Hvide lamelgardiner i spisestue, sorte rullegardiner i soveværelse og hvide plissegardiner

Sådan rengør du dine gardiner og persienner

Når det gælder den daglige rengøring, har du sikkert udviklet nogle faste vaner, som fungerer for dig: En støvsuger henover gulvet et par gange om ugen, en klud over flader, paneler og lamper. Men hvad gør du, når du skal gøre rent lidt ud over det sædvanlige – når persiennerne trænger til en rengøring eller gardinerne til en vask? Tænker du, at det er for besværligt og udsætter det… igen? Det er nok tilfældet hos rigtigt mange. Det er der dog ingen grund til. Vask af gardiner eller rengøring af persienner og lamelgardiner er faktisk ikke så vanskeligt – som med al anden rengøring gælder det, at det godt kan betale sig at tage støv og fedt i opløbet, så du holder dine ting flotte og rene. 

Vask af gardiner: Hvordan gør man? 

Er dine gardiner blevet meget beskidte og trænger til en ordentlig rengøring? De fleste gardiner kan du sagtens selv vaske, men det er dog meget vigtigt, at du følger vaskeinstrukserne på dine specifikke gardiner og er opmærksom på, hvad du ikke bør gøre.

For at vaske dine gardiner korrekt, er der visse trin du bør følge:

1. Læs etikken grundigt

Hvis der er vaskeanvisninger på dit færdigsyede gardin, bør du altid følge den. Det første du bør gøre, er at finde etikken på dit garden og se om du kan finde vaskeinstrukser. Alt efter hvilken type gardin, der er tale om, kan det have særlige krav til vasken.

2. Gør gardinerne klar til vask

Tag gardinerne ned fra vinduet og fjern eventuelle kroge eller lignende ting, som ikke skal med i vask. Er dine gardiner støvede kan du blidt ryste dem udenfor for at fjerne det værste støv, og du kan også støvsuge dem med børstehoved på støvsugeren ved lav sugeevne, så du skåner gardinet så meget som muligt.

3. Overvej nøje den rette vaskemetode 

Afhængigt af det materiale dit gardin er lavet i, findes der flere metoder til at vaske gardinet, og typen/materialet afgør den bedste tilgang.

  • Vaskemaskine: Vasker du i maskine, skal du vælge det anbefalede skåneprogram. Dette vil typisk være et uldprogram med lav centrifugering. Placér gardinerne i et pudebetræk eller en større vaskepose, så de beskyttes mest muligt under vask. Med et mildt vaskemiddel og vand, der er enten koldt eller lunkent, kan du skånsomt vaske gardinerne.

    Derudover er det vigtigt, at vandstanden er høj: En høj vandstand skåner nemlig stoffet. Hvis der er tale om store gardiner, så overvej om du med fordel kan vaske to gange i stedet for at lægge gardinstykkerne i samme vask.

  • Håndvask: Er dine gardiner ikke egnet til maskinvask, kan du selvfølgelig vaske dem i hånden i stedet. Fyld en stor balje, kasse eller lign. op med koldt eller lunkent vand og en mild sæbe. Sænk gardinerne ned i vandet og gnid herefter forsigtigt gardinerne for at vaske dem og dermed fjerne snavs. Efter du har vasket dem rene skal du skylle dem grundigt i rent og koldt vand, og herefter forsigtigt klemme – ikke vride – gardinerne, så du fjerner så meget vand som muligt. Til sidst hænger du gardinerne til tørre.
  • Professionel rensning: Er dine gardiner meget sarte, delikate eller lavet af særligt følsomme eller vanskelige materialer, er det oplagt at få dem renset af en professionel. Orientér dig godt i etikken eller anden information, du har på gardinet, og undersøg herefter mulighederne for rensning i dit lokalområde.

4. Hæng dine gardiner til tørre

Når du har vasket dine gardiner, skal de tørre. Umiddelbart efter vasken kan du vride dem godt op og centrifugere dem på lav hastighed i vaskemaskinen. Det er en god idé at hænge dine gardiner op på deres sædvanlige plads, mens de stadig er fugtige. På denne måde mindsker du unødige folder, mens de tørrer. Gør du dette, kan du evt. lægge aviser eller håndklæder under gardinerne, så du skåner dit gulv fra overskydende vand. 

Alternativt kan du vælge at hænge gardinerne til tørre på en tørresnor udenfor eller lægge dem til tørre på et tørrestativ. Gør du dette, skal du være opmærksom på, at der er større sandsynlighed for folder og krøller, og du derfor skal være mere ihærdig ift. strygning eller dampning efterfølgende. Under alle omstændigheder skal du være meget opmærksom på, om dine gardiner er egnet til tørring i en tørretumbler. Vi anbefaler, at du undgår at tørre dem på denne måde, da dette nemt kan ende med at ødelægge gardinerne.

5. Stryg eller damp dine gardiner

Når du har vasket dine gardiner og de er tørre, kan du forsigtigt stryge dem, så du får dem helt fine og glatte igen. Alternativt kan du også bruge en damper eller steamer; en fordel ved denne er også, at du kan bruge den efter du har hængt gardinerne op igen, og den er især et godt match, hvis du har valgt at tørre gardinerne på sin sædvanlige plads. 

Få flere tips til vedligeholdelse af gardiner.

Rengøring af persienner

Den nemmeste måde at rengøre dine persienner på er med en persiennebørste eller microfiberklud. Er persiennerne fedtede, kan du bruge en vådserviet. En hårdt opvredet klud kan også bruges. Brug rent vand og tilsæt eventuelt lidt opvaskemiddel. Kradse rengøringsmidler er helt unødvendige. 

Som udgangspunkt anbefaler vi ikke, at du tager dine persienner ned og vasker dem. Det kan dog godt lade sig gøre, men er meget tidskrævende. Aluminiumspersienner kan nemt få grimme knæk i siderne, så forsigtighed er et must. Læg persiennerne forsigtigt i badekaret eller i bunden af brusekabinen, og vask dem med en blød børste i lunt vand tilsat lidt opvaskemiddel og husholdningseddike. Tilsæt evt. lidt afspændingsmiddel til vandet, som du skyller persiennerne i. Det forhindrer pletter efter vanddråber. Hæng persiennerne op, og lad dem tørre inden du sætter dem tilbage i beslagene over vinduet.

Rengøring af lamelgardiner

Lamelgardiner støves af med en microfiberklud eller anden støvbørste. Hvis uheldet er ude, og lamellerne bliver plettede, kan de tages ned og vaskes i hånden. Lamellerne må dog ikke foldes direkte, og vask af denne type gardiner skal derfor foregå skånsomt. Rul lamellerne let, men lad dem fylde så meget som muligt. Det anbefales ved de fleste lamelgardiner, at de vaskes i koldt vand. Nogle lamelgardiner kan godt tåle iblødsætning ved maks. 30 grader. Tjek altid vaskeanvisningen.

Rengøring af plisségardiner

Plisségardiner kan til dagligt støves af med en microfiberklud eller eventuelt en hårdt opvredet klud. 

Rengøring af rullegardiner 

Rullegardiner bliver sjældent beskidte, da de enten er rullede sammen eller hænger helt lodret. De fleste kan dog nemt støves af med en klud eller støvsuges, hvis det er nødvendigt. De kan også tørres af med en hårdt opvredet klud tilsat opvaskemiddel.  

Rengøring af foldegardiner

Foldegardiner kan også nemt støves af med en klud eller børste. De kan også tages ned og blive vasket, men dette kan være en omstændelig proces, da snorene nemt vikles sammen. 

Udforsk mere

Indretning af studiebolig: Få det rigtige udstyr

Indretning af studiebolig: Få det rigtige udstyr

Vælg den rigtige blomstervase

Vælg den rigtige blomstervase

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Find den perfekte studentergave

Find den perfekte studentergave