Her får du tips til valg af gardiner og montering af de mest almindelige gardintyper

Gode råd til valg og opsætning af gardiner

At finde de rette gardiner til dit hjem kan godt være lidt af en jungle. Der findes nemlig et væld af løsninger: Lamelgardiner, plisségardiner og rullegardiner. Foruden selvfølgelig almindelige gardiner i stof. Hvad skal du egentlig vælge? 

Og så er der jo opsætning af gardinet. Har du styr på den? Her får du tips til valg af gardiner og montering af de mest almindelige gardintyper.

Klassiske gardiner i stof


Traditionelle gardiner i stof er med til at skabe stemning i et rum, og hvis du foretrækker gode gammeldags gardiner, er du langt fra alene. Gardiner i stof behøver nemlig hverken at være tunge eller kedelige.

I et romantisk soveværelse er stofgardiner et must, og du kan evt. kombinere tynde gardiner, der lukker lyset ind, med tykke gardiner eller mørklægningsgardiner til natten. Gardiner med søde motiver er også et sikkert hit på børneværelset. Mange foretrækker også gardiner i stuen for hyggens skyld.

Når det gælder opsætningen af gardiner, kan du gøre det selv eller vælge en totalløsning med opmåling og opsætning, hvor du får det hele, ligesom du vil have det – uden at løfte en finger.

Vælg den rigtige længde og bredde

Den rette længde og bredde på dine gardiner er afgørende for en smuk løsning. Ønsker du gardinstang, så vælg en, der er ca. 20 % bredere end vinduet, og placér den 8-10 cm over vindueskarmen eller i selve loftet. 

Ved et stort vinduesparti, f.eks. i stuen, kan du med fordel dele gardinet op i flere længder. Det er praktisk, både når gardinet skal sættes op, og når det skal tages ned og vaskes.

Et gardin, der går helt til gulv, bør slutte ca. 3 cm over gulvet, mens gardinet i et vindue med vindueskarm bør slutte 8-10 cm under karmen – (eller 3 cm over en evt. radiator). 

Husk uanset gardinets størrelse at være opmærksom på topafslutningen. Ved opmåling skal du måle fra stangens underkant eller – hvis du bruger gardinringe – fra ringenes underkant.

Få flere gode råd til opmåling og opsætning af gardiner  

Lamelgardiner – standard- eller specialmål?


Lamelgardiner er en løsning, der bliver stadig mere udbredt. Og med god grund. For lamelgardiner giver rummet et stilfuldt udtryk. Desuden er afskærmningen fleksibel, fordi lamellerne kan indstilles i forskellige vinkler, der tillader større eller mindre mængder lys at trænge ind.

De store, lodrette lameller gør sig godt i både store og mindre rum, og priserne er i et leje, hvor de fleste kan være med. Når du køber lamelgardiner, medfølger der beslag til montering.

Lamelgardiner fås i mange standardmål, og du kan selv afkorte både længden og bredden på dine lamelgardiner. Endelig kan du bestille lamelgardiner i specialmål klar til opsætning. 

Rullegardiner og persienner

Rullegardiner med mørklægning på et pigeværelse


Rullegardiner og persienner er en anden populær gardinløsning. Begge løsninger er prisvenlige og praktiske. Med en persiennesaks kan du nemt afkorte en aluminiumspersienne i både længde og bredde. Rullegardiner kan kun tilpasses i bredden. Plisségardiner er en anden populære gardinløsning. 

Opsætning af rullegardiner eller persienner klarer du nemt selv ved hjælp af de medfølgende beslag. 

Gardiner i specialmål

For korte gardiner er lidt som for korte bukser, så her gælder kun ét råd: Undgå det!

Hvis du ikke er så heldig at finde færdigsyede gardiner, der passer til målene på dine vinduer, kan du bestille gardiner i specialmål. Du kan også bestille en totalløsning fra JYSK, og få Gardinbussen hjem til dig. Ved bestilling af gardinbussen får du professionel rådgivning, opmåling og montering. 

Få praktisk hjælp til at sy selv

Hvis du er praktisk og kreativ, kan du vælge selv at kaste dig over symaskinen, når du skal have nye gardiner. 

En tommelfingeregel lyder, at bredden af dit stof skal være det dobbelte af vinduets bredde. Når du skal vurdere stofforbruget, skal du desuden tage højde for tillæg og evt. mønsterspild. Find masser af gode råd om gardinløsninger, opsætning og syning af egne gardiner i vores guide

God gardinjagt!

Udforsk mere

Find det rigtige TV-bord til din stue

Find det rigtige TV-bord til din stue

Indretning af studiebolig: Få det rigtige udstyr

Indretning af studiebolig: Få det rigtige udstyr

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Rullegardiner eller gardiner?

Rullegardiner eller gardiner?