FSC-certificeret skov. Foto: FSC Danmark

Miljø

Vores handlinger som virksomhed påvirker miljø på forskellige måder, og vi har et stort ansvar over for den natur vi er omgivet af. 

Vi ønsker at mindske vores negative påvirkning af miljøet, og derfor har vi fokus på en række områder, hvor vi arbejder på at udvikle os og tænke i mere bæredygtige løsninger. 

Ansvarlig skovbrug

FSC® står for Forest Stewardship Council® og er en international non-profit organisation og mærkningsordning til træ og papir, som stammer fra bæredygtige skove og andre ansvarlige kilder. FSC-mærket sikrer miljømæssig, social og økonomisk ansvarlighed. 

I FSC-certificerede skove fældes der ikke mere træ, end skoven selv kan reproducere, og der stilles strenge krav til brug af pesticider og kemikalier, så vandmiljøet beskyttes. FSC stiller desuden en række sociale krav, herunder at skovarbejderne sikres ordentlige vilkår, uddannelse, sikkerhedsudstyr og en fair løn. I FSC-skove har oprindelige folkeslag og lokale ret til at bruge skoven, og lokalområdet har glæde af indtægterne fra skoven.

100 procent FSC

JYSK har siden 2006 været medlem af FSC Danmark. Alle JYSKs havemøbler har igennem en årrække været FSC-certificerede, og fra udgangen af 2024 vil dette gælde for alle JYSKs produkter og emballager lavet af træ, pap eller papir (FSC® N001715).

Derudover er JYSK løbende med til at sætte fokus på ansvarlig skovbrug og bæredygtigt træ blandt andet gennem FSC ugen og FSC Design Award, som vi støtter op om.


 

Bedre Bomuld

Bomuld er et naturligt materiale, men alligevel er der store miljømæssige udfordringer, da den traditionelle bomuldsproduktion kræver store mængder pesticid og vand.

I JYSK ønsker vi at bidrage til, at verdens bomuldsproduktion bliver bedre og mere bæredygtig. Derfor har vi sat et mål om, at fra udgangen af 2024 skal al bomuld, som indkøbes til produktion af JYSKs tekstilprodukter, være mere bæredygtig.

Med mere bæredygtig mener vi, at bomulden enten er økologisk, genanvendt eller fra organisationen Better Cotton Initiative (BCI).

Målet omfatter alle tekstilprodukter, som udgør en betragtelig del af vores sortiment, da der er tale om alle varer, hvor minimum 80 procent af varens vægt består af tekstil, eksempelvis sengesæt og håndklæder.

Hvad er Better Cotton Initiative?

JYSK er medlem af Better Cotton Initiative (BCI), som er verdens største initiativ for mere bæredygtig bomuld.

BCI’s mission lyder: “The Better Cotton Initiative exists to make global cotton production better for the people who produce it, better for the environment it grows in, and better for the sector’s future.”

BCI har undervist mere end to millioner bomuldsfarmere i en mere bæredygtig bomuldsproduktion, det vil eksempelvis sige mindre vand- og pesticidforbrug samt bedre udbytte af afgrøderne. Sociale aspekter, såsom ordentlige arbejdsforhold er også en del af træningen.

Forandring af branchen

BCI’s mål er at forandre bomuldsproduktionen på verdensplan, så al bomuld på sigt bliver produceret på mere bæredygtig vis, end det er tilfældet i dag. Med andre ord ønsker de at udbrede en ny standard for hele branchen.

I JYSK er vi stolte af med vores målsætning om mere bæredygtig bomuld at tage vores del af ansvaret for, at verdens bomuld bliver bedre og mere ansvarlig.

Balance på verdensplan

Bomuld fra BCI er ikke fysisk sporbart fra mark til slutprodukt, fordi adskillelse af bomulden gennem hele forsyningskæden er kompliceret og omkostningstung. Ved at tilbyde et system, som er enkelt og uden store omkostninger bliver efterspørgslen større og den samlede mængde BCI-bomuld (kaldet Better Cotton) vil vokse på globalt plan.

I stedet for sporbarhed på produktniveau opererer BCI med det, de kalder massebalance, hvor sporbarheden går på den samlede, globale mængde bomuld. Det vil sige, at der bliver holdt øje med, at der på verdensplan aldrig bliver solgt mere Better Cotton, end hvad der svarer til den mængde, der er blevet dyrket hos BCI-certificerede farmere.

Læs mere om massebalance på BCI’s hjemmeside

Cotton. Photo Credit: BCI/Khaula Jamil

Global Recycled Standard (GRS)

At minimere mængden af spild og i stedet genanvende ressourcerne er en effektiv måde at gøre en positiv forskel for miljø og klima. Derfor har vi i JYSK valgt at arbejde med Global Recycled Standard (GRS).

GRS er en international, frivillig produktstandard, der i overensstemmelse med ISO (International Organization for Standardization) fastsætter en ramme for, hvornår noget kan betegnes som genanvendt materiale.

Samtidig er standarden en sikkerhed for, at produkter, der bærer GRS-mærket, rent faktisk er lavet af genanvendte materialer. Det sikres via sporbarhed og tredjeparts-audits.   

Målet for GRS er at øge anvendelsen af genanvendte materialer. Samtidig stiller GRS også strenge krav til de sociale og miljømæssige forhold, som produkterne produceres under. Desuden må skadelige kemikalier ikke anvendes i GRS-mærkede produkter.

Økologisk bomuld med GOTS-certificering

Udvalgte produkter i JYSK er lavet af 100% GOTS-certificeret økologisk bomuld.

GOTS står for Global Organic Textile Standard, som er verdens førende standard inden for økologisk produktion af bl.a. bomuld. GOTS-certificeringen stiller strenge krav både til selve produktet og produktionen. 

Emballage 

I JYSK arbejder vi hele tiden på at gøre vores produktemballage mere bæredygtig.

Emballagen har først og fremmest til opgave at sikre, at varen er beskyttet under transport. Vi er meget opmærksomme på, at det er vigtigt at bruge så lidt emballage som muligt og ikke mindst at bruge den rigtige emballage.  

Vi ændrer løbende på, hvilke typer af materiale vi bruger. Vi er i øjeblikket i gang med at implementere et nyt emballagedesign, som er mere bæredygtigt. Solid karton med enkle stregtegninger af produktet vil i løbet af det kommende år erstatte de farvede kasser med fotos. Det betyder, at vi bruger mindre farvetryk. Samtidig stiller vi krav om, at mængden af FSC-certificeret pap øges løbende. Indeni kasserne forsøger vi hele tiden at minimere mængden af plast og flamingo, blandt andet ved at udskifte med genanvendeligt pap, hvor det er muligt.

Plast

I JYSK har vi valgt at fjerne al engangsplast fra vores produktsortiment, og vi arbejder løbende med at optimere brugen af plastik for eksempel ved at anvende genbrugsplast i vores produkter.

Vi har blandt andet skiftet vores grå SMARTSTORE kasser til en version, der er lavet af 100% genbrugsplast, og vi vil løbende introducere flere varer i vores sortiment, som er lavet af 100% genbrugsplast.