Soveværelse med stor dobbeltseng med topmadras og grå dyne og pude

Topmadras eller rullemadras – hvad er forskellen?

En topmadras og en rullemadras er begge et supplement til din madras. Det er dog vigtigt at forstå, at de er to forskellige ting men to forskellige primære formål. En topmadras er valgfri og et spørgsmål om komfort, mens en rullemadras altid bør være en del af din seng. En rullemadras beskytter nemlig den underliggende madras, så madrassen er nemmere at holde ren og levetiden dermed forlænges.

En topmadras optimerer, mens en rullemadras beskytter  

En topmadras er tykkere end en rullemmadras og primært tjener det formål at optimere, hvordan din seng føles, når du ligger i den. Med en topmadras kan du fx gøre din seng mere fast, hvis du føler, at du synker for meget ned i den. Du kan også gøre en fast seng mere blød med en topmadras, hvis du savner følelsen af at blive omsluttet. En topmadras kan dog også forlænge levetiden på din underliggende madras. En topmadras kan øge komforten for både nye og gamle senge, men effekten er størst, hvis du har en forholdsvis gammel seng.

Bliv klogere på topmadrasser: Hvad er en topmadras og hvad gør den? 

En rullemadras, også kaldet en madrasbeskytter, er væsentligt tyndere end en topmadras og tjener primært et hygiejnisk formål. Rullemadrassen forlænger levetiden på din underliggende madras ved at absorbere fugt og snavs, inden det siver ned i madrassen. 

Skal du vælge en topmadras eller en rullemadras? 

Vælg en topmadras, hvis: 

 • Du har en ny madras, hvor du gerne vil justere komforten. Det kan fx være, at du gerne vil have, at din madras føles blødere eller mere fast.
 • Du har en gammel madras, som ikke længere giver dig den komfort, du har brug for. En topmadras kan give din gamle seng nyt liv, så du ikke behøver at investere i en helt ny seng.
 • Du døjer med ryg- og ledsmerter eller andre smerter, som generer dig om natten. Her kan den korrekte støtte fra den rette topmadras gøre en forskel.
 • Du gerne vil forlænge din sengs levetid og dermed spare penge i det lange løb.

Læs mere om to af vores anbefalede topmadrasser: Hvilken topmadras er bedst? 

Vælg en rullemadras, hvis:

 • Du vil have en prisvenlig løsning til at beskytte din madras uden at ændre betydeligt på din komfort.
 • Du vil forlænge levetiden af din madras ved at beskytte den mod fugt, sved og snavs.
 • Du vil gøre det let at rengøre og vaske dit sengemiljø. Rullemadrasser kan maskinvaskes, mens topmadrasser er sværere at rengøre og ikke tåler hyppig vask.
 • Du er generet af støj fra din madras, når du bevæger dig på den. En rullemadras er en prisvenlig og effektiv løsning på støjgener fra madrassen.   

Vælg både en topmadras og en rullemadras, hvis:

 • Du gerne vil beskytte både din underliggende madras og din topmadras mod fugt, sved og snavs.
 • Du gerne vil forlænge levetiden på både din topmadras og din underliggende madras.
 • Du gerne vil have et top-hygiejnisk sengemiljø, der er let at rengøre. Med en rullemadras ovenpå din topmadras behøver du ikke rengøre din topmadras og underliggende madras i samme grad.

"Vores kroppe afgiver ca. 2,5 liter væske på et døgn, og 0,5 liter af væsken er sved og fordampning. En del af væsken udskilles om natten og kan sive ned i madrassen, hvis der ikke er et beskyttende lag. Vi anbefaler derfor altid en rullemadras af hensyn til både hygiejne og madrassens holdbarhed."
– Peter, Category Manager, JYSK

Vores sortiment indeholder en lang række valgmuligheder for både topmadrasser og rullemadrasser.

Er det bedst at have en topmadras eller en rullemadras?

Har du en dejlig og behagelig seng, behøver du ikke nødvendigvis at tilkøbe en topmadras. Du kan altid købe en topmadras på et senere tidspunkt, hvis din seng ikke længere har den komfort, du har brug for, eller hvis du på et senere tidspunkt indser, at du gerne vil gøre din seng blødere eller mere fast. 

Vi anbefaler, at du altid bruger en rullemadras, der kan fungere som et beskyttende lag mellem din madras og dit lagen. En rullemadras forbedrer hygiejnen og forlænger levetiden på din madras.

Både en madras og en topmadras kan være svære at rengørere, hvor en rullemadras derimod er lavet til at kunne komme i både vaskemaskine og tørretumbler. Derved vil en rullemadras gøre det nemmere for dig at holde dit sovemiljø rent, da du regelmæssigt kan vaske den. Rullemadrasser fås i forskellige prisklasser, og selv de billigste udgaver vil gøre en stor forskel ift. at beskytte din madras. Læs mere om prisen på en topmadras. 

Der er ingen deciderede ulemper ved en rullemadras. Dog kan det ekstra lag, du tilføjer til din seng med en rullemadras, få sengen til at føles en smule mere fast.

Hvor placerer du en rullemadras, hvis du også har en topmadras?  

En rullemadras skal altid placeres direkte under dit lagen. Hvis du i forvejen har en topmadras, skal du altså placere rullemadrassen ovenpå din topmadras. Efterfølgende afslutter du med et dejligt, blødt lagen. Har du ikke en topmadras, spænder du rullemadrassen fast til din madras ved hjælp af de elastiske stropper og afslutter med et lagen.

Forskellige elementer i en seng: rullemadras, topmadras og madras

Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse din topmadras skal have, kan du læse vores artikel: Hvilken størrelse topmadras passer til din seng? Vil du gerne vide alt, der er at vide om topmadrasser, så tag et kig på vores ultimative guide til topmadrasser.

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?