Lyddæmpning med tæppe på gulvet og stofsofa med pyntepuder og plaider

Sådan kan du forbedre akustikken i dit hjem

Du tænker måske ikke over det i dagligdagen, men lyden og akustikken i din bolig er afgørende for dit velvære og for din oplevelse af et rum. Overfladen på dine gulve, lofter og vægge samt møbler og interiør i dit hjem har betydning for, om der er god eller dårlig lyd og rumakustik.

Læs med og få gode råd til, hvordan du kan opnå god lydkvalitet og dermed mere velvære i dit hjem.

Tæpper, plaider og puder virker lyddæmpende

Hvad påvirker akustikken i et rum?

Du har sikkert oplevet den store forskel, der er på lyden i et tomt rum og i et rum fyldt med møbler og interiør. Når man flytter, oplever man særligt, hvordan rumklangen ændrer sig, jo flere møbler man fjerner fra et lokale og omvendt, hvordan lyden forbedres, efterhånden som der kommer flere møbler ind i den nye bolig. Det kan være ubehageligt at opholde sig i et hjem med dårlig akustik, fordi alle lyde runger højlydt, og det kan være vanskeligt at føre en samtale.

I tomme rum bliver lyden reflekteret mellem vægge, loft og gulv. Du skal derfor tænke grundigt over møbleringen i dine rum, hvis du er utilfreds med akustikken. Det har en afgørende indflydelse på, hvordan lyden spredes i rummet og dermed en afgørende betydning for den samlede akustik.

Den rette indretning giver god lydkvalitet

Nogle mindre tiltag kan hurtigt give bedre rumklang, så det bliver mere behageligt at opholde sig i dit hjem eller i den store stue. Og det behøver hverken at være besværligt eller krævende.

Sådan får du en bedre rumakustik:

  • Bryd store, hårde flader som fliser eller beton op med fx billeder eller tæpper
  • Indret med masser af tekstil som fx pyntepuder, plaider og gardiner og polstrede møbler
  • Undgå en minimalistisk indretning

Andre ting, som kan forbedre og ”opsuge” lyden i et rum, er en reol eller en rumdeler. Læs også om flere fordele ved at bruge tæpper i indretningen

Sådan lever du minimalistisk, med god lyd

De moderne boliger der bygges i dag, har ofte højt til loftet, og store køkkener, stuer og vinduespartier. Hvis man har glemt at tænke på rumklangen inden byggeriet, opdager husets nye beboere hurtigt, at man skal hviske i samtalekøkkenet og skrue ned for fjernsynet. Ældre huse med skråvægge og skæve vinkler har ofte en hel anden akustik med en kort efterklang.

Samtidig er der mange danskere, der foretrækker at bo minimalistisk: Nips er gemt af vejen, der er kun de nødvendigste møbler, og linjer og overflader er rene. Hvis du også elsker den minimalistiske stil, der passer så godt til en ny og moderne bolig, kan du vælge:

  • gardiner i stedet for persienner
  • stofsofa i stedet for lædersofa
  • polstrede spisebordsstole i stedet for nogle af træ eller plastik 

Større tiltag til at forbedre lyden

Har du problemer med dårlig rumakustik, kan du sætte lydregulerende plader op på store vægflader. Det kan eksempelvis være, hvis du har rum, hvor der er højt til loftet. Det er en lidt mere omfattende løsning, men den kan være nødvendigt, hvis lyden runger i din bolig.

En anden mulighed er at vælge usynlig, lydabsorberende puds på lofter og vægge. Det kan være en sidste udvej, hvis andre tiltag ikke forbedrer rumakustikken i din bolig.

Husk at du selv og resten af familien kan bruge mange kræfter på at sænke stemmerne og lydniveauet generelt, når hjemmet har en dårlig akustik. Hvis akustikken forbedres, kan I begynde at opføre jer mere frit og forbedre jeres livskvalitet. 

Udforsk mere

Vælg den rigtige blomstervase

Vælg den rigtige blomstervase

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Find den perfekte studentergave

Find den perfekte studentergave

Bedste ideer til eksamensgaver

Bedste ideer til eksamensgaver