Kvinde der drømmer med et smil om læben og pige der kigger på

Hvornår drømmer vi?

​Hver nat kommer vi igennem fire forskellige søvnstadier: Døs, let søvn, dyb søvn og til REM-søvn, hvor vi drømmer. Til sammen kaldes det en søvncyklus. Søvncyklussen varer et sted imellem 90 minutter og 110 minutter og gentages, indtil vi vågner. Ofte når vi op til fire-seks gentagelser i løbet af natten.

De fire søvnstadiers længde og karakter ændrer sig i takt med natten. Den dybe søvn (stadie 3) vil ofte blive kortere i løbet af natten, hvorimod REM-søvnen (stadie 4) vil blive længere.

Men hvad er døs, let søvn, dyb søvn og REM-søvn? Og hvad gør de forskellige søvnstadier for kroppen? Her kan du finde nogle svar.

Stadie 1: Hvad er døsen, og hvad sker der undervejs?

Første stadie er døsen, som er en form for overgangsstadie eller indsovning. I dette stadie begynder vores kroppe at slappe af, og det er her, vi bliver søvnige. Det er også i døsen, din krop kan finde på at give pludselige spark eller ryk. Stadiet varer 5-15 minutter. Bliver man vækket af døsen, vil halvdelen sige, at de sov, imens den resterende halvdel vil påstå at have været vågen hele tiden.

Stadie 2: Hvad er let søvn, og hvad sker der undervejs?

Når vi når til den lette søvn i stadie 2, er vi ikke længere i tvivl om, at vi er trætte. Hjernebølgerne bliver langsommere, og vi har ikke længere nogen forbindelse til bevidstheden, når vi når dette stadie. Hos voksne mennesker fylder dette stadie omkring halvdelen af søvncyklussen.

Stadie 3: Hvad er dyb søvn, og hvad sker der undervejs?

I dette stadie sover vi tungt og dybt. Musklerne er afslappede, hjernebølgerne er meget langsomme, hjernen bliver renset for affaldsstoffer, kroppen restituerer og immunforsvaret styrkes. Den dybe søvn spiller altså en stor rolle i for din sundhed. Også din generelle trivsel og dit følelsesliv bliver påvirket under den dybe søvn: Under den dybe søvn styrkes de områder i hjernen, der regulerer følelser, så den dybe søvn spiller en stor rolle ift. at afbalancere dit humør.

Det er i den dybe søvn, nogle mennesker går i søvne, og andre taler i søvne.

Vækkes man, imens man er i den dybe søvn, vil man opleve at være meget søvndrukken, og i mange tilfælde vil man have svært ved at lokalisere, hvor man er. Det er dog svært at blive vækket i den dybe søvn.

Først på natten er søvnen domineret af dyb søvn, men i løbet af natten vil REM-søvnen komme til at fylde mere og mere. Behovet for dyb søvn er størst hos børn og unge, og falder med alderen.

Stadie 4: Hvad er REM-søvn, og hvad sker der undervejs?

Imens de tre første stadier i søvncyklussen kaldes for N-REM (Non Rapid Eye Movement), kaldes det fjerde stadie for REM-søvnen (Rapid Eye Movement).

Hjernebølgerne går hurtigere og minder om dem, man oplever i første stadie. Øjnene bevæger sig under øjenlågene, men de fleste af musklerne er lammede.

Det er også i dette stadie, at vi drømmer meget. Det er endnu uvist hvorfor: Nogle forskere mener, at drømme er film og billeder, der opstår, fordi din hjerne rydder op, mens andre mener, at hjernen der bearbejder indtryk fra dagen.

Vi vågner lettere i fjerde stadie, og derfor oplever vi sommetider, at vi vågner midt i en drøm. Stadiet varer som oftest ¼ del af søvnen hos et voksent menneske. Først på natten varer REM-søvnen ganske kort tid, men den øges i længden i løbet af natten.

Få vores bedste råd til din søvn

Drømmer babyer?

De fleste forældre vil sikkert kunne nikke genkendende til, at en nyfødt baby sover meget – faktisk sover en nyfødt ca. 16 timer i døgnet. Dog sover babyer ikke nødvendigvis så længe ad gangen.

Babyer har præcis ligesom voksne en søvncyklus, som gentages under deres søvn. Indtil barnet er ca. tre måneder gammelt, er en søvncyklus på omkring 50-60 minutter.

Babyers søvn fordeler sig også på REM-søvn og ikke REM-søvn, der har fire stadier:

  • Døsighed, hvor baby får små øjne og måske gaber
  • Let søvn, hvor baby bevæger sig og måske spjætter lidt
  • Dyb søvn og meget dyb søvn, hvor baby er stille og ikke bevæger sig

Babyer starter med døsighed, bevæger sig dernæst over i let søvn, dyb søvn og så meget dyb søvn, inden de vender tilbage til den dybe søvn igen, så den lette søvn og endelig til REM-søvnen, der udgør omkring halvdelen af søvnen. Reelt set betyder det, at en baby kan drømme op til 8 timer, hvorimod voksne drømmer op til to timer om natten.

Kilder

http://www.babycentre.co.uk/a558727/understanding-your-babys-sleep

http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Phases-of-Sleep.aspx

https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/family-resources-library/from-wide-awake-to-fast-asleep-babys-sleep-patterns

 

Udforsk mere

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day