Par der ligger i seng og sover

8 midler mod snorken

Hvorfor snorker man, og hvordan slipper du af med din snorken? Når du sover, slapper din muskulatur i svælget af, og vævet i din næse og dit svælg begynder at vibrere når du trækker vejret. Det er det, der lyder som snorken. Der er flere gode råd som du kan prøve af, og som enten mindsker eller fjerner generne fra snorken.

 Snorken kan være ubehageligt for dig selv og forstyrre din nattesøvn. Samtidig kan det være en plage at høre på for den, som du sover med. Med lidt basal viden og de følgende midler mod snorken kan I forhåbentlig få nattero fremover. 

Midler mod snorken

Der findes flere midler mod snorken, som mindsker eller helt fjerner generne fra snorken:

1. Undgå at sove på ryggen 

Når du sover på ryggen kan din tunge glide tilbage og ned i svælget. Dermed blokeres dine luftveje, og du ender med at snorke.  

2. Gå tidligt i seng

Snorken forværres, når du sover tungt. Derfor er det vigtigt, at du overholder dine sengetider. Omvendt kan det også være en fordel, hvis din partner går i seng før dig, og når at falde godt i søvn inden snorkeriet starter. Ørepropper kan også hjælpe i de tilfælde, hvor der er tale om mild snorken. 

3. Sov med en ergonomisk hovedpude 

En ergonomisk hovedpude kan øge luftpassagen i svælget og dermed hindre snorken (læs mere om ergonomiske puder). 

4. Brug næseplaster eller snorkespray

Begge dele øger gennemstrømningen af luft gennem næsen og øger dermed kroppens iltoptag. Dette kan fjerne eller dæmpe snorken hos nogle. 

5. Undgå alkohol og antihistaminer inden sengetid

Både alkohol og antihistaminer bedøver muskulaturen i dit svælg, så undgå begge dele mindst et par timer inden du skal sove.

6. Pas på vægten

Et vægttab kan skabe mere plads til at luften kan passere i svælget. Få kilo kan være nok til at skabe en effekt. 

7. Undersøg om din tandstilling er årsagen til din snorken

Hvis du har under- eller overbid, kan det også resultere i snorken, så forhør dig om mulighederne for behandling hos din tandlæge.

8. Operation

Du kan også vælge at blive operereret mod snorken. Der anvendes forskellige teknikker, alt efter hvad der er mest velegnet for den enkelte.

Hvorfor snorker man?

Årsagen til at man snorker er, at luftvejene er blokeret – f.eks. pga. hævede mandler, polypper eller allergi, der alle er typiske årsager til snorken. Lyden opstår, fordi den bløde gane og de øverste luftveje klapper sammen. Når musklerne i svælget slapper af, falder tungen bagud og vibrerer mod gane og drøbel. Det giver mindre plads til, at luften kan slippe ud, og derfor opstår snorkelyden.

Hvor meget og hvor højt, man snorker, er individuelt. Det er dog ofte i den dybe søvn, man snorker mest, fordi muskulaturen er helt afslappet på det tidspunkt. Med alderen bliver vi mere slappe i vores muskulatur, og derfor ses det ofte, at vi begynder at snorke senere i livet.

Overvægtige har større tendens til at snorke, fordi fedt kan sætte sig ved ganen og give mindre plads til, at åndedrættet kan passere drøblen. Udmattelse kan også være skyld i, at vi snorker, fordi muskulaturen er usædvanlig afslappet. Mindre luftpassage under forkølelse er endnu en årsag til, at man snorker om natten. 

Har du varige problemer med snorken, bør du altid opsøge en læge, og få undersøgt årsagen til snorkeriet. 

Hvordan påvirker snorken din nattesøvn?

Mange er intetanende omkring deres snorken, indtil deres partner gør opmærksom på, at larmen er irriterende. Mild snorken påvirker ikke nødvendigvis søvnkvaliteten, men hvis du snorker tungt, kan det give søvnforstyrrelser. Det skyldes, at nogle snorker så højt, at de selv vågner ved den øredøvende larm. Søvnforstyrrelser kan også opstå, fordi lyden har vækket den, der sover ved siden af. Partneren puffer irritabelt til den, der snorker, som så også vågner.

Det er ikke farligt at snorke, men det kan i svære tilfælde være tegn på søvnapnø. Det er sundhedsskadeligt, fordi vejrtrækningen afbrydes i 10-60 sekunder, for derefter at ende i et kæmpe snorkebrøl.

Hvem snorker?

Snorken er et alment problem, og mere end hver tredje af os gør det. Er du en mand, oppe i årene og overvægtig, så øges sandsynligheden for, at du snorker. Snorken kan dog både komme fra børn, kvinder og mænd i alle aldre. Det bedste middel mod snorken er derfor også individuelt.


Kilder:

https://www.sleepfoundation.org/snoring
https://sleepeducation.org/sleep-disorders/snoring/

Udforsk mere

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day