At gå træt i seng om aftenen og vågne veludhvilet næste morgen - hvad kunne føles bedre? Men hvorfor sover vi? Hvorfor har vi så meget brug for søvn? Hvad er effekten af søvn, bortset fra at du vågner friskere op? Lad os se på de forskellige teorier:
Søvn skaber minder
Betydningen af søvn kan ikke undervurderes. For det første hjælper søvn os med at etablere minder. I løbet af en almindelig dag oversvømmes vores hjerner af utrolige mængder information. Alle disse fakta, fornemmelser og oplevelser skal behandles og opbevares, og det sker mens vi sover. Når vi sover, rejser de små stykker information fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.
Søvn hjælper os med at lære
At etablere minder er naturligvis afgørende for evnen til at lære nye ting og færdigheder. Når der introduceres ny information til hjernen, skal det "sætte sig fast" for at blive til et stabilt minde. Derudover skal du være i stand til at kalde mindet frem, efter at det er blevet gemt. Når du kan det, har du lært noget nyt - for eksempel et nyt ord på et fremmed sprog - eller mere konkret, hvad du fik til middag i aftes. Du har måske også lært nye bevægelser - for eksempel at spille guitar.
Vi vokser, mens vi sover
Vores kroppe kræver lange perioder af ro for at lade op og bygge muskler. I disse perioder helbredes sår og væv genopbygges. Det hele sker under søvnen, hvor vores kroppe "genopretter", hvad der er gået tabt, mens vi var vågne, og på den måde er søvnen faktisk en meget aktiv periode. I barndommen og i ungdommen bruger vi mere tid på søvn for at have tilstrækkelig tid til både at vokse og lære.
Vi sover for at spare energi
Når vi sover, reducerer vi energiforbruget i et stykke tid: Vores kropstemperatur falder, og vores kalorieforbrug falder. I forhistorisk tid var det vigtigt ikke at spilde energi. Så i løbet af natten, hvor det var ekstra vanskeligt at søge efter føde, lukkede vi ned og tog i stedet en lang lur.
Hvilken betydning har søvnens forskellige faser?
I løbet af en søvncyklus går vi gennem forskellige faser fra let til dyb søvn og søvn med hurtige øjenbevægelser (REM-søvn), hvor mange af vores drømme foregår. De forskellige faser synes at spille forskellige roller i opbyggelsen af hukommelse og indlæring. Det ser ud til, at REM-søvn spiller en afgørende rolle i indlæring af nye informationer og etableringen af minder. Motorisk indlæring ser ud til at afhænge af de lettere faser af søvn, og visse typer visuel læring synes at bero på af mængden og timingen af både dyb søvn og REM søvn.
Læs mere om søvncyklusser og REM-søvn.
Undervurder ikke søvnens betydning
Søvn siges også at have en positiv effekt på dit immunforsvar, på vægttab og appetitregulering, på dit følelsesliv og mere, så der er mange gode grunde til at overholde din sengetid. Hvis du har problemer med at sove igennem længere tid, er det vigtigt, at du konsulterer en læge for at finde en løsning. En læge kan stille en diagnose og behandle eventuelle medicinske tilstande.
Kilde
https://sleepfoundation.org/excessivesleepiness/content/why-do-we-need-sleep