De fleste i et fast parforhold sover sammen med deres partner, og du kan formentligt nikke genkendende til, at din bedre halvdel på et tidspunkt har været skyld i, at du har haft en urolig søvn. Fordelene ved at sove sammen – såsom styrket intimitet og bedre modstandsdygtighed over for stress og angst – taler dog for, at du og din sengemakker finder en løsning på, hvordan I bedst kan sove sammen.
Sådan sover I godt sammen
Når du sover sammen med din partner, kan det forstyrre din søvn, hvis I har forskellige behov. Din partners egne søvnvaner kan netop være skyld i, at du får en urolig søvn – også selvom det ikke er din partners intention at forstyrre dig. Derudover er det heller ikke sikkert, at din partner ved, hvor meget det påvirker dig.
For at kunne skabe de bedste forudsætninger for, at I begge kan sove godt sammen, er det en god idé at drøfte jeres rutiner og vaner. Får I talt situationen godt igennem, er det nemmere at imødekomme hinandens ønsker og behov. Herved behøver I ikke nøjes med en lang række kompromiser, da det netop er muligt for jer at finde reelle, optimale løsninger for begge parter.
9 overvejelser for god søvn med din partner
1. Madrassens hårdhed
Er det madrassens hårdhed, der forstyrrer søvnen for den ene part, kan I vælge hver sin enkeltmandsseng og lægge en tyk topmadras over, som dækker begge senge. Dermed føles det som én seng, der tilgodeser begge jeres madraspræferencer.
2. Fællesdyne eller ej
En fælles dyne bidrager til øget intimitet og nærvær, hvilket især er rart, hvis man gerne vil ligge tæt, når man skal til at sove. En fælles dyne kan dog være besværlig, hvis den ene part fx har det varmere end den anden.
3. Soveværelsets temperatur
Er I uenige om soveværelsestemperaturen, kan I løse det bl.a. ved at blive enige om udluftning, brug og radiator samt ved at vælge en tykkere eller tyndere dyne.
4. Forskellige sengetider
Det kan give en forstyrret søvn, hvis I går i seng på forskellige tidspunkter. Prøv at nærme jer hinandens sengetider. Er det ikke muligt, bør I være enige om, at den der går sidst i seng, tager ekstra hensyn.
5. Fjernsyn før sengetid
Det kan være svært at blive enige om, hvorvidt det er okay at se fjernsyn inden sengetid. Det kan nemlig give en forstyrret og urolig søvn for den ene part, hvis man ikke kan falde til ro med fjernsynet tændt.
6. White noise i løbet af natten
Mange finder white noise – såsom lyden af en ventilator, udluftning, eller fuglekvidder fra et åbent vindue i sommerhalvåret – beroligende, mens andre synes det er forstyrrende for søvnen.
7. Beroligende musik, lydbøger eller lign.
Ligesom med et TV kan nogle lide at falde i søvn til beroligende musik, videoer eller lydbøger. Hvor det kan hjælpe den ene part med at falde til ro, kan det samtidig være meget forstyrrende for den anden.
8. Lys i soveværelset
Lys, eller mangel på samme, kan ofte være skyld i søvnproblemer. Her kan et mørklægningsgardin være med til at blokere udendørs lys, hvis en af jer foretrækker et mørkelagt soveværelse. Samtidig kan I også benytte en natlampe, hvis en af jer foretrækker dæmpet belysning om natten.
9. Snoozing om morgenen
Vækkeuret, der ringer om morgenen, er sjældent den rareste lyd – især ikke, hvis det ikke er ens egen alarm. Derfor kan det være en god idé, at den første af jer, der står op om morgenen, undlader at snooze sin alarm, da dette ofte vil forstyrre den andens søvn.
Andre årsager til urolig søvn
Den man tugter, elsker man – men det kan være svært at overbevise din partner om, hvis du har uddelt en kærlig, men velment lammer, fordi din partner fylder, skærer tænder eller snorker. Der er heldigvis råd mod snorken og larmende tænder, mens sovestillingen er et ubevidst valg, der kan være svær at ændre.
Andre søvnforstyrrelser kan være, at din partner vender og drejer sig kontant. Det kan skyldes, at din partner går eller snakker i søvne.