Forskelle og ligheder i europæiske søvnmønstre
Mål dit søvntal med JYSKs søvntest

Du kan også læse om flere interessante resultater af søvnundersøgelsen.
Mål: 8 timers søvn
Respondenter på tværs af alle deltagerlande er enige om, at deres søvnkvalitet er vigtig for deres livskvalitet, og at otte timers nattesøvn er optimalt. I virkeligheden sover de dog kun seks til syv timer i hverdagen (62 %). I Ukraine sover de mest, men selv dér sover kun én ud af fire otte timer eller mere om natten. Gennemsnittet er 20 %.
I den anden ende af skalaen finder vi svenskerne, der synes at lide under Skandinaviens lyse sommernætter: Tæt på én ud af 10 sover kun fire timer eller derunder. I Grækenland kan det være varmen, der gør, at knapt én ud af fem sover sølle fem timer om natten.
I weekenden forsøger vi alle at indhente det tabte. Mest i Norge, hvor knapt én sovetryne ud af ti deltagere sover hele 11-12 timer i døgnet.
Fald i søvn med lethed – eller det modsatte
À propos Norge: Her finder fire ud af ti respondenter det "vanskeligt" eller endda "meget vanskeligt" at falde i søvn. Hvor lang tid bruger de egentlig i sengen i Norge, kunne man fristes til at spørge? Først med at vende og dreje sig, og derefter med at sove halvdelen af døgnet i weekenderne... I gennemsnit har 25,4 % af alle respondenterne svært ved at falde i søvn.
Over hele Europa bruger folk elektronik inden de sover. Næsten to ud af fem bruger altid en elektronisk skærm (smartphone, tablet, tv el.lign.) før de falder i søvn. Rumænien har rekorden – her bruger halvdelen af deltagerne en elektronisk skærm, før de sover. I den anden ende af skalaen bruger 20 % af de deltagende danskere aldrig en elektronisk skærm ved sengetid.
Læs mere om det blå lys fra elektriske enheder og effekten på din søvn.
Hvad sker der i løbet af natten?
Og hvordan sover vi så i Europa? For det første har de fleste af os selskab. Under en tredjedel sover altid alene. I Rumænien har én ud af fire selskab af deres børn hver eneste nat på en normal uge. Gennemsnittet er 17,4 %.
Central-, østlig- og syd-europæere synes at sove bedre end nordeuropæere. Her er det 28 %, der slet ikke vågner i løbet af natten. Kun 18 % af danskerne, svenskerne, nordmændene, finnerne, briterne og hollænderne oplever en nats uafbrudt søvn.
Hvorfor vågner vi op? Måske overraskende for nye forældre er børn ikke hovedårsagen. Ikke engang i Rumænien ... Den primære årsag er, at vi skal på toilettet. Næstmest udbredte årsag er rumtemperaturen.
Soveposition og personlighed
Generelt er fosterstillingen den mest udbredte, og næstmest populært blandt deltagerne er det at sove på maven, men der er nationale forskelle. I Rumænien, Slovenien og Ukraine er billedet omvendt med flere mennesker, der foretrækker at sove på maven end i fosterstilling.
Er der en overvægt af "kommunikerende, ekstroverte, direkte og følsomme" mennesker blandt JYSK-kunderne i disse lande? Det kunne se sådan ud, hvis du læser denne beskrivelse af sammenhæng mellem personlighed og sovestilling.
Det kan være hårdt at komme ud af sengen
Måske på grund af søvnmangelen i løbet af ugen finder knapt fire ud af ti det "svært" eller "meget svært" at komme op om morgenen. Intet deltagerland er så frisk om morgenen som Ukraine, hvor 45,8 % finder det "let" eller "meget let" at komme op. Gennemsnit for alle lande er 29 %. Måske er det fordi flere mennesker når målet om 8 timers søvn om natten i Ukraine? Lige på den anden side af grænsen, i Polen, er billedet et andet. Her finder 49,6 % det "svært" eller "meget svært" at stå op om morgenen.
Hvad med morgenhumøret? I Danmark er der god sandsynlighed for, at du ser smilende ansigter i morgentrafikken, da vi er de mest morgenglade mennesker: Over én ud af tre vågner "glade". 6,2 % endda "meget glade" (gennemsnittet er 2,2 %). Bevæg dig lidt længere mod nord og træd varsomt: I Finland vågner en tredjedel og er "gnavne" eller endda "meget gnavne".
Siesta og døsighed
Det ser ud til at grækerne holder fast i deres siesta: Én ud af fire tager en lur hver eller næsten hver eftermiddag. Gennemsnittet for alle lande er 10 %. Måske skulle nordmændene lære lidt af grækerne, for ingen andre føler sig så trætte i løbet af dagen: Knapt to ud af tre oplever "altid" eller "normalt" træthed, men kun 10 % tager "altid" eller "normalt" en lur. I den anden ende af skalaen finder vi slovakkerne. 18,4 % føler sig aldrig eller sjældent søvnige i løbet af dagen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen blev udført i alle JYSK Nordic lande (Belgien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Grækenland, Ungarn, Holland, Norge, Polen, Rumænien, Serbien, Slovakiet, Slovenien, Sverige, Ukraine og Storbritannien). Spørgeskemaet blev udsendt via JYSKs e-mailnyhedsbreve, sociale medier og blogs og 35.000 personer valgte at svare.