Soveværelse med stor dobbeltseng, madras, topmadras, dyner og puder

Hvilken madras passer til dig?

Når du skal finde en madras, der passer godt til dig, er det mindre vigtigt, om det er en boxmadras, springmadras eller skummadras. Det vigtigste er at finde en madras, der giver dig den rigtige søvn, så du vågner veludhvilet og uden ømhed i kroppen. Der er en række faktorer, der spiller ind, når du skal finde en madras, der passer til dine behov – fx hvis du skal finde en madras til din foretrukne soveposition. Den vigtigste faktor er din soveposition: Om du sover på siden eller ryggen. Derudover har følgende faktorer betydning for dit valg af madras:

  • Din kropstype
  • Om du har det koldt eller varmt om natten
  • Om du har rygproblemer
  • Om du har allergier

Din madras og soveposition

Sammenhængen mellem den fasthed, en madras har, og din soveposition er afgørende for, om du får en god nats søvn. Det er først og fremmest din soveposition, du skal tage udgangspunkt i, når du vælger en madras. 

Hvis du sover på siden, skal du gerne have mulighed for at synke ned i madrassen ved skulder og hofte. Derfor skal du som regel vælge en madras med skulder og hoftezoner. Sover du på ryggen, skal du som regel vælge en madras med en mere ensartet komfort. En madras der støtter din krop, hjælper dig med at holde en behagelig soveposition i løbet af natten.

Din krop har brug for forskellige former for støtte afhængigt af, hvilken position du sover i.

Din vægt afgør fastheden af madrassen

Din vægt og dine former er også med til at afgøre, hvor fast din madras gerne skal være. Tommelfingerreglen er, at jo mere du vejer, jo mere fast skal en madras være. Har du fyldige former, er en madras med støttezoner ved hofte og skulder det rigtige valg for dig.En madras med komfortzoner sikrer, at dine skuldre og hofter synker korrekt ned i madrassen samtidig med, at rygsøjlen forbliver lige.

Den korrekte størrelse på en madras er også vigtig for den gode søvn. Sover du med en partner? Eller er du højere end gennemsnittet? Læs, hvordan du vælger den rigtige størrelse madras.

Din vægt

Madrassens fasthed

Under 75 kg

Hvis din vægt er under 75 kg, skal du vælge en medium fast madras.

Mellem 75-95 kg

Hvis din vægt er mellem 75-95 kg, skal du vælge en fast madras.

Over 95 kg

Hvis din vægt er over 95 kg, skal du vælge en ekstra fast madras.

Har du det koldt eller varmt om natten?

Den optimale metode til at undgå at have det for varmt eller for koldt i sin seng er at vælge den helt rigtige dyne, men valget af en korrekt madras kan også have betydning. Fx får du hjælp til at holde varmen med en skummadras med memory-skum, hvor du synker ned i madrassen og nærmest bliver omsluttet af den. En skummadras med memory-skum giver dig en følelse af at ligge varmere. Modsat vil en madras af latex virke tillade varmen at fordampe. 

Uanset om du har det varmt eller koldt, vil det være en god idé at tilkøbe en topmadras, som kan forstærke egenskaberne i din madras og give dig yderligere støtte.

Har du rygproblemer?

En effektiv måde at finde ud af, om en madras passer til dig og støtter din krop optimalt, er at mærke efter, om du har mere ondt i ryggen, når du vågner, end du havde, da du gik i seng. Har en madras ikke den korrekte fasthed og støtte, sættes muskler og led under unødvendigt pres. Er en madras for fast, kan det give problemer med ryggen. Det samme er tilfældet med en for blød madras. 

Har du problemer med ryggen, er rygsøjlens position afgørende, når du skal vælge en optimal madras til dit behov. I JYSK hjælper vi dig med at vælge en madras, der giver dig den støtte, du har brug for. For at en madras giver dig den korrekte støtte, skal din rygsøjle være lige, når du ligger på madrassen, uanset om du ligger på ryggen eller på siden. For at opnå en lige soveposition skal kroppens bredeste punkter, såsom hofter og skuldre, have mulighed for at komme godt ned i sengen, mens de smalleste punkter, typisk taljen, skal have støtte til at blive oppe. Det er vigtigt, at rygsøjlen ikke buer, da det belaster ryggen.

Du kan teste, om en madras har den rette fasthed for dig ved at lægge dig på ryggen på madrassen. Få en ven eller en partner til at føre en hånd ind under lænden. Er hånden nem at føre ind, er madrassen for fast. Skal hånden presses ind, er madrassen for blød. Er der et jævnt tryk fra både madras og lænd mod hånden, har din madras den rigtige fasthed. 

Det er under alle omstændigheder en god idé at få professionel hjælp i en JYSK-butik, når du skal købe en madras, og især hvis du har rygproblemer. Det er vigtigt at sove rigtigt. Derfor tilbyder JYSK på udvalgte GOLD-madrasser 100 dages prøvetid med ret til bytte madrassen til en anden.

"En god madras kan kompensere for de spændinger i ryggen, som kan bygge sig op i løbet af natten, men den kan ikke løse rygproblemer, der er skabt ved fx fysisk hårdt arbejde."
– Peter, Category Manager, JYSK

Vælg latex, hvis du har støvmideallergi

En madras med kerne af latex vil være et godt bud, hvis du lider af støvmideallergi. En latexmadras er en skummadras, som indeholder en kombination af naturlig eller syntektisk latex og andre materialer. 

Latex er et produkt med stor åndbarhed, og der kan ikke leve husstøvmider i en latexmadras. 

Symptomerne kan mindskes ved at bruge en allergivenlig madras samt en topmadras, der kan vaskes ved høje temperaturer, og derudover også sørge for god udluftning.

Se også vores ultimative guide til madrasser: Hvilken madras skal du vælge? 

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?