Møbeldage - Spar op til 50%

Havesæt i træ med havebord og fire havestole

Vedligeholdelse af havemøbler i træ

Undgå at dine havemøbler bliver misfarvede og grimme. Fra naturens side kræver havemøbler i træ og hårdttræ, at du plejer og vedligeholder dem. Hvis du ikke vedligeholder dine møbler, risikerer du at de revner og udtørrer.

Oliebehandling inden brug

Det er altid en god idé at oliebehandle sine træhavemøbler umiddelbart efter udpakning og samling. Hårdtræsmøbler kan have været længe undervejs til de danske butikker, og selv om fabrikken har oliebehandlet dem, så anbefales det at gøre det igen.

Grundig afrensning

Sørg altid for en grundig afrensning af havemøblet, eksempelvis skånsomt med en højtryksrenser, inden du oliebehandler det. Sørg altid for at følge anvisningen på emballagen.

Løbende oliebehandling

Møbler i hårdttræ skal være helt tørt inden du begynder på oliebehandlingen. Brug en olie der er velegnet til hårdttræ. Det anbefales, at du oliebehandler møblerne to-tre gange i løbet af sæsonen, og lige inden du sætter møblerne i vinterdepot.

Møbler i teak kræver ingen oliebehandling, idet teaktræ i forvejen er en meget olieholdig træsort. Med tiden kan møbler i teaktræ få et naturligt hvidligt skær, hvilket dog kan fjernes med en teakolie. Vælger du alligevel at oliebehandle møblet, kræver det løbende oliebehandling som ved møbler af hårdttræ.

Mug og svampeangreb

Selv om du jævnligt behandler og plejer dine havemøbler med olie, kan der opstå mug og svampeangreb. Det ses oftest ved, at dele af møblerne bliver mørke og i visse tilfælde næsten sorte.

Du kan som regel afhjælpe problemet på følgende måde:

  • Vask dine havemøbler grundigt med trærens. Følg anvisningen på emballagen. Er møblerne stadig snavsede, så gentag proceduren.
  • Er dine havemøbler stadig mørke, efter at du har vasket dem med trærens, kan du lave en stærk flydende kloropløsning. Afvask de angrebne steder med kloropløsningen og skyl grundigt efter med vand.
  • Virker klorbehandlingen heller ikke, er der kun sandpapir og knofedt tilbage. De angrebne steder pudses, indtil du når ned til friskt træ. Du kan også benytte en højtryksrenser. Uanset hvilken af måderne du benytter, anbefaler vi altid, at du efterbehandler med den type olie, der er beregnet til den pågældende træsort.

Meldug

Meldug er en uskadelig svampeart, der viser sig som tørt hvidt støv – som regel på de tykkeste dele af møblerne. Meldug opstår ofte i forbindelse med transporten til Europa, hvor store temperatursvingninger og en høj luftfugtighed giver ideelle betingelser for melduggen.

Tør melduggen af med en klud eller en børste. Efterbehandling kræves normalt ikke, men en omgang træolie er en god idé.

Vindvridning og efterspænding

Træ er et naturprodukt, der hele tiden arbejder. Det betyder, at havemøbler i træ reagerer på forskelligt slags vejr. Der kan opstå revner (”vindridser”) og skævheder, som skyldes spændinger i træet. Derfor er det vigtigt, at du efterspænder dine havemøbler med jævne mellemrum.

Vinteropbevaring

Dine havemøbler holder længere, hvis du opbevarer dem korrekt over vinteren. F.eks. bør du ikke stille dem i et tørt, varmt lokale, da de kan tørre ud. Du bør derimod opbevare dem i en carport eller garage, hvor de står i tørvejr og samtidig får ventilation. Vi anbefaler heller ikke, at du dækker dine havemøbler til med plastik eller lignende, da det kan medføre råd og svamp i træet.

Udforsk mere

Sådan rengør du havemøbler i rattan

Sådan rengør du havemøbler i rattan

Sådan fjerner du alger fra dine havemøbler

Sådan fjerner du alger fra dine havemøbler

Sådan gør du dine havemøbler i træ forårsklar

Sådan gør du dine havemøbler i træ forårsklar

 Alt du behøver i én opbevaringsboks

Alt du behøver i én opbevaringsboks