Dobbeltseng med blomstret sengetøj i soveværelse med sengebord og bordlampe

Bæreevne - hvad betyder det for dynen?

Når du skal vælge ny dyne, er det oplagt at føle dig frem til den variant, der matcher dine krav til blødhed og tykkelse. Mange tror fejlagtigt, at en tyk dyne er lig med en varm dyne. Det er ikke nødvendigvis korrekt. At en dyne med naturfyld er tyk og rar at røre ved er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den er god til at isolere. For at gennemskue det skal du i stedet holde øje med dynens bæreevne.

I den følgende guide kan du lære mere om, hvad bæreevnen står for, og hvordan du vælger den rette bæreevne til dit behov.

Hvad står dynens bæreevne for? 

En naturdynes bæreevne fortæller kort sagt, hvor meget luft fyldet kan bære. Jo højere bæreevne, jo bedre er dynen til at holde på varmen.

Det betyder konkret, at der skal mere fyld til at lave en varm dyne, hvis bæreevnen er lav, og at en tynd dyne stadig kan være varm, hvis bæreevnen er høj.

"Man kan også få en sval dyne med høj bæreevne. I så fald har vi bare puttet mindre fyld i, så her får man samtidig en meget let dyne."

Berit, Category Manager, JYSK

Dyner med naturfyld får løbende testet deres bæreevne. I butikkerne vil du møde bæreevnen som et tal mellem 200 og 1.100, hvor 1.100 er det varmeste og mest isolerende.

Hvilken dyne skal du vælge?

Hvad har betydning for bæreevnen?

Tre ting har betydning for dynens bæreevne: Typen af dun, kvaliteten og fordelingen mellem fjer og dun.

Dynerne i JYSK fås med dun og fjer fra ænder, moskusænder, edderfugle og gæs, og der er stor forskel på, hvor gode de forskellige dun og fjer er til at isolere.

Bæreevne

Den laveste isoleringsevne finder du hos fjer, mens edderdun anses for at være et af de bedst isolerende råmaterialer i verden. En edderdunsdyne vil derfor også altid have en højere bæreevne end eksempelvis en andedunsdyne.

En sjælden fugl

Edderdun er et af de fineste og dyreste materialer, man kan bruge som fyld i en dyne. Modsat ande- og gåsedun er edderdun ikke et restprodukt fra fjerkræproduktion, men derimod indsamlet fra edderfuglenes reder på f.eks. Island. Vilde edderfugle plukker selv dunene fra deres brystkasse og forer deres reder med dem. Når ynglesæsonen er ovre, og edderfuglene har forladt rederne, kan dunene indsamles.

Hvordan vælger jeg den rigtige bæreevne til min dyne?

Bæreevne, kvalitet og pris følges ad. Jo bedre fyldet er til at isolere, jo højere vil prisen også være. Inden du kan vælge den rette bæreevne, må du derfor tage stilling til, hvor meget du vil betale for din nye dyne.

Hvad koster en dyne?

Dun er dyrere end fjer, og derfor tilfører man ofte lidt fjer til fyldet for at holde prisen nede. Består en dyne eksempelvis af 70 procent dun og 30 procent fjer, vil den have en lavere bæreevne end en variant med en højere andel af dun.

En dyne med lav bæreevne vil i nogle tilfælde også føles anderledes end en dyne med høj bæreevne. Valget af bæreevne afhænger derfor også af, hvilken struktur du foretrækker:

En fjerdyne kan føles lidt mere stiv i det, fordi fjerene kan være fire-fem cem lange og har en rygsøjle, som ikke bøjer ret meget. Til sammenligning er dun ofte én-to cm lange og har en helt anden lethed, der får dynen til at smyge sig omkring kroppen.

Hvis du vælger en dyne med høj bæreevne, er det ikke kun fyldet, der er af høj kvalitet. Ofte vil dynens levetid også være højere, fordi bolster og syninger er mere slidstærke. 

Som tommelfingerregel skal du gå efter en dyne med bæreevne i den højere ende, hvis du vil have en dyne i god kvalitet, der holder godt på varmen.

Udforsk mere

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide

Hvilken dyne skal du vælge? Den ultimative guide

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner