Kvinde, der sover på siden

Sådan ændrer du sovestilling

Der er masser af gode råd og meninger om sovestillinger. Nogle mener, at det er bedre at sove på siden end at sove på ryggen. Andre siger det modsatte. Kun få anbefaler, at man sover på maven. Men hvis du ikke har søvnrelaterede fysiske problemer, eller forstyrrer din partner ved at snorke, er der ingen grund til at tvinge dig selv til at ændre sovestilling.

Hvis du på den anden side har ondt i nakken eller vækker din partner med din snorken, kan du gøre forskellige ting for at ændre sovestilling og forhåbentlig løse problemet.

Vores bedste tips til at ændre sovestilling

Til at begynde med bør du sigte efter at falde i søvn i din ønskede sovestilling. Hvad der sker i løbet af natten, kan være svært at kontrollere, men der er nogle tricks, du kan bruge:

Du vil gerne sove på siden:

 1. Sæt en fysisk genstand på ryggen og fronten af din pyjamasskjorte eller t-shirt for at forhindre dig selv i at sove på ryggen eller på maven. Nogle anbefaler en tennisbold, men det kan være hvad som helst, der er lidt ubehageligt at ligge på, og som nemt kan fjernes igen.
 2. Sørg for, at du har den rigtige pude til at sove på siden. Den skal være medium til høj for at udfylde hullet mellem dit hoved og dine skuldre og holde din nakke og din rygsøjle i en lige linje.
 3. Sørg for, at du har den rigtige madras til at sove på siden. Den skal være blød nok til, at dine skuldre og dine hofter kan synke ned, så din rygsøjle forbliver i en lige linje.
 4. Gør det ekstra behageligt at sove på siden med en knæpude, der kan aflaste dine hofter og din lænd.
 5. Arranger puder rundt om kroppen for at lave en barriere, der gør det sværere at vende sig om på ryggen eller maven.

Du vil gerne sove på ryggen:

 1. Sæt en fysisk genstand på fronten af din pyjamasskjorte eller t-shirt for at forhindre dig selv i at sove på maven. Nogle anbefaler en tennisbold, men det kan være hvad som helst, der er ubehageligt at ligge på, og som nemt kan fjernes igen.
 2. Sørg for, at du har den rigtige pude til at sove på ryggen. Den skal være lav for at holde din nakke og rygsøjle i en lige linje.
 3. Sørg for, at du har den rigtige madras til at sove på ryggen. Den skal være medium til fast for at støtte din lænd og nakke og forhindre dine skuldre og hofter i at synke ned i madrassen.
 4. Få en ekstra pude til at placere under dine knæ for at reducere tryk på din rygsøjle og holde den i en lige linje.
 5. Arranger puder rundt om kroppen for at lave en barriere, der gør det sværere at vende sig om på siden eller maven.
 6. Løft overkroppen, enten ved at hæve hovedenden på din elevationsseng (hvis du har en), eller ved at lægge puder under ryg, nakke og hoved.
 7. Brug en sovemaske. Når du ikke kan vende dig væk fra lyset, kan en sovemaske hjælpe dig med at skabe mørke, så du kan falde i søvn. 

Pas på, at du ikke nedsætter din søvnkvalitet over tid ved at bruge disse metoder. Det er ikke meningen at du skal vågne træt og uoplagt om morgenen efter en nat med forstyrret søvn.

Hvis du oplever problemer med at sove over en længere periode, er det vigtigt, at du opsøger en læge for at finde en løsning. En læge kan stille en diagnose og evt. sørge for at du kommer i behandling. Kontakt altid din læge, før du foretager ændringer, hvis du er gravid eller har helbredsproblemer.


Læs mere om din sovestilling og din personlighed

Det er ikke nemt at ændre sovestilling

Det kan tage tid at ændre en vane, og du skal være forberedt på, at det kan være svært at kontrollere dine bevægelser under søvn. Vi skifter alle sovestilling – nogle siger op til 40 gange hver nat – så selvom du falder i søvn i én stilling, vågner du sandsynligvis op i en anden.

Du skal lægge mærke til, hvordan du har det, når du vågner. Er nakkesmerterne væk, eller er de blevet lindret? Har din partner fået en god nats søvn? Vågner du selv op og føler dig veludhvilet? Det er tegn på, at du lykkes med at ændre din sovestilling og forbedre din søvn.

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere