Mand der drømmer om at sove lidt længere, når vækkeuret ringer

Hvorfor snoozer man?

Mange mennesker bruger snooze-knappen på deres vækkeur eller smartphone, fordi de har svært ved at komme ud af fjerene om morgenen. Det giver dem nogle ekstra minutters søvn, og man kan bilde sig selv ind, at det bliver nemmere at stå op, når man har ”snoozet” og alarmen lyder igen.

Hvorfor skal man ikke snooze?

Man narrer sig selv ved at snooze. Det forringer søvnkvaliteten og gør dig endnu mere træt, end hvis du bare stod op med det samme.

Hvad er grunden til at man snoozer?

Det føles godt at snooze. Kroppen udsender belønningsstoffet serotonin, når søvnen begynder igen efter at du har slukket alarmen. Når vi snoozer meget, er det et tegn på, at kroppen har modvilje mod at stå op. Vi har simpelthen brug for mere søvn.

Hvorfor skal man undgå at snooze?

Når snooze-tiden er udløbet, vågner du træt og irritabel, og det bliver værre for hver gang du snoozer.

Forklaringen findes i vores søvncyklus, som består af flere stadier. Når vi snoozer, bliver søvncyklussen afbrudt.

Vi sover typisk dybt i den første del af søvnen og mere let, som søvnen skrider frem. I den sidste times tid, før vi vågner, begynder vores krop at forberede sig på at vågne. Det sker ved, at kropstemperaturen stiger lidt, og der pumpes hormoner ud i blodet, som giver os energi til at stå op.

Når søvncyklussen afbrudt, opstår der en kemisk ubalance i hjernens stoffer, fordi kroppen når at genstarte sin søvncyklus, mens du kortvarigt har været på vej mod den dybe søvn. Derfor føler du dig nemt endnu mere træt, jo flere gange du snoozer, og det kan ende med at blive en ond cirkel. Denne korte video illustrerer på glimrende vis, hvordan brug af snooze-alarmen påvirker din søvn negativt. Omvendt forlænger du tiden af din kvalitetssøvn, hvis du sover i den tid, hvor du ellers ville have snoozet.

Hvor længe må du snooze?   

Hvis du ikke kan lade være med at snooze, tillad dig selv en lur på 20 minutter i stedet for bare 5 eller 10. Dermed er der en chance for, at du får lidt ud af snooze-tiden. Undlad at snooze i mere end 30 minutter, da du i så fald risikerer at falde tilbage i en meget dyb søvn, og så bliver det endnu sværere for dig at vågne.

Hvordan stopper man med at snooze?

Hvis du har svært ved at stå op om morgenen, og vil du gerne stoppe den dårlige vane med at snooze, kan du forsøge dig med disse råd.

  1. Gå tidligt i seng, så du er sikker på, at dit søvnbehov bliver dækket, inden du skal op.
  2. Sæt alarmen til det tidspunkt, hvor det reelt er nødvendigt at du står op.
  3. Stå op med det samme alarmen lyder.
  4. Stil vækkeuret/din smartphone et stykke fra sengen, så du er nødt til at stå op for at slukke alarmen. Når du først er ude af sengen, er det måske mindre fristende at gå tilbage til den.
  5. Tænd lyset, så snart vækkeuret ringer. Det hjælper dig med at vågne hurtigere
  6. Det er aldrig sjovt at stå op, hvis du fryser. Undgå kolde morgener ved at have morgenkåbe og hjemmesko klar ved sengen.
  7. Aktiver dig selv i 5-10 minutter, når du vågner. Det kan være ved at læse, tage et spil på telefonen eller dyrke morgengymnastik.
  8. Beløn dig selv med god morgenmad, som du glæder dig til at stå op til. Duften af friskbrygget kaffe og brød kan friste dig til at stå op.
  9. Fortsæt dine nye rutiner - det kan sagtens vare 3 uger, før du helt har vænnet dig af med at snooze om morgenen.

Læs også vores 10 gode råd til en bedre nattesøvn.

 

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid