Soveværelse med seng, madras, topmadras og pyntepuder

Hvilken størrelse topmadras passer til din seng?

Størrelsen på en topmadras skal passe med målene på din underliggende madras. Det er først og fremmest vigtigt for at opnå den maksimale komfort, men også i forhold til sengens udseende er det mere elegant med to ens størrelser. 

Den perfekte komfort og det perfekte sammenspil mellem en topmadras og en underliggende madras er dog ikke kun et spørgsmål om identiske størrelser. De to madrassers egenskaber skal også komplementere hinanden for at sikre en optimal soveposition. I denne artikel får du hjælp til, hvordan du vælger en topmadras, som komplementerer din madras perfekt.

Størrelser på topmadrasser

Har du en enkeltseng, en halvandenmandsseng eller en dobbeltseng, skal du formentlig bruge en topmadras i en af standardstørrelserne. Men der kan være undtagelser, og derfor kan du også købe en topmadras i mål, der afviger fra standardstørrelsen. Hvis du vil være helt sikker på, at du ikke køber en topmadras, som er for stor eller for lille, bør du tjekke de præcise mål på din madras. Målene på din madras kan du få fra forhandleren, som du købte madrassen hos, eller du kan selv måle dimensionerne med et målebånd.

Topmadras: Størrelser og mål

I skemaet herunder kan du se, hvilken størrelse topmadras som passer til din underliggende madras. Det første tal i venstre kolonne er bredden på en topmadras, og det andet tal er længden på en topmadras. 90x200 cm svarer fx til en topmadras, som måler 90 cm i bredden og 200 cm i længden. Hvis standardstørrelserne ikke passer til dig, har du mulighed for at få lavet en madras i specialstørrelse.

Standardstørrelser på topmadrasser

Topmadras mål

Passer til

90x200 cm / 90 x 200 cm

Se udvalget

Standard enkeltseng

140x200 cm / 140 x 200 cm

Se udvalget

Standard halvandenmandsseng

180x200 cm / 180 x 200 cm

Se udvalget

Standard dobbeltseng

Hvis du har to 90x200 cm senge, kan det være en fordel at vælge en topmadras, der er 180 cm bred. På den måde undgår du en rille i midten og får en mere jævn liggeflade.

Specialstørrelser på topmadrasser til enkeltsenge

Topmadrasser til enkeltsenge er tilgængelige i mange forskellige størrelser, for det er ikke sikkert, at din enkeltseng har standardmålene 90x200 cm. En del enkeltsenge er lidt smallere end 90 cm, og hvis du er høj (over 185 cm), er der også en sandsynlighed for, at du har en ekstra lang enkeltseng på 210 cm.

Topmadras mål

Passer til

75x200 cm / 75 x 200 cm

Se udvalget 

Juniorseng, teenagerseng og lille gæsteseng

80x200 cm / 80 x 200 cm

Se udvalget

Lille enkeltseng

Specialstørrelser på topmadrasser til dobbeltsenge

Selv om 180x200 cm er standardstørrelsen på topmadrasser til dobbeltsenge, så har mange en lidt smallere dobbeltseng med målene 160x200 cm. Er du på udkig efter en topmadras til en dobbeltseng, skal du derfor være ekstra opmærksom på at tjekke din sengs dimensioner, hvis du ikke kender dem i forvejen.

Topmadras mål

Passer til

160x200 cm / 160 x 200 cm

Se udvalget

Smallere dobbeltseng og ekstra bred halvandenmandsseng

Specialstørrelser på topmadrasser til halvandenmandssenge

Halvandenmandssenge er populære til voksne, der sover alene, men der er også mange par, som vælger halvandenmandssenge, fordi de fylder mindre i soveværelset. Har du en halvandenmandsseng, vil en topmadras med standardmålet 140x200 cm passe til din seng. Hvis ikke, så har du formentlig enten en lidt smallere halvandenmandsseng på 120 cm eller en lidt bredere på 150 cm, som grænser til at være en dobbeltseng.

Topmadras mål

Passer til

120x200 cm / 120 x 200 cm

Se udvalget

Lille halvandenmandsseng

150x200 cm / 150 x 200 cm

Se udvalget

Ekstra bred halvandenmandsseng og lille dobbeltseng

Topmadrasstørrelser til baby- og juniorsenge

De mest populære juniorsenge måler 70x140 cm eller 75x200 cm, mens størrelsen på babysenge, f.eks. vugger og tremmesenge, varierer meget. Skal du finde en topmadras til en babyseng, er det derfor ekstra vigtigt, at du kender de præcise mål på sengen, så du undgår at komme hjem med en forkert størrelse.

Topmadras mål

Passer til

45x90 cm / 45 x 90 cm

Se udvalget

Babyseng

60x120 cm / 60 x 120 cm

Se udvalget

Babyseng og lille juniorseng

70x140 cm / 70 x 140 cm

Se udvalget

Barneseng og juniorseng

75x200 cm / 75 x 200 cm

Se udvalget

Juniorseng

Sengeekspertens tip: Sørg for, at din topmadras matcher din madras

Størrelsen er selvfølgelig afgørende for, om en speficik topmadras passer til din underliggende madras, men de to madrassers egenskaber bør også komplementere hinanden, hvis du vil opnå den bedste komfort. Derudover bør du også overveje, hvilket topmadrasmateriale, der vil passe bedst til din madras. 

Din underliggende madras har nemlig nogle særlige egenskaber afhængigt af, hvilken type madras du har. Det kan fx være komfortzoner i madrassen eller bestemte typer af fjedre, som er udvalgt til dig på baggrund af dine præferencer.

En topmadras skal i de fleste tilfælde gerne komplementere de egenskaber, som din madras har. Dermed forstærker du nemlig den følelse, som i første omgang gjorde, at du valgte din madras. Resultatet vil være en endnu mere komfortabel seng.

Forstærk egenskaberne i din madras

Topmadrassen skal understøtte komfortzonen i den underliggende madras. Har du f.eks. en fem-zonet fjederkerne i madrassen, så kan du have en fast zone ved hoften og en blød zone ved skulderen. Hvis du lægger en topmadras ovenpå sådan en madras, skal komfortzonerne i topmadrassen gerne ligge på samme måde som madrassen nedenunder.

Neutralisér egenskaberne i din madras

I nogle tilfælde kan du vælge at købe en topmadras for at neutralisere nogle af de egenskaber, din madras har. Det kan f.eks. være, at din krop har ændret sig, og at du nu gerne vil have en blødere liggekomfort, men ikke har lyst til at købe en helt ny seng igen. Hvis du for eksempel lægger en topmadras med en fast zone ovenpå en springmadras med en blød zone, så vil sengen opleves mere fast.

"På denne måde kan man også bruge topmadrassen til at “modarbejde” eller reducere de egenskaber, som den underliggende madras har."
– Peter, Category Manager, JYSK

I vores sortiment finder du topmadresser i en lang række forskellige størrelser, typer og prisniveauer så du kan være sikker på at finde en topmadras, der passer perfekt til dine behov. Hvis du gerne vil vide alt, hvad der er at vide om topmadrasser, så tag et kig på vores ultimative guide til topmadrasser: Hvilken topmadras skal du vælge? 

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?