MØBELDAGE - SPAR OP TIL 50%KØB NU


FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER OVER 3.500 KR. SLUTTER TIRSDAG 30.5.2023SHOP NU

Barn der ligger i en seng

Stop dine søvnproblemer – myter & fakta om søvn


”Sov godt” kan være lettere sagt end gjort. De fleste oplever nemlig søvnproblemer fra tid til anden. Derfor har vi samlet 7 myter om søvn, som ofte giver anledning til knas med nattesøvnen. Find ud af, hvordan du kan løse dine søvnproblemer ved at få be- eller afkræftet, hvad der er fup og fakta om søvn.

 

Lys inden sengetid forstyrrer din søvn

Sandt - det er lettere at falde i søvn, hvis du dæmper lyset og slukker al elektronik et par timer inden, du skal i seng. Lyset forstyrrer og aktiverer nemlig din hjerne. Hvis du har problemer med at falde i søvn, kan det derfor være en god idé at slappe af, for eksempel ved at meditere, i et rum med dæmpet belysning inden sengetid.

Du kan indhente tabt søvn

Falsk - hvis det drejer sig om mere end en enkelt nat, kan man ikke indhente tabt søvn. Så hvis du er en af de mange personer, der generelt sover for lidt i hverdagen, kan du ikke bare indhente det i weekenden. Hvis du for eksempel kun sover 6 timer i hverdagene (og har behov for 8), kommer du til at mangle 10 timers søvn på en uge. Derfor er det en god idé at gå tidligere i seng, i stedet for at blive oppe og se TV til langt ud på aftenen.

Læs mere om, hvorfor søvn er vigtigt for din sundhed.

Voksne skal sove 8 timer hver nat

Sandt  - i gennemsnit har voksne brug for omkring 8 timers søvn hver nat. Der findes dog mennesker, der har brug for mere søvn og mindre søvn. Nogle mennesker har brug for at sove 12 timer hver nat, og nogle har brug for at sove mindre end 6 timer hver nat. Men det er kun en meget lille del af befolkningen, hvis behov afviger fra omkring de 8 timer. Så selvom mange sover mindre end 8 timer, betyder det ikke, at de ikke har brug for 8 timers søvn.

Du kan læse mere om søvnbehov her.

Du må ikke stå op, hvis du ikke kan sove

Falsk - hvis det irriterer dig at ligge vågen i sengen, må du gerne stå op. Du skal bare huske at lave en rolig aktivitet, så din krop ikke tror, at det er dag. Hvis du ligger i sengen og er irriteret over dit søvnproblem, kommer du til at forbinde din seng med noget negativt og ikke med et sted, hvor du hviler. Hvis du står op, kan du eksempelvis læse lidt i lyset af disse LED-bloklys, som ikke skal pustes ud, hvis du nu alligevel skulle døse hen.

En powernap gavner koncentrationen

Sandt - hvis du er søvnig, kan du sagtens tage en lur i løbet af dagen og stadig sove godt om natten. Du skal bare højest sove 30 minutter og ikke for sent på dagen. Så vil luren give dig mere energi til at klare resten af dagen – og så ryger både koncentration og humør i vejret. Og det er da en skam at gå glip af høj koncentration og godt humør.

Læs mere om, hvordan du får den bedste powernap

Børn skal ikke sove i deres forældres seng

Falsk - der er faktisk flere fordele ved samsovning, både for forældrene og for barnet. Forskning viser nemlig, at samsovning gavner tilknytningen mellem forældrene og barnet, og at det giver barnet mere selvtillid.

Men hvis du ikke har lyst til at dele seng med junior, så fortvivl ej: At sove i samme rum er også en måde at samsove på. En (familie)køjeseng, hvor barnet sover over forældrene, kan løse familiens søvnproblemer. På den måde kan du få fordelene ved samsovning og stadig have din seng i fred.

Det er bedst at sove køligt

Sandt - det gavner søvnen at sove køligt. Din kropstemperatur falder om natten, og er dit soveværelse for varmt, kan din krop ikke komme af med varmen. Selvfølgelig skal du ikke ligge og fryse, så det er en god idé at have en god dyne.

Fordelen ved at sove med en dyne over sig i stedet for at sove i et varmere rum er, at du kan lytte til din krop hele natten. Hvis du fryser, tager du dynen på, og hvis du sveder, tager du den af. Den optimale temperatur i soveværelset er 18-19 grader, som er lidt under stuetemperatur.

Vi håber, du får glæde af vores søvnråd. Ønsker du flere tips til den gode søvn, så læs mere om god nattesøvn her. Tilbage har vi kun at sige: Sov godt!

Kilder:

 

Udforsk mere

Tips og produkter der køler dig ned i sommernatten

Giver din partner dig en urolig søvn?

World Sleep Day

5 grunde til at læse før sengetid