Der findes et utal af forskellige muligheder, hvis du vil lave en billedvæg. Hvad enten du er til print, grafiske illustrationer eller familiefotos, kan du finde inspiration her til at lave en personlig billedvæg.
Når du skal lave en billedvæg, er det vigtigt, at den passer til dig og stilen i dit hjem. Allerførst skal du lægge en plan – så du får et resultat, som du er tilfreds med og undgår at lave overflødige huller i væggen. Få vores bedste tips her.
1. Start med en plan
Start med at overveje:
- Hvor billederne skal hænge?
- Hvor meget plads vil du bruge på billedvæggen?
Når det er på plads, kan du begynde at planlægge, hvilke billeder du vil hænge op, og hvad billederne skal passe til i rummet. Det gælder både rummets farver, stil og indretning. Skal billederne fx hænge over et møbel eller flugte med en dørkarm?
2. Billedvalg
Der er frit valg, når du skal finde billeder til din billedvæg: Inspiration kan du finde på internettet, hos venner eller på gallerier, og du kan håndplukke fotos, plakater, tegninger, prints, malerier og spejle eller kombinere med væglamper, relieffer, vægtæpper eller hvad du ellers har lyst til.
Du kan vælge et tema, en farve, et motiv eller nogle særlige former som fokus. På den måde kan du også undgå et forvirrende eller rodet udtryk.
En billedvæg med fotos og illustrationer, som betyder noget for dig, er den perfekte måde at samle dine minder et sted, hvor du hele tiden kan se dem.
Du kan finde dine billeder online og selv printe dem ud, eller du kan købe billederne online eller i en fysisk butik. Der er mange forskellige muligheder, og det handler i høj grad også om, hvor mange penge du vil bruge på din nye billedvæg.
3. Mørke eller lyse billedrammer
Farven på dine billedrammer har stor betydning for det samlede helhedsindtryk af væggen og sammenhængen med resten af rummet. En sort billedramme fremhæver billedet, hvorimod en lys eller træfarvet ramme får billedet til at flyde mere ud.
Bredden og tykkelsen på dine rammer har også betydning for, hvordan dine billeder fremstår på væggen. Brede rammer adskiller motiverne mere og gør mønstret tydeligt, hvorimod smalle rammer sætter mere fokus på motiverne og giver et minimalistisk indtryk.
Kombinationen af forskellige farver og materialer kan fungere godt og skabe et dynamisk udtryk, men måske foretrækker du mere ro og balance, og så er det en god ide at vælge rammer i samme farve eller design.
4. Hvordan skal billederne placeres i forhold til hinanden
Når du har udvalgt rum, væg og de billeder, som du vil hænge op, er det tid til at blive mere praktisk.
Om du er til snorlige og minimalistiske billedvægge eller mere tilfældige sammensætninger afhænger af smag og personlighed. Det er altid en god idé at bestræbe sig på at følge en rød tråd i kompositionen for at sikre en harmonisk billedvæg.
Start med at lægge billederne ud på gulvet, så du kan bestemme dig for, hvilket der skal være i centrum og byg resten af billedvæggen ud fra det. Prøv nogle forskellige muligheder af og tag billeder undervejs, hver gang du har lavet et design, som du er tilfreds med.
Prøv fx at sæt billederne op i et kvadrat, sorter dem efter størrelse eller symmetrisk. Dine billeder kan også flugte på enten den vandrette eller lodrette led. Kun din fantasi sætter grænsen.
Til sidst kan du sammenligne dine forskellige muligheder, så du ender med at få det, du bedst kan lide.
5. Afstande mellem billeder og andre elementer i rummet
En tommelfingerregel siger, at der skal være mellem 5 og 15 cm mellem hver ramme. Du opdager hurtigt, hvad der ser pænt ud, når du lægger billederne op på gulvet.
Billedvæggens centrum skal være cirka i øjenhøjde, dvs. i en højde af 1,60 m. Men ingen regel uden undtagelser. Du kan vælge at hænge billederne fra gulv til loft, eller at lade den øverste kant flugte med fx en den øverste kant af en dørkarm, hvis det ser flot ud. Det er en god ide at sørge for, at du har plads til at udvide billedvæggen over tid.
6. Hæng billederne op
Nu er du klar til at hænge billederne op. Marker med en blyant, hvor sømmet/skruen skal sidde, inden du går i gang med værktøjet. Sørg for at søm/skrue kan bære vægten af dine billeder. En krog kan gøre det nemmere at hænge billederne op – ellers forsøg at slå sømmet i, så det skråner opad.
Hvis billederne hælder lidt til en af siderne, når du har sat dem op, kan du sætte en klat ”elefantsnot” bag på rammen for at holde dem på plads.
7. Billedvægge – en idé til den kreative indretning
En billedvæg giver dig mulighed for at udtrykke dig kreativt – også fremover. Billedvæggen kan hele tiden være i bevægelse, og du kan løbende erstatte billeder, tilføje nye eller fjerne billeder. Billedvæggen giver hurtigt et dynamisk og farverigt input til et rum og er den perfekte måde at afspejle din personlighed. Få flere ideer til personlig indretning.