Kvinde der sidder i sengen med en bærbar computer

Sleep hacking: Klar dig med mindre søvn

Hack din søvn og få flere timer i døgnet! Det lyder fristende, for hvem kan ikke bruge mere tid i en travl hverdag? Polyphasic sleep, eller sleep hacking som det også kaldes, er en søvntrend fra USA, hvor det handler om at sove 3-5 timer i døgnet og dermed få, hvad der svarer til en ekstra dag i ugen. Søvneksperter advarer dog mod polyfasisk søvn, som de mener, er en farlig søvnmetode.

Hack din søvn

Sleep hacking handler om at dele søvnen op i mindre bidder på 1,5 time ad gangen, som udgør en fuld søvncyklus. For at optimere og få fuld udbytte af søvnen er det vigtigt, at du sover i 1,5 time eller 3 timer ad gangen. Tricket er nemlig at fuldføre en søvncyklus. Hvis den afbrydes, bliver du nemlig mere træt, fordi dine søvnhormoner kommer ud af takt. 

Søvnmetoden kræver tilvænning og justering

Sleep hacking kræver tilvænning, og i starten vil det være en kæmpe udfordring at vænne kroppen til mindre søvn. Der kan gå uger, før kroppen er indstillet på at optimere søvnen ved at sove effektivt i opdelte søvncyklusser. Korte powernaps på 20 minutter kan derfor være nødvendigt i starten. Det kan også være klogt at supplere med en ekstra søvncyklus, hvis du har trænet hårdt eller er syg, så kroppen bedre kan restituere.

Tænk dig til effektiv søvn

Hvis en søvnekspert fortæller dig, at 3 timers nattesøvn er nok til, at du bliver udhvilet, og at du ligefrem vil præstere bedre på mindre søvn, så vil de fleste af os faktisk tro på, at det forholder sig sådan. Det har forsøget "Placebo Sleep Affects Cognitive Functioning” vist.

Det er tankevækkende, at vi kan påvirkes til at tro på effekten af sleep hacking. Det vidner også om, at et vigtigt element i Polyphasic sleep er, at vi tror på, at vi kan nøjes med mindre søvn.  

Mindre søvn er en farlig prioritet

Søvneksperter har dømt sleep hacking metoden ude, da de mener, at ulemperne overgår fordelene ved at spare på søvnen. Når søvncyklussen opdeles, frigiver det stress-hormoner i kroppen. Kortisolniveauet vil også stige, og det kan øge appetitten og få relaterede skavanker. For lidt søvn i lange perioder kan i værste tilfælde give hjerneskader.

De farlige bivirkninger er værd at overveje, før du eksperimenterer med sleep hacking!

Når 24 timer i døgnet ikke er nok

For at sleep hacking kan fungere, er det uhyre vigtigt at være stærkt motiveret for at få flere timer i døgnet, ellers er det for svært at undvære flere timers nattesøvn.

I stedet for at nøjes med mindre søvn, anbefaler søvneksperter, at man skærer ned på gøremål og krav om at nå alt i en ”perfekt” hverdag. Deres klare anbefaling er, at prioritere søvnen, som sammen med en varieret kost og regelmæssig motion er en vigtig faktor for et godt helbred.


Kilder:

http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/01/study-believing-you-ve-slept-well-even-if-you-havent-improves-performance/283305/

https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/polyphasic-sleep

 

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere