Kvinde ligger i en seng i lyst soveværelse

Sådan sover du bedre i varmen

Hvor mange nok glæder sig til sol og varme i dagtimerne, så kan varmen for mange være forstyrrende for søvnen og gøre det svært at falde i søvn.

Måske genkender du følelsen af at vende og dreje sig i sengen, fordi varmen gør det umuligt at sove. Eller måske vågner du gennemblødt af sved? 

Vi har samlet 6 simple råd, der kan hjælpe dig til en bedre søvn i de varme nætter.

1. Sov med en sommerdyne

De fleste foretrækker at sove med en form for dyne, uanset om det er en sommerdyne eller blot et lagen.

Hvis temperaturen i dit soveværelse ændrer sig efter vejret, anbefaler vi, at du skifter mellem to forskellige dyner - en varm til vinteren og en kølig og let til sommeren. Dette vil give dig en mere behagelig og sundere søvn.

En sommerdyne transporterer varme og fugt væk fra din krop. På denne måde får du en kølig og tilfredsstillende søvn. En varm dyne er derimod designet til at isolere varme og kan være forfærdelig at sove med om sommeren.

Se udvalget af sommerdyner

2. Sov i det rette sengetøj 

Der er flere måder at sikre, at dit sengetøj hjælper med at holde dig kølig om natten. Først skal du sørge for, at dit sengetøj er lavet af 100% bomuld eller i et andet åndbart, naturligt materiale. Sengetøj lavet af polyesterblandinger får dig nemlig til at sove varmt.

For det andet skal du overveje, hvilken type sengetøj som, passer bedst til dig. Sengesæt i flannel vil føles ekstremt varmt, hvorimod percale og satin vil føles køligere.

Vores sengetøj i hør vil give dig en kølig og tør soveoplevelse, da det naturlige materiale er åndbart samt fugttransporterende. 

3. Anskaf dig en god topmadras

En god topmadras absorberer sved, hvilket gør at du ikke bliver så fugtig i løbet af natten.

I de varme nætter kan man svede helt op til halvanden liter væske pr. nat, og derfor er det vigtigt at skifte sengetøj jævnligt i løbet af sommeren.

Se udvalget af topmadrasser

4. Drik noget koldt

Drik noget koldt kort før du går i seng, da det også vil hjælpe på nedkøling af kroppen.

Drik dog ikke så meget at du skal op og tisse flere gange i løbet af natten! Og undgå alkohol, da alkohol skaber en usammenhængende søvn og får kroppen til at svede mere.

5. Træk gardinerne for

Sørg for at holde dit soveværelse så køligt som muligt hele dagen. At holde sollys ude af dit soveværelse vil hjælpe dit sovemiljø med at forblive køligt, selv på meget varme dage.

Træk gardinerne for om morgenen. Mørklægningsgardiner eller rullegardiner, som er designet til at blokere for alt udelys, er en god løsning til soveværelsestemperaturen nede.

6. Hold soveværelset køligt

Sørg for at holde soveværelset så køligt som muligt gennem hele dagen. Det kan du bl.a. gøre ved at sørge for en god udluftning, og gennemtræk i løbet af dagen.

Er det ikke tilstrækkeligt, kan du anskaffe dig en blæser, der kan fordele og cirkulere luften rundt i rummet.

Hvorfor påvirker varme vores søvn?

Hvis dit soveværelse er for varmt – som det kan være i løbet af foråret, sommeren og det tidlige efterår – så kan det øge din kropstemperatur og forstyrre din søvn. 

Det skyldes, at kropstemperaturen falder med op mod 1 grad, når vi sover, fordi kroppen nedsætter energiforbruget. Men når temperaturerne ikke kommer under de 20 grader, så har kroppen sværere ved at køle sig ned. Mange vil derfor opleve uro og irritation i kroppen.

Vil du vide mere om din søvn? Så læs vores blogindlæg Hvorfor sover vi?

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid