Møbeldage - Spar op til 50%

Kvinde der ligger i en seng og sover fredfyldt

Hvorfor er søvnen vigtig?

Selvom vi tit bliver mindet om vigtigheden af at få dækket vores søvnbehov, bliver søvnen ofte nedprioriteret i en travl hverdag. Men hvorfor er det i grunden så vigtigt, at vi får vores nattesøvn?

Forskellige undersøgelser viser, hvordan søvn har en direkte påvirkning af vores helbred. Hvile og søvn giver således både fysisk og psykisk restitution, som blandt andet hjælper os med at få et stærkt immunforsvar.

Udover at give et stærkere immunforsvar, hjælper hvile og søvn dig også til at klare både dagens fysiske og mentale udfordringer. Flere forskere har påvist, hvordan søvnmangel har en direkte negativ effekt på helbredet og hjernefunktionen, hvilket blandt andet fremgår af en stor undersøgelse, foretaget af forskere fra University of Surrey.

Herudover sætter søvnmangel sig også på sidebenene. Flere undersøgelser peger på, at vi har en større tendens til at vælge kalorieholdige fødevarer, når vi er i søvnmangel. Desuden har forskere påvist, at stresshormonet kortisol, der giver appetit- og insulinøgning, stiger, når du er i søvnmangel.


Hvad sker der i kroppen, når du sover?

Søvnen er både forebyggende, helbredende og genopbyggende for vores mentale og fysiske funktioner. Der sker derfor flere ting i vores krop og hjerne, når vi sover.

Når vi sover, reduceres vores kropstemperatur med op til en hel grad, hvilket nedsætter vores energiniveau markant. Dette er en hel naturlig reaktion, der kan spores helt tilbage til urmennesket, der havde svært ved at jage og finde føde, når det blev mørkt. Derfor var det en fordel at kunne sænke energiniveauet til et absolut minimum, ved at sænke kropstemperaturen. Der er derfor også en naturlig forklaring på, hvorfor vi er mere trætte og sover mere i årets mørkeste måneder. 

Under søvnen får vores kroppe og dermed også vores organer en velfortjent pause. Søvnen har på den måde en stor betydning for genopbygningen af vores hjerne, krop og energiniveau. Kroppens immunforsvar er ligeledes stærkere, når vi er veludhvilede og har fået tilstrækkelig med søvn.

Søvnen giver desuden hjernen ro til at bearbejde og lagre begivenheder i vores hukommelse. Er du i søvnunderskud, vil du have væsentlig ringere forudsætninger for at lære nye ting, samt sværere ved at koncentrere dig.

Det er derfor altafgørende for dig at få den søvn, du har brug for – både for dit helbred, men også for dit velbefindende, præstationsevne og humør.

Er du i tvivl, om du har de rette fysiske rammer for en god nats søvn, så spørg vores personale om vejledning i butikkerne.

 

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid