Måske kender du følelsen af en træt krop efter en lang dag med fysisk aktivitet. Din ryg er smerter, og dine fødder er ømme. Dine muskler tigger om en god nats søvn. På magisk vis vågner du næste morgen, frisk og klar til en ny dag. Hvad er der sket i løbet af natten? Hvilke fysiologiske funktioner og processer er der foregået i din krop, mens du sov? Vi har nogle svar til dig i dette blogindlæg.
Åndedræt, blodtryk og puls
Omkring sengetid sænker kroppen sit aktivitetsniveau. Du tager færre vejrtrækninger pr. minut, og din hjertefrekvens falder. Den normale hjertefrekvens for en voksen i hvile er 60-100 slag pr. minut, men under søvn 40-50 slag pr. minut normalt. Dit blodtryk falder også. De forskellige søvnfaser, du gennemgår i løbet af natten, påvirker dog både vejrtrækning, blodtryk og puls på forskellige måder.
Dine hormoner
Mens du sover, pumpes mindre adrenalin gennem dine årer. Omvendt øges dit niveau af væksthormoner. Voksne er godt nok færdige med at, ja, vokse, men væksthormonerne gør også at beskadiget væv gror og repareres. Eksperter vurderer, at op til 75 procent af væksthormonerne frigives under søvn, så din krop og muskler kan blive genopbygget i løbet af natten.
De hormoner, der hjælper dig med at styre din appetit, øges også, så søvn er faktisk en ganske bekvem diæt. Niveauet af det såkaldte antidiuretiske hormon (ADH) vokser også, og får dine nyrer til at frigive mindre vand. Derfor behøver du ikke at stå op flere gange om natten for at gå på toilettet.
Dine muskler
I søvne øges blodtilførslen til dine muskler. Faktisk omdirigeres 40 procent af den sædvanlige blodgennemstrømning til din hjerne til dine muskler, så de får fornyet energi og for at hjælpe diverse helingsprocesser.
Under REM søvnen kan du næsten ikke bevæge en muskel. Kun musklerne, der styrer dine øjne og din vejrtrækning er mobile. På denne måde forhindrer du dig selv i at udleve dine drømme (hvilket er meget nyttigt, hvis du spiller hovedpersonen i en natlig actionfilm). Denne lammelse kan vare op til 20 minutter.
Dine muskler kan også udføre et "søvnryk". Det er den ufrivillige trækning, du sikkert ofte oplever, når du er på vej til drømmeland. Du spjætter pludselig og vågner et øjeblik. Det er kroppens måde at indstille sig på, at musklerne skal slappe af – og det er helt normalt.
Det korte af det lange er, at din krop nok hviler, men den har samtidig gang i vigtigt arbejde, mens du sover. Hvis du har problemer med at falde i søvn eller oplever andre søvnforstyrrelser igennem længere tid, er det vigtigt, at du konsulterer en læge for at finde en løsning. En læge kan stille en diagnose og behandle eventuelle sygdomme.
Kilder
https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/sleep-facts-statistics