Far der bliver vækket af sit barn

Hvor meget søvn har vi brug for?

Der er stor forskel på, hvor meget søvn man skal have.

I gennemsnit bruger vi en tredjedel af livet på at sove, og søvn er vigtig for vores velbefindende og overordnede sundhed.

Hvor meget søvn skal man have?

Svaret afhænger af, hvem der spørger. Mange lever efter mantraet om, at 7-8 timers søvn er det optimale. Det vil også være tilfældet for rigtig mange. Der vil dog altid være undtagelser, og søvnbehovet for voksne kan variere fra 4 til 12 timer per nat. Nogle har fra naturens side brug for meget søvn, mens andre kan klare sig med mindre. Årsagen til forskellen på hvor meget søvn man skal have er uklar, men vores gener spiller formentligt en rolle for søvnbehovet.

Hvor mange timer skal man sove?

Kunsten er at finde et niveau, hvor du føler dig veludhvilet, når du vågner. Hvis du vågner af dig selv, før vækkeuret ringer, så har du fået nok søvn. Fungerer du godt om dagen, tyder det også på, at du får den rette mængde søvn. Derfor er det ikke så vigtigt, hvor mange timer du skal sove som voksen, så længe du er udhvilet og føler dig godt tilpas.

Føler du dig træt i løbet af dagen, kan det skyldes, at du sover for få timer nok om natten, eller at du måske er overtræt efter for meget søvn.

Hvor meget skal man sove?

Der er stor forskel på, hvor meget man skal sove:

1. Børn og teenagere har et stort søvnbehov, fordi deres krop udvikler sig meget under søvnen.

2. Mange oplever at søvnbehovet falder med alderen. Forskere fra National Sleep Foundation har undersøgt menneskets søvnbehov i forskellige livsfaser. I illustrationen nederst på siden kan du se, hvad det anbefalede søvnniveau er for dit alderstrin.

3. Du har et større søvnbehov end normalt, når du er syg i en kort periode, eller hvis du lider af en kronisk sygdom. Det er fordi din krop arbejder på at forny sine celler, mens du sover.

4. Medicin kan også medføre større træthed og et større søvnbehov end normalt.

5. Om vinteren kan dit søvnbehov være større end normalt. er der færre dagstimer og mindre lys. Derfor producerer hjernen mere af søvnhormonet melatonin. Vi danner mere melatonin, når det er mørkt, og stoffet er med til at gøre os trætte. Mange sover en halv til en hel time mere om vinteren.

6. Din livsstil: Lyset fra elektriske skærme den sidste time før sengetid, hæmmes vores produktion af melatonin, og dermed gør det sværere for os at sove. Men det betyder ikke nødvendigvis at vores søvnbehov er mindre.

7. Din seng eller madras har også indflydelse på, hvor meget du sover. Den rette madras giver dig en bedre søvnkvalitet, så du føler dig mere udhvilet, når du vågner.

Kan man indhente tabt søvn? 

Dit søvnbehov er det kun dig selv, der kan afgøre. I nogle perioder kan vi klare os med mindre søvn, mens vi på andre tidspunkter har et ekstra stort søvnbehov. Du kan forsøge at sove ekstra meget for at indhente tabt søvn, men kun hvis det drejer sig om en kort periode - f.eks. efter en hård uge. Det er dog forudsat, at du er sund og rask. Gentagen søvnmangel over flere måneder kan ikke indhentes og kan give dig helbredsproblemer.

De fleste vågner af sig selv, når de er udhvilede. Du bør ikke sove længere, da det kan gøre dig uoplagt i løbet af dagen. 

Dine omgivelser

Det er vigtigt, at vi sover i optimale omgivelser og ligger på en god madras. Det kan du blive klogere på i vores madrasguide, som besvarer både stort og småt om, hvordan du vælger den rigtige madras.

Se vores madrasguide


Får du den søvn, du har brug for?

Skriv en kommentar til indlægget herunder og fortæl os om dine søvnbehov.

Søvnbehov

Udforsk mere

Guide: De bedste antisnorkehovedpuder hjælper dig med at sove på siden

Guide: De bedste antisnorkehovedpuder hjælper dig med at sove på siden

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Får du lys nok i de mørke vintermåneder?

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen