Lanterner på havebænk

Tips og idéer til hensynsfuld havebelysning

I de seneste mange år er haven og andre udendørsarealer i vores hjem i stigende grad blevet vigtigere for os. Lige fra pavilloner ved havedammen til terrasser, der er dækket fuldt ud med spise- og loungemøbler i store arrangement, er det blevet en prioritet for mange at bringe det komfortable indendørsliv udenfor.

Ligesom med belysning i resten af ​​vores hjem, er udendørs- og havebelysning et centralt element, der både er praktisk og dekorativt. Havebelysning giver os mulighed for at oplyse vores haver, terrasser og andre udendørsarealer om aftenen og natten, der især er meget nyttigt, hvis du bor i et område, hvor det bliver hurtigt mørkt, eller hvor vinteren betyder, at man nærmest lever i evigt mørke. Samtidig er havebelysning ikke kun praktisk – det behagelige, varme lys fra lanterne og stearinlys er fantastiske til at skabe en vidunderligt hyggelig stemning.

Det er relativt få ting, der kan bidrage til en hyggelig udendørsaften så meget, som den rigtige belysning kan. Med lyskæder og stearinlys i lanterner lyser du din terrasse op i et varmt og roligt lys, der skaber de bedste forudsætninger for den perfekte sommeraften. 

Havelamper for dig – men hvad med for andre?

Selvom havebelysning og flotte havelamper er fantastiske tilføjelser til dit udendørs hjem, er denne belysning sjældent synlig kun for dig. Generelt er lysforurening i tæt befolkede områder – dermed størstedelen af byer – et problem, som er vanskeligt at bekæmpe. Måske har du oplyst din terrasse i baghaven med havelamper, hvis lys ender med at genere din nabo, fordi deres soveværelse støder op til din terrasse. Dette er et klassisk eksempel på havebelysning, der på utilsigtet vis forårsager lysforurening og potentiel forstyrrelse for andre. Sådan en situation er naturligvis ikke ideel, og derfor bør du prioritere, at din belysning ikke påvirker andre.

Havebelysning kan påvirke dyreliv

Lyset fra havelamper påvirker ikke bare mennesker, men også dyr såsom insekter. Mange af os husker sikker at have oplevet at gå forbi en lampe om sommeren, efter solen er gået ned, og se en masse insekter sværme omkring lampen, fordi de har forvekslet dens lys med månen. For dyr, der er aktive om natten, kan skarp havebelysning være med til at forstyrre deres naturlige adfærd.

Med det sagt er der ingen grund til helt at eliminere den udendørs belysning i dit hjem. At tage hensyn til hvor, hvordan og hvornår dine lys er tændt, kan have en positiv effekt på dyrelivet omkring dit hjem – foruden dine elregninger.

8 tips og idéer til hensynsfuld havebelysning

  1. Begræns din havebelysning og dine havelamper til områder, du rent faktisk vil have belyst.
  2. Vend retningen af dine havelamper nedad, hvis du har muligheden for det.
  3. Minimér brugen af meget skarpe LED-lys – overvej i stedet at bruge mere dæmpet belysning såsom små solcellelamper og lanterner i stedet.
  4. Minimér den tid, din havebelysning er tændt.
  5. Reducer lysstyrken af din havebelysning, hvis du har muligheden for det.
  6. Anvend timere til dine havelamper, så de følger en tidsplan, du selv kan styre.
  7. Overvej at bruge bevægelsessensorer til din udendørs- og havebelysning.
  8. Overvej at afskærme eller blokere dine havelamper fra vinkler, der kan påvirke andre – brug hegn, buske eller træer til at skabe naturlige skærme, der dækker af.

Det mest simple af disse tips er – i den grad det giver mening – at minimere brugen af ​​skarpe LED-lys, og i stedet belyse dit udendørs hjem med dæmpet belysning som fra solcellelamper og lanterner. Disse er også perfekte til at skabe en hyggelig aftenstemning. 

Loungebord med lanterne and krukke på en terrasse
BYMARKALoungesæt BYMARKA 5-pers. hurtigtørrende grå
9000,-/sæt
12999,- /sæt
Laveste pris 30 dage 12999,- /sæt (-31%)

Skab en hyggelig stemning i din have med havelamper

Ved at vælge benytte små lyskilder i din have og andre udendørsarealer kan du sikre, at dit hjem bliver oplyst uden at påvirke andre så meget, som store LED-lyskilder ville. Du vil også få mere kontrol over placeringen af din havebelysning, så du nemt kan flytte rundt på den. Derudover kan du med flere mindre lyskilder bruge en række forskellige solcellelamper, lys og lanterner til at skabe en varm stemning, der sætter prikken over i’et i hyggen i din have, på din terrasse eller på din altan. 

Brug solcellelamper som bedlamper

Solcellelamper er praktiske og nemme at bruge, da de kan placeres, hvor du ønsker uden at skulle tænke på ledninger og stikkontakter. De er også ideelle til at skabe små belyste lommer i din have som, da de kan bruges som bedlamper til dine blomsterbede.

Lanterner, batterilamper og andre havelamper

Havelanterner og batterilamper er perfekte til de områder i haven, hvor du kommer til at tilbringe en masse sommeraftener. Tænd nogle fyrfadslys og læg dem i dine lanterner, så du får et mere rustikt og naturligt lys – levende lys er altid gode til at skabe en hyggelig stemning. Batterilamper er fantastiske løsninger til belysning, der ikke kræver det store, og som du samtidig nemt kan flytte rundt på.

Få mere inspiration til, hvordan du kan lyse dine sommeraftener op med hyggelige havelamper.

Udforsk mere

Guide: Sådan vælger du den rigtige havepavillon

Guide: Sådan vælger du den rigtige havepavillon

Guide: Find den helt rigtige parasol til dig

Guide: Find den helt rigtige parasol til dig

Sådan vælger du det perfekte loungesæt

Sådan vælger du det perfekte loungesæt

Guide: Vælg den rigtige hyndeboks

Guide: Vælg den rigtige hyndeboks