Kvinde sidder med bærbar computer og rygpuder i sengen

Vælg den rette pude til at forebygge ondt i skuldre og nakke

Når man bruger smartphone, tablet eller bærbar computer, mens man sidder i sengen, kan det sætte sit aftryk på kroppen. En uhensigtsmæssig siddestilling kan resultere i smerter i ryg, skuldre og nakke, men de rigtige puder gør det muligt at skåne kroppen mest muligt og kan forebygge ondt i nakke og skuldre. Det gælder også børn: Hvor vi tidligere havde fokus på at vælge en god kontorstol og det rette skrivebord til børnene, er der nu også et stort behov for at vælge rigtige puder og hovedpude til sengen. 

Rygpude til sengen skal give støtte

Hvis du sidder i sengen med din bærbare computer, en tablet eller en smartphone er det vigtigt at vælge en god pude, der giver dig masser af støtte. Puden spiller en vigtig rolle både i forhold til hoved, nakke, skuldre og ryg, og der er forskel på, om du skal sidde og arbejde i sengen, slappe af eller bare sove. De forskellige aktiviteter kræver puder, der kan støtte på forskellige måder:

  • puder, der støtter din krop, når du sidder opret i sengen og arbejder
  • puder, der er behagelige når du ligger tilbagelænet og slapper af
  • puder, der passer til din sovestilling 

Skal du sidde i sengen med en bærbar computer, en smartphone eller en tablet, har du behov for en forholdsvis stor pude med støtte, så du ikke falder helt sammen, når du sidder i sengen. Den hovedpude, som du skal sove med om natten, skal være en hovedpude, som passer til din sovestilling, omfavner din nakke og får dig til at slappe af.

Få flere tips til kontorarbejde for den sengeafhængige

Tænk over siddestilling og undgå forkert holdning

Når du sidder opret i sengen og arbejder er det vigtigt at din pude er god og kraftig, så du ikke mærker væggen eller sengegavlen igennem den. Det er også en god ide med en pude, som er stor nok til at give dig støtte fra lænd til nakke – eller evt. to forskellige, som du kan placere, så du sidder behageligt. Her er rygpuder i forskellige størrelser og faconer ideelle.


Det er dog ikke kun rygpuden, som har en betydning. Du skal også huske at tænke over din siddestilling. Når du slapper af med din smartphone eller tablet i sengen, kan du komme til at sidde foroverbøjet med nakken, og det kan have konsekvenser på den lange bane. En bøjet nakke kan udvikle sig til skader og smerter, ikke kun i nakken, men også i arme, skuldre og ryg. En forkert holdning kan også resultere i både hovedpine og koncentrationsbesvær.​

Slap af i sengen

Når du vil slappe lidt af, er det rart at kunne forme rygpuden, så du også kan sidde komfortabelt, tilbagelænet med fx en tablet.

Endelig er det rart at kunne lægge en pude under knæene. Det tager noget af presset fra din ryg og skåner den. Det har en skånsom virkning på din ryg.


Husk også at tænke over variation, når du opholder dig i sengen. Skift stilling ofte og hold pauser ind imellem, hvor du kommer op at stå, bevæger dig rundt og laver nogle små øvelser så du ikke får ondt i skuldre eller nakke.

Den bedste hovedpude

Når det er tid til at sove, gælder det om at finde en hovedpude, der passer til din sovestilling. En tommelfingerregel siger, at sover på ryggen, skal du have en lav pude, mens den skal være højere, hvis du sover på siden – men i sidste ende er det kun dig selv, som kan afgøre, hvilken hovedpude der er den bedste for dig.


Læs om vores indkøbers anbefalinger til hovedpuder

Den ideelle løsning er en elevationsseng

Hvis du opholder dig meget i sengen, er en elevationsseng den ideelle løsning. En elevationsseng giver dig mange muligheder for at variere din siddestilling. Du kan tilpasse højden på både hoved- og fodende, til du finder en behagelig siddeposition. Sidder du dårligt efter et stykke tid, er det nemt at justere sengens position, så du får den bedste komfort og støtte. Få 9 gode råd til at vælge den rigtige seng.

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

World Sleep Day

World Sleep Day