Rygsmerter

Hvordan vælger du den bedste madras til dårlig ryg?

Det er individuelt, hvilken madras der passer bedst til dig. Alt for få mennesker bruger nok tid og energi på at vælge den rette madras. Sover du i en dårlig seng, kan det være med til at forværre rygproblemer. Derfor skal du vælge en madras, som støtter og aflaster din krop korrekt.

Sådan vælger du den bedste madras til dårlig ryg

  • Prøv forskellige madrasser - tag dig god tid!
  • Rygsøjlens position skal være lige
  • Vælg en madras med den rette hårdhed og støtte
  • Der skal være masser af plads i sengen
  • Din madras har en udløbsdato

Prøv forskellige madrasser – tag dig god tid

Når du vælger din madras, skal du tage dig god tid. For at vurdere om madrassen er rigtig for dig, er det ikke nok at ligge på madrassen i 5 minutter. Indtag de sovestillinger du bruger og mærk efter, om det føles komfortabelt. Prøv forskellige madrastyper, så du er sikker på at vælge den rette for dig.

Hvis I er to, der deler dobbeltsengen, er det en god ide at prøve madrasserne sammen. Overvej om I skal have en stor madras eller to forskellige madrasser. Med to madrasser er der mulighed for at tage højde for sovevaner og kropstype, så madrassen understøtter individuelle behov.

Det kan tage flere dage, før din krop har vænnet sig til en ny seng. Udnyt den returret som flere butikker tilbyder. Tag madrassen med hjem, prøv den gerne i flere nætter i træk. Lever den ikke op til dine forventninger, kan du levere den tilbage til butikken.

Læs vores sengeguide for at få et overblik over forskellige madrastyper.

Rygsøjlens position skal være lige

Har du problemer med ryggen, er rygsøjlens position afgørende, når du skal vælge den bedste madras til dårlig ryg. For at teste om madrassen giver den korrekte støtte, skal rygsøjlen være i en lige linje, når du ligger på siden på madrassen. Det er vigtigt, at rygsøjlen ikke buer, da det belaster ryggen. Tag din partner eller ven med ned i butikken og få personen til at vurdere din rygsøjles position, mens du ligger på madrassen.

Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du søger professionel hjælp af butikspersonalet.

Vælg en madras med den rette hårdhed og støtte

Har din madras ikke den korrekte hårdhed og støtte, sættes muskler og led under unødvendig pres. Det kan lede til smerter i ryggen. Er madrassen for fast, kan det give problemer med ryggen. Det samme er tilfældet med en for blød madras.

En god måde at finde ud af om din nuværende madras støtter optimalt, er at lægge mærke til, om du har mere ondt i ryggen, når du står op, end da du gik i seng.

En anden måde at teste om madrassens hårdhed er den rette for dig, er at lægge dig på ryggen på madrassen. Få en anden til at føre en hånd ind under lænden. Er hånden nem at føre ind, er madrassen for hård. Skal hånden presses ind, er madrassen for blød. Er der et jævnt tryk fra både madras og lænd mod hånden, så har din madras den rigtige hårdhed.

Din vægt og dine former er med til at afgøre, hvor fast madrassen skal være. Hovedreglen er, at jo tungere du er, desto fastere en madras skal du have for, at madrassen giver den korrekte støtte. Har du fyldige former, kan en zoneinddelt madras være det rigtige valg for dig. En zoneinddelt madras sikrer, at dine skuldre og hofter synker korrekt ned i madrassen, hvor rygsøjlen forbliver lige.

Der skal være masser af plads i sengen

Sengens størrelse har betydning for både din ryg og søvnkvalitet. Du sover bedre, når du har god plads. Så er det nemmere at ligge udstrakt. Er sengen for lille, hæmmer det dine bevægelser i løbet af natten. Det fører til dårlige sovepositioner, som kan give og forværre problemer med ryggen.

Din seng skal som minimum være 90 cm bred og mindst 20 cm længere end din højde. Deler du sengen med en anden, skal I tage udgangspunkt i den højeste af jer.

Din madras har en udløbsdato

Vil du undgå rygproblemer, er det en god ide at skifte madrassen i tide. Mange tror fejlagtigt, at madrassen først skal skiftes, når den er helt nedslidt. Din madras skal udskiftes, inden du mærker, at den er dårlig at ligge på, da madrassens støtte gradvist mindskes med årene. En god rettesnor er, at din madras i gennemsnit holder 10 år afhængig af kvalitet, før den skal byttes ud med en ny.

Hold øje med om din madras er sunket sammen på midten. Det giver en ujævn rygsøjle, som kan lede til smerter i ryggen. Sover du tilmed bedre ude end hjemme, er det et andet tegn på, at det er tid til at få en ny madras i soveværelset.
 

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sengeguide

Sengeguide

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen