemadras eller gæsteseng?