Træbænk på en sommereng med to piger

Sådan kan du fjerne alger på havemøbler

Grønne plamager af alger klæder ikke dine havemøbler og alger på havemøbler inviterer ikke ligefrem til ophold på terrassen. Find ud af, hvorfor algerne spreder sig, og hvilken algebehandling du skal bruge for at fjerne dem.  

Hvordan fjerner man alger på havemøbler?

For at fjerne alger fra havemøbler skal du bruge en hård børste og vand. Er algerne genstridige, kan du eventuelt tilsætte almindelig husholdningseddike, så blandingen består af ¼ eddike. Sørg for at rense hele møblet godt – ikke kun de synligt angrebne områder – da usynlige sporer fra algerne med høj sandsynlighed har spredt sig til hele møblet. Husk at komme godt ind i alle små hjørner og kringelkroge, så du får behandlet alle algerne. Ellers vil de hurtigt dukke op igen.

Algebehandling med kemi

Du kan ty til skrappere midler, hvis algerne raserer dine havemøbler på trods af behandlingen med vand og eddike. Der findes forskellige typer algerens, som kan fjerne alger på havemøbler inden for en til to uger. Fordelen ved disse midler er desuden, at de ofte kan beskytte overfladen og derved forebygge, at der kommer nye alger.

Benyt altid et algemiddel, der er miljøgodkendt, så du ikke forurener miljøet. Miljøgodkendelsen vil fremgå af flaskens bagside sammen med brugsanvisningen. Bemærk, at kemisk algebehandling skal foregå i tørvejr, for at du opnår det bedste resultat. 

Samme algebehandling til træ og plastik

Uanset hvilket materiale dine havemøbler er lavet af, er algebehandlingen den samme. Plastikhavemøbler tåler dog en hård afrensning bedre end træ, som du skal passe på ikke at flosse med for hård en børste eller højtryksrens.


Hvis du vælger at fjerne alger ved at spule med en højtryksrenser, skal du holde god afstand. Dermed undgår du, at højtryksrenseren skader havemøblerne og skaber ujævnheder, som gør det nemmere for algerne at gro på fladen. 

Se de forskellige havemøbelmaterialer, og hvordan de skal vedligeholdes.

Hvor ofte er algebekæmpelse nødvendigt?

Alger på havemøbler i træ kan skabe råd, da algerne holder på fugten. Derfor skal du holde øje med algernes udvikling for at holde havemøbler i træ pæne. Når alger har fundet et sted at bo, spreder de sig lidt efter lidt via sporer. Derfor er det en fordel at være på forkant med algebehandlingen.

Du bør fjerne alger fra havemøblerne hvert forår og efterår, hvor algerne har de bedste betingelser for vækst på grund af det fugtige vejr. 

Husk at efterbehandle med olie

Møbler i hårdttræ skal være helt tørre, inden du påbegynder oliebehandlingen. Brug en olie der er velegnet til hårdttræ. Det anbefales, at du oliebehandler møblerne to til tre gange i løbet af sæsonen. Se også vores videoguide til vedligehold af havemøbler i træ.

Møbler i teak kræver ingen oliebehandling, idet teaktræ i forvejen er en meget olieholdig træsort. Med tiden kan møbler i teaktræ få et naturligt hvidligt skær, hvilket dog kan fjernes med teakolie. Vælger du at oliebehandle møblet, kræver det løbende oliebehandling som ved møbler af hårdttræ.

Find kilden til algerne

Havemøblernes omgivelser er også en del af algebehandlingen. Hvis algeproblemet er stort, bør du overveje, hvor algerne kommer fra. Dermed kan du bedre forebygge og sætte en stopper for algernes vækst.

Store træer skygger samtidig med, at de sender algesporer ind over din terrasse og havemøbler. Du bør derfor overveje, om de er til mere skade end gavn, og om de bør fældes. Utætte tagrender og nedløbsrør kan også være årsag til øget fugt omkring havemøbler og give algerne gode vækstbetingelser.

Facts om alger:

  • Alger spreder mikroskopiske sporer i luften, som gør, at de kan brede sig
  • De stortrives i fugtige og varme omgivelser med skygge
  • Kulde og tørke slår ikke algerne ihjel, men bremser deres vækst
  • Ofte er vand og en hård børste nok til at fjerne alger på havemøbler

Husk vinteropbevaring af havemøblerne

Hvis dine havemøbler er angrebet af alger, skal du ikke lade dem stå ude vinteren over i håbet om, at kulden fjerner algerne. Kulden holder højest algerne i skak, indtil varme og fugt atter giver dem gode vækstbetingelser. Derfor skal du huske at opbevare dine havemøbler indenfor om vinteren, så de ikke bliver unødvendigt medtaget af vind og vejr.  

Udforsk mere

Sådan rengør du havemøbler i rattan

Sådan rengør du havemøbler i rattan

Sådan fjerner du alger fra dine havemøbler

Sådan fjerner du alger fra dine havemøbler

Sådan gør du dine havemøbler i træ forårsklar

Sådan gør du dine havemøbler i træ forårsklar

 Alt du behøver i én opbevaringsboks

Alt du behøver i én opbevaringsboks