Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

SPAR 10% EKSTRA PÅ ALLE VARER

Rød og sølvfarvet julepynt til juletræet

Europæiske juletraditioner

Dato:

Kategori: Jul

Tags: Juletraditioner

Der findes et væld af forskellige juletraditioner rundt omkring i Europa, og vil du gerne prøve at holde en anderledes jul, kan det være, at du skal rejse til den modsatte del af Europa for at opleve det. Vi har samlet forskellige juletraditioner fra en række europæiske lande, som du kan læse om i blogindlægget her.

Ikke alle åbner gaver den 24. december

For mange børn er julens højdepunkt, når de får lov til at pakke deres længe ventede julegaver op. I Danmark bliver børns spænding udløst den 24. december om aftenen, men den danske juletradition med julegaver gør sig ikke gældende i alle europæiske lande.

I England får de spændte børn først lov til at åbne deres julegaver den 25. december om morgenen. Børnene i Holland er de heldigste set fra børnenes synspunkt, da de allerede kan pakke deres julegaver op den 5. december om aftenen, hvor ”Zwarte Piet” – eller Sorte Per – har været forbi med børnenes gaver om dagen.

I Sverige værdsætter de gamle juletraditioner

Julebukke af halm er en del af de gamle svenske juletraditioner, som de kæmper for at bevare i Sverige. Siden 1966 er der i den svenske by Gävle blevet stillet en 13 meter høj, syv meter lang og over tre ton tung julebuk op på torvet. Der er desuden gået sport i at brænde julebukken af. Første gang den blev opstillet tilbage i 1966, blev den brændt af, hvilket er sket over 25 gange siden.

I Norge gemmer de deres koste

I Norge har de en juletradition, som er inspireret af gammel overtro. Mange nordmænd gemmer deres koste væk juleaften, før de går i seng. Det gør de, da en gammel overtro påstår, at onde ånder og hekse vender tilbage til jorden juleaften. Traditionen går derfor på, at hvis kostene bliver gemt væk, er der større sandsynlighed for at hekse og onde ånder bliver væk.

I Ukraine pynter de juletræet med spindelvæv

I Ukraine er det en juletradition, at juletræet bliver pyntet med kunstigt edderkoppespind og edderkopper. Baggrunden for den mere alternative juletræspynt er en gammel vandrehistorie, hvor edderkopper redder en fattig families jul ved at fylde familiens juletræ med edderkoppespind. Har du mere lyst til at pynte juletræet med traditionel juletræspynt, kan du kigge på vores udvalg i forskellige farvenuancer og komme i julestemning.

I Ukraine er det også en tradition, at det yngste barn i familien skal kigge efter stjerner på himlen. Når barnet ser den første stjerne, kan gaveåbningen begynde. Det er en juletradition, der er også velkendt i Polen.

Tjekkiske kvinder spår om fremtiden

Særligt for single-kvinder i Tjekkiet er juleaften en spændende aften. Ifølge en tjekkisk juletradition kan single-kvinder stille sig med ryggen mod deres hoveddør og kaste en sko over skulderen. Peger skoens snude mod døren, er det et tegn på, at kvinden finder den store kærlighed inden næste jul.

Ingen jul uden en tur i saunaen i Finland

I Finland er saunaens betydning forankret i gamle juletraditioner, hvor saunaen blev anset som et helligt sted. I juletiden tror finnerne, at der gemmer sig en sauna-nisse inde i saunaen, og ifølge overtroen er den familiens beskytter. En juletradition i Finland er derfor at fyre op i saunaen og bruge ekstra lang tid i sauna før julemiddagen.

Finnerne er derudover overbeviste om, at julemanden bor i Finland og ikke på Grønland eller Nordpolen, som ellers er en fast forankret del af, hvordan danskere eksempelvis beskriver julemanden.

Vil du læse mere om de klassiske, danske juletraditioner, har vi tidligere skrevet et blogindlæg om det.