Kvinde tager en lur på sofaen

Har du godt af power naps?

Det er vigtigt at sove nok, lyder det i medierne, og måske føler du dig lidt stresset af tanken om, at du burde sove mere. Måske har du også hørt om power naps, som er en kort middagslur, der skulle gøre dig frisk igen på ganske kort tid? Hvis du føler dig søvnig i løbet af dagen, så sørg for, at det ikke skyldes forstyrrelser af din nattesøvn (pga. stress eller andre helbredsmæssige årsager). Sløvhed i løbet af dagen kan være et symptom på mere alvorlige problemer.

Hvis du føler dig godt tilpas i dagtimerne, og hvis du plejer at sove godt om natten, kan du med en kort ”morfar” forbedre hjernefunktioner som fx hukommelse, din evne til at fokusere og din kreativitet. Det er bare ikke alle mennesker, der er i stand til at nøjes med en kort lur…

Kan du nøjes med en kort lur?

Omkring 60 % af befolkningen har en tendens til at falde i meget dyb søvn, også under en lur og er nødt til at sætte vækkeuret til for at vågne op. Luren gør dem groggy i stedet for at give dem mere energi. Andre er i stand til at sove ganske let i løbet af deres lur. De vågner op af sig selv efter 20 til 30 minutter, men ny-opladte batterier.

Er du en af de 60 %, der ikke naturligt er gode til at tage en lur, kan du lære dig selv at tage en lur og få del i de sundhedsmæssige fordele der er: Sørg for at din lur ikke tager mere end 15 minutter. Det forhindrer din hjerne og krop i at glide ned i de dybere niveauer af søvn, der gør at du er groggy, når du vågner.

Læs mere om fordelene ved søvn.

Hvor længe varer en søvncyklus?

Nøglen til den gode middagslur er forståelse af søvncyklussen. En søvncyklus varer ca. 90 minutter. I løbet af denne tid bevæger din hjerne sig gennem fem forskellige faser. Der er to typer søvn: REM (rapid eye movement) søvn og ikke-REM søvn.

I første trin af din søvn begynder din hjerne at bremse op, og du sover let. I andet trin stopper dine øjenbevægelser, og din hjerne begynder virkelig at slappe af. Det er bedst, hvis du kan stoppe luren og vågne op, inden du kommer til trin 3. Her begynder du nemlig på den dybe søvn, hvor hjernen bremser yderligere ned og forbereder sig på de dybeste stadier af søvnen. Dette det sidste udkald, hvis du ikke vil afslutte hele søvncyklussen. Hvis du vågner i løbet af trin 4 eller 5, vil du nemlig føle dig meget groggy og desorienteret. Trin 4 er den dybeste søvn, og i trin 5 finder REM-søvnen sted. Her bevæger dine øjne bevæger sig rundt, og de fleste af dine drømme ligger her.

Herefter starter søvncyklussen forfra. Det er bedst at afslutte en hel søvncyklus, men en lur på 90 minutter passer sjældent ind i en travl hverdag. Kun få af os har tid til den slags i løbet af dagen.

Find ud af hvad der passer til dig

Den ideelle lur varierer i længde fra person til person, men 20 til 30 minutter passer til de fleste. Prøv dig frem for at finde den mængde søvn, der forfrisker dig mest. Det tager i gennemsnit omkring 15 minutter at falde i søvn.

Hvis du kommer helt ned i de dybe søvnfaser, vil du sandsynligvis vågne op for at føle dig desorienteret.

Varigheden af din lur og de søvnfaser, du kommer igennem, bestemmer hvilket udbytte du får af den. En 20-minutters power nap er god for din evne til at bevare opmærksomheden og for dine motoriske indlæringsevner. Længere lure hjælper med at forbedre din hukommelse og din kreativitet. Lure fra 30 til 60 minutter kan øge dine beslutningskompetencer. Lure fra 60 til 90 minutter forbedrer dine evner til at løse kreative problemer.

Læs om hvor meget søvn du har behov for

Ideelt set bør du sove først på dagen. Hvis du sover for sent, kan det påvirke din nattesøvn. Omvendt er det ikke sikkert, at din krop er klar til mere søvn, hvis du lægger dig for tidligt på dagen.

Hvis du føler dig døsig om dagen eller har problemer med at sove igennem længere tid, er det vigtigt, at du konsulterer en professionel for at finde en løsning. En læge kan foretage en diagnose og behandle eventuelle medicinske tilstande.

Kilder

https://www.menshealth.com/health/a19533090/is-napping-healthy-or-am-i-too-tired/
https://www.webmd.com/balance/features/the-secret-and-surprising-power-of-naps#1
https://sleepfoundation.org/sleep-topics/napping

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere