Familie på fire der sidder i sengen

Hvordan påvirker melatonin din søvn?

Mange af os har fokus på, hvordan vi får den bedste søvn. Her spiller melatonin en vigtig rolle, og derfor kan det være en fordel, at være bevidst om, hvordan melatonin påvirker din søvn. Måske er der noget, du skal være opmærksom på for at optimere din søvn.

Hvad er melatonin?

Melatonin er et naturligt signalstof, som påvirker vores hormoner. Derfor betragtes melatonin som et søvnhormon. Melatonin er også kendt som kroppens naturlige sovemedicin. Det er en udbredt antagelse, at melatonin har en regulerende effekt på vores døgnrytme, og derved kan hjælpe os med at blive søvnige og sove godt.

Søvnhormonet melatonin dannes i hjernen og i øjets nethinde. Vi producerer mest søvnhormon, når det er mørkt. Når vi er omgivet af sollys eller kraftigt elektrisk lys, hæmmes vores produktion af melatonin gevaldigt.

Vi producerer allerede melatonin, når vi bliver født, og produktionen er på sit højeste, fra vi er små børn og frem til voksenalderen. Produktionen af søvnhormoner aftager gradvist, jo ældre vi bliver. Derudover er det forskelligt fra menneske til menneske, hvor meget melatonin, vi producerer. 

Urinstinkter påvirker søvnen

Vi har alle et urinstinkt, der gør, at vi er indrettet til at sove om natten og være vågne om dagen.

Lyset påvirker vores hjerne, som sender signal til kroppen om, hvornår vi skal sove og være vågne. Signalerne er bl.a. søvnhormonet melatonin, som aktiveres, når solen går ned og det bliver mørkt. Ligeledes udsender hjernen stoffet kortisol, når der er lyst, som er et signal om, at vi skal være vågne, og kortisol hjælper os med det.

Hvis du opholder dig i kraftigt kunstigt lys, kan det forhindre dig i at producere melatonin. Derfor anbefaler søvneksperter, at vi ikke får det stærke lys fra TV, tablets og smartphones de sidste timer før sengetid, fordi de kan gøre det vanskeligt for os at blive søvnige og falde i søvn.

Du kan selv påvirke dit melatoninniveau

Selvom det er forskelligt, hvor meget melatonin det enkelte menneske danner, er der alligevel nogle ting, du selv kan gøre for at få flest mulige søvnhormoner ved sengetid, så det bliver lettere for dig at falde i søvn:

  • Undgå stærkt elektrisk lys og kraftig lys fra skærme et par timer før sengetid
  • Brug mørklægningsgardiner for at undgå søvnforstyrrelser fra sollys
  • Spis mad, der er rig på melatonin f.eks. tomater, valnødder, oliven, ris, jordbær, kirsebær og komælk
  • Prioriter din søvn over arbejde, fjernsyn og lignende
  • Hold en fast søvnrytme, så kroppen er vænnet til, hvornår den skal producere søvnhormon

Søvnhormoner er vigtige

Søvn er med til at holde os sunde og raske. Når vi mangler søvn, kan det resultere i sygdom, manglende overskud og hukommelse samt være skyld i, at vi får en kort lunte. Det er blot med til at understrege vigtigheden af et kendskab til melatonin, da det i høj grad kan påvirke vores søvn.

Endnu en fordel ved at følge ovenstående råd er, at melatonin også har betydning for, hvordan vi ældes. Mangler du melatonin, kan det fremskynde din aldring. Så husk at få din skønhedssøvn.

Kilder:

Udforsk mere

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day