Kvinde tager en powernap med et smil på læben og med barn i baggrunden

Sådan får du den perfekte powernap

Den perfekte powernap varer max 20-30 minutter. Sover du længere, risikerer du at blive endnu mere døsig og groggy, end du var, inden du lagde dig for at få en middagslur. 

Powernappens længde er afgørende

Bliv klogere på, hvor lang tid du skal bruge på middagsluren i denne miniguide. Her kan du læse, hvad powernappens længde betyder for dig.

2-5 minutter

En powernap længde på 2-5 minutter lyder måske ikke af meget, men selv en kort lur kan en god effekt. Selvom du har travlt og ikke føler, at du har tid til at hvile, så er de få minutter godt givet ud, da de kan tage toppen af din træthed. Forskning viser også, at det en kort lur kan forbedre din hukommelse. Hvis du generelt har søvnmangel, kan en kort lur dog ikke opveje det.

10-20 minutter

En powernap længde på 10-20 minutter er ideel til at booste din energi og gøre dig mere opmærksom. Årsagen til, at en hurtig lur kan friske dig op, er, at du ikke når at falde i dyb søvn på så kort tid. Holder du dig inden for 20 minutter vil dit søvnstadie være let, og du have let ved at vågne og føle dig mere frisk. En lur på 10-20 minutter vil sandsynligvis heller ikke gå ud over din nattesøvn.  

30 minutter

Med en powernap længde på 30 minutter eller derover stiger sandsynligheden for, at du vågner desorienteret og groggy. Det skyldes, at din søvn er nået til et dybere søvnstadie, og når du bliver afbrudt midt i den dybe søvn, kan det næsten føles som at have tømmermænd. Du kan forvente at skulle bruge 30 minutter på at komme til dig selv og opnå effekt af din middagslur.

60 minutter

En powernap længde på 60 minutter er ikke at foretrække, da den kan få dig til at føle dig endnu mere træt end du var, inden du lagde dig ned for at sove. Når du har sovet en time, er du sandsynligvis midt i en søvn-cyklus, som det kan være meget svært at vågne fra. En middagslur på omkring en time kan dog have en mindre gavnlig virkning på din hukommelse.

90 minutter

En powernap længde på halvanden time kan føles som at få ladet batterierne op, og sådan en lur kan virkelig kvikke dig op. 90 minutter er nemlig varigheden af en komplet søvncyklus, og det giver kroppen tid til genopbygning. Men sov ikke længere end 90 minutter, for så er der ikke længere tale om en powernap, og du risikerer derved at lave rod i din døgnrytme.

Hvornår på dagen er det powernap tid? 

Mange føler sig døsige efter frokosttid, og en lur i tidsrummet mellem kl. 13 og 15 er ideel, hvis du vil undgå at forstyrre din nattesøvn. Lægger du din powernap tid senere, risikerer du, at den lille lur kommer i konflikt med nattesøvnen, Så kan din døgnrytme kokse, og du får vendt rundt på dag og nat. Pas derfor på med at powernappe om for sent på eftermiddagen eller om aftenen.

Hvor får du den perfekte middagslur?

Omgivelserne for din powernap har også betydning for, hvor god din lur bliver. Sørg for at ligge komfortabelt, så du får mest ud af din powernap. Vær opmærksom på, at høje lyde, lys eller kulde kan forhindre dig i at få optimal lur. 18 grader er den mest optimale temperatur, når du skal have en god lur. Har du mulighed for at tage et varmt tæppe over dig, så er det helt perfekt. Hvis du har brug for lidt ekstra hjælp til at falde til ro, kan du prøve om en tyngdedyne er noget for dig.

Sådan får du den perfekte middagslur

Følge disse gode råd for at få mest ud af din powernap:

 1. Vurdér hvornår den bedste tid på dagen er til en middagslur. Det må ikke være for tæt på din normale sengetid. Mange bliver døsige lige efter frokost, og det er et fint tidspunkt at lægge sig til en lille lur.
 2. Find det bedste sted at hvile sig. Det kan være i soveværelset, men også på en sofa eller daybed i stuen, så længe du kan ligge uforstyrret og undgå støj og lys.
 3. Sæt din telefon på lydløs og brug ørepropper til at udelukke andre lyde, der kan forstyrre dig i din blund. 
 4. Beslut dig for hvor længe din powernap må vare. Hvis du ønsker en ganske kort powernap, kan du lægge dig med dine nøgler i hånden og lade hånden hvile over en kant. Når du så sover, løsnes dit greb, du taber nøglerne og vågner.
 5. Du kan også gå mere traditionelt til værks og sætte en alarm, så du er sikker på at stå op, når tid er.  Når alarmen er sat, kan du slappe helt af og overgive dig til søvnen uden at bekymre dig om at sove for længe. Husk at sætte fx 5 minutter af til at falde i søvn. 30 minutter bør dække, medmindre du vil forkæle dig selv med en god, lang middagslur på halvanden time.
 6. Kender du dig selv godt nok til at vide, at du bliver fristet til at trykke på snooze-knappen, så placer din alarm uden for rækkevidde, så du er nødt til at stå op for at stoppe lyden.
 7. Kan du ikke falde hen, så kan du nøjes med at hvile med lukkede øjne - det har trods alt også en effekt.
 8. Hvis du har svært ved at falde hen, så fortvivl ikke. Kroppen er fan af vaner, så jo flere gange du prøver, jo nemmere vil det blive. 

Fordelene ved en powernap

Der er flere fordele ved at tage en powernap – bl.a.:

 • Øget opmærksomhed
 • Forbedret hukommelse
 • Øget reaktionsevne
 • Forbedret indlæringsevne forbedres
 • Forbedret fysiske ydeevne

Kilder

https://thesleepdoctor.com/napping/power-naps/

https://www.everydayhealth.com/sleep/power-naps-the-benefits-how-long-they-should-be-and-when-they-work-best/

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere