MØBELDAGE - SPAR OP TIL 50% PÅ INDENDØRSMØBLER

Hvide lamelgardiner i spisestue, sorte rullegardiner i soveværelse og hvide plissegardiner

Sådan rengør du dine gardiner og persienner

Vask af gardiner eller rengøring af persienner er faktisk ikke så vanskeligt, som du måske tror. Men som med al anden rengøring gælder det, at det godt kan betale sig at tage støv og fedt i opløbet. 

Vask af gardiner

Hvis der er vaskeanvisninger på dit færdigsyede gardin, bør du altid følge den. Vælg det anbefalede skåneprogram – typisk et uldprogram med lav centrifugering. Det er vigtigt, at vandstanden er høj. En høj vandstand skåner nemlig stoffet. Hvis der er tale om store gardiner, så overvej om du med fordel kan vaske to gange i stedet for at lægge gardinstykkerne i samme vask.

Er du i tvivl, om gardinerne kan klare en tur i vaskemaskinen, så kan du selvfølgelig vaske dine gardiner i hånden. Uanset om du vasker dine gardiner i hånden eller i maskinen, er det en god idé at hænge dem op, når de stadig er fugtige. Så du undgår unødige folder, mens de tørrer. Vrid dem godt op eller centrifugér dem på lav hastighed i vaskemaskinen. Læg evt. aviser eller et håndklæde under gardinerne til at samle overskydende vand, så du skåner dit gulv.

Rengøring af persienner

Den nemmeste måde at rengøre dine persienner på er med en persiennebørste eller microfiberklud. Er persiennerne fedtede, kan du bruge en vådserviet. En hårdt opvredet klud kan også bruges. Brug rent vand og tilsæt eventuelt lidt opvaskemiddel. Kradse rengøringsmidler er helt unødvendige. 

Som udgangspunkt anbefaler vi ikke, at du tager dine persienner ned og vasker dem. Det kan dog godt lade sig gøre, men er meget tidskrævende. Aluminiumspersienner kan nemt få grimme knæk i siderne, så forsigtighed er et must. Læg persiennerne forsigtigt i badekaret eller i bunden af brusekabinen, og vask dem med en blød børste i lunt vand tilsat lidt opvaskemiddel og husholdningseddike. Tilsæt evt. lidt afspændingsmiddel til vandet, som du skyller persiennerne i. Det forhindrer pletter efter vanddråber. Hæng persiennerne op, og lad dem tørre inden du sætter dem tilbage i beslagene over vinduet.

Rengøring af lamelgardiner

Lamelgardiner støves af med en microfiberklud eller anden støvbørste. Hvis uheldet er ude, og lamellerne bliver plettede, kan de tages ned og vaskes i hånden. Lamellerne må dog ikke foldes direkte, og vask af denne type gardiner skal derfor foregå skånsomt. Rul lamellerne let, men lad dem fylde så meget som muligt. Det anbefales ved de fleste lamelgardiner, at de vaskes i koldt vand. Nogle lamelgardiner kan godt tåle iblødsætning ved maks. 30 grader. Tjek altid vaskeanvisningen.

Plisségardiner

Plisségardiner kan til dagligt støves af med en microfiberklud eller eventuelt en hårdt opvredet klud. 

Rullegardiner 

Rullegardiner bliver sjældent beskidte, da de enten er rullede sammen eller hænger helt lodret. De fleste kan dog nemt støves af med en klud eller støvsuges, hvis det er nødvendigt. De kan også tørres af med en hårdt opvredet klud tilsat opvaskemiddel.  

Foldegardiner

Foldegardiner kan også nemt støves af med en klud eller børste. De kan også tages ned og blive vasket, men dette kan være en omstændelig proces, da snorene nemt vikles sammen. 
 

Udforsk mere

Inviter forårsvarmen indenfor i dit hjem

Praktisk indretning med kunstige planter

Den personlige billedvæg: Tips og idéer

Værtindegaver til påskefrokosten

Find din lokale JYSK-butik

Få råd og vejledning fra vores butikspersonale, og se vores brede udvalg i butikken.