Teenager søvn – hvad er vigtigt at vide?

Hvorfor er søvn vigtigt for teenagere?

Det er særligt vigigt for teenagere at få søvn nok.  Får en teenager ikke stillet sit søvnbehov, kan det resultere i dårligt humør, forstyrret døgnrytme, manglende koncentration og nedsat indlæringsevne – lige som for os andre.

Med faste sengetider og en regel om at slukke for alle digitale fristelser inden sengetid, kan du som forældre sørge for, at din teenager får en bedre og mere rolig nattesøvn.

Hvad kendetegner teenageres søvn?

Som tommelfingerregel har teenagere et søvnbehov på 8-10 timer hver nat. Der er naturligvis undtagelser, så det er vigtigt selv at mærke efter, om din teenager sover nok. Søvnen er vigtig for, at vi kan fungere godt i hverdagen: Det er når vi sover, at vi restituerer både mentalt og fysisk, og det er særligt vigtigt i perioder, hvor kroppen udvikler sig så voldsomt, som den gør i teenageårene.

Teenagere bør prioritere deres søvn

Mangel på søvn kan have flere negative konsekvenser for teenagere - bl.a. nedsat koncentrationsevne, nedsat indlæringsevne, humørsvingninger og generel utilpashed. 

Sådan får din teenager søvn nok

Desværre nedprioriterer mange teenagere deres søvn. Smartphonen er for mange en fast del af både deres aften- og morgenritual, og en teenager bliver let fristet til at snooze om morgenen, hvis han eller hun først falder i søvn sent om aftenen.

Selvom en løftet pegefinger om specifikke sengetider kan have den modsatte effekt, er det vigtigt, at du hjælper din teenager med at prioritere sin søvn. Kommer teenageren først ind i en ond søvnspiral, kan det være svært at finde tilbage til en god søvn igen. Vi har samlet en række tips, der kan hjælpe jer godt på vej.

1. Smartphone, tablet og computer er no-go inden sengetid

Sørg for at din teenager holder fri fra elektronikken mindst én time inden sengetid. Er fristelsen for stor til, at din teenager kan lægge sin tablet, computer eller smartphone fra sig om aftenen, findes der apps, som ”låser” adgangen til de digitale fristelser i nattetimerne. På den måde sikrer du, at din teenager undgår det blå lys, der kommer fra smartphonen eller iPad’en, og som forstyrrer nattesøvnen.   

2. Eftermiddagsluren er ikke altid en god idé

Mange forældre kan formentlig nikke genkendende til, at deres teenager gerne tager en powernap om eftermiddagen efter skole eller fritidsjob.

Problemet med en powernap er, at det kan påvirke nattesøvnen negativt, hvis luren er for lang eller ligger for sent på dagen. En powernap kan betyde, at det er svært at falde i søvn om aftenen, og så bliver det vanskeligt at indfri de 8-10 timers søvn, som de fleste teenagere har behov for.  

3. For meget søvn i weekenden kan ødelægge søvnrytmen

Det kan også være, at din teenager forsøger at kompensere for sin manglende søvn ved at sove længe i weekenden. Hvad der synes som den oplagte mulighed for at indhente tabt søvn, har desværre ikke altid den forventede positive effekt. Det kan resultere i, at du har en endnu mere søvndrukken teenager mandag morgen.

4. Faste sengetider giver en bedre søvnrytme

Selvfølgelig er det okay, at en teenager sover længe en gang i mellem, men det er en god idé at have nogenlunde faste sengetider – både til hverdag og i weekenden. Dermed skaber I en mere jævn søvnrytme, som giver din teenager mere energi, når vækkeuret ringer mandag morgen og ikke mindst til resten af ugen.

5. Sørg for et hyggeligt sovemiljø

Hvis sengen er komfortabel, og der er hyggeligt på værelset, så oplever mange, at det er mere tillokkende at lægge sig til at sove. Sørg for at madrassen passer til din teenagers præferencer, at der er plads nok i sengen, at puden passer til din teenagers sovestilling, og at dynen har den rette længde. Med et fint sengebord og en pæn lampe, bliver det hyggeligt at rejse til drømmeland.

Få flere gode søvnråd

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid