FSC-certificeret skov. Foto: FSC Danmark

Miljø

Vores handlinger som virksomhed påvirker miljø på forskellige måder, og vi har et stort ansvar over for den natur vi er omgivet af. 

Vi ønsker at mindske vores negative påvirkning af miljøet, og derfor har vi fokus på en række områder, hvor vi arbejder på at udvikle os og tænke i mere bæredygtige løsninger. 

Ansvarlig skovbrug

FSC® står for Forest Stewardship Council® og er en international non-profit organisation og mærkningsordning til træ og papir, som stammer fra bæredygtige skove og andre ansvarlige kilder. FSC-mærket sikrer miljømæssig, social og økonomisk ansvarlighed. 

I FSC-certificerede skove fældes der ikke mere træ, end skoven selv kan reproducere, og der stilles strenge krav til brug af pesticider og kemikalier, så vandmiljøet beskyttes. FSC stiller desuden en række sociale krav, herunder at skovarbejderne sikres ordentlige vilkår, uddannelse, sikkerhedsudstyr og en fair løn. I FSC-skove har oprindelige folkeslag og lokale ret til at bruge skoven, og lokalområdet har glæde af indtægterne fra skoven.

JYSK har siden 2006 været medlem af FSC Danmark. Alle JYSKs havemøbler har igennem en årrække været FSC-certificerede, og fra udgangen af 2024 vil dette gælde for alle JYSKs produkter og emballager lavet af træ, pap eller papir (FSC® N001715).

Derudover er JYSK løbende med til at sætte fokus på ansvarligt skovbrug, blandt andet gennem FSC ugen.


 

Better Cotton

Bomuld er et naturligt og fornybart materiale, men alligevel er der store miljømæssige udfordringer, da den traditionelle bomuldsproduktion kræver store mængder kunstgødning, pesticid og vand.

I JYSK ønsker vi at bidrage til, at verdens bomuldsproduktion bliver bedre og mere bæredygtig. Derfor har vi sat et mål om, at fra udgangen af 2024 skal al bomuld, som indkøbes til produktion af JYSKs tekstilprodukter, være mere bæredygtig.

Med mere bæredygtig mener vi, at bomulden enten er økologisk, genanvendt eller indkøbt som Better Cotton.

Målet omfatter alle tekstilprodukter, som udgør en betragtelig del af vores sortiment, da der er tale om alle varer, hvor minimum 80 procent af varens vægt består af tekstil, eksempelvis sengesæt og håndklæder.

Hvad er Better Cotton?

JYSK er medlem af Better Cotton, som er verdens største initiativ indenfor mere bæredygtig bomuld.

Better Cotton har undervist mere end to millioner bomuldsfarmere i en mere bæredygtig bomuldsproduktion, det vil eksempelvis sige mindre vand- og pesticidforbrug samt bedre udbytte af afgrøderne. 

Forandring af branchen

Better Cotton's mål er at forandre bomuldsproduktionen på verdensplan, så al bomuld på sigt bliver produceret på mere bæredygtig vis, end det er tilfældet i dag. Med andre ord ønsker de at udbrede en ny standard for hele branchen.

I JYSK er vi stolte af med vores målsætning om mere bæredygtig bomuld at tage vores del af ansvaret for, at verdens bomuld bliver bedre og mere ansvarlig.

Balance på verdensplan

Bomuld indkøbt som Better Cotton er ikke fysisk sporbart fra mark til slutprodukt, fordi adskillelse af bomulden gennem hele forsyningskæden er kompliceret og omkostningstung. Ved at tilbyde et system, som er enkelt og uden store omkostninger, bliver efterspørgslen større og den samlede mængde af Better Cotton vil vokse på globalt plan.

I stedet for sporbarhed på produktniveau opererer Better Cotton med det, de kalder mass balance, hvor sporbarheden går på den samlede, globale mængde bomuld. Det vil sige, at der bliver holdt øje med, at der på verdensplan aldrig bliver solgt mere bolmuld som Better Cotton, end hvad der svarer til den mængde, der er blevet dyrket hos Better Cotton-certificerede farmere.

Læs mere om mass balance på Better Cotton's hjemmeside

Cotton. Photo Credit: BCI/Khaula Jamil

Global Recycled Standard (GRS)

At minimere mængden af affald og i stedet genanvende ressourcerne er en effektiv måde at reducere belastningen af miljø og klima.

JYSK er certificeret i henhold til GRS (CU-1050252). Produkter, der bærer GRS-mærket eller -påstand, er certificeret.

GRS er en international, frivillig standard, som verificerer genanvendte materialer og sikrer sporbarhed fra den lokation, hvor materialerne genanvendes, til det endelige produkt. Det betyder, at produkter, der bærer GRS-mærket, indeholder genanvendte materialer, der er blevet uafhængigt verificeret i hvert stadie af leverandørkæden.

At øge mængden af genanvendte materialer i produkterne er en vigtig del af JYSKs arbejde indenfor bæredygtighed, og antallet af produkter, der helt eller delvist er fremstillet af genanvendte materialer, er støt stigende.

Emballage 

I JYSK arbejder vi hele tiden på at gøre vores produktemballage mere bæredygtig.

Emballagen har først og fremmest til opgave at sikre, at varen er beskyttet under transport. Vi er meget opmærksomme på, at det er vigtigt at bruge så lidt emballage som muligt og ikke mindst at bruge den rigtige emballage.  

Vi ændrer løbende på, hvilke typer af materiale vi bruger. Vi er i øjeblikket i gang med at implementere et nyt emballagedesign, som er mere bæredygtigt. Solid karton med enkle stregtegninger af produktet vil i løbet af det kommende år erstatte de farvede kasser med fotos. Det betyder, at vi bruger mindre farvetryk. Samtidig stiller vi krav om, at mængden af FSC-certificeret pap øges løbende. Indeni kasserne forsøger vi hele tiden at minimere mængden af plast og flamingo, blandt andet ved at udskifte med genanvendeligt pap, hvor det er muligt.

Plast

I JYSK har vi valgt at fjerne al engangsplast fra vores produktsortiment, og vi arbejder løbende med at optimere brugen af plastik for eksempel ved at bruge genanvendt plast i vores produkter.

Vi har blandt andet skiftet vores grå SMARTSTORE kasser til en version, der er lavet af 100% genanvendt plast, og vi vil løbende introducere flere varer i vores sortiment, som er lavet af genanvendt plast.