Kvinde trækker hvide gardiner fra og kigger ud

Hvordan vedligeholder du dine gardiner?

Vedligeholdelse af gardiner er formentlig ikke det, der står øverst på søndagens to-do-liste, men trods det, kan det være en god ide at prioritere. Plejer du dine gardiner, forbliver de pæne, og du vil få glæde af dem i længere tid. I dette blogindlæg har vi samlet en række gode råd til, hvordan du vedligeholder og plejer dine gardiner.

Stryg lamelgardiner og undgå krøllede gardiner

Har du lamelgardiner, der har tendens til at krølle, kan du stryge dem med et strygejern ved lav varme (maksimalt 110 grader) for at få dem pæne igen. Er det lameller med mørklægning, bør du være opmærksom på, at du kun må stryge på vævssiden. Et godt fif er at lægge et tørt viskestykke mellem strygejernet og lamellerne, da det vil tage det værste af varmen og derved skåne gardinet mest muligt. 

Hold dine plisségardiner i form

Det er ikke uden grund, at plisségardiner er en populær vinduesløsning i mange hjem. Plisségardiner passer godt ind i de fleste hjem, da det har et rent og minimalistisk udtryk og samtidig ikke fylder så meget, når det er trukket op. Derudover er det også et meget praktisk gardin, da det er meget let at opnå en tæt pasform i din vinduesramme, hvilket også er grunden til, at mørklæggende plisségardiner er ideelle. For at holde plisseringerne pæne, skal du trække gardinet helt op én gang om ugen. På den måde bliver gardinet ved med at køre gnidningsfrit, hver gang du bruger det.

Læs mere om fordelene ved mørklæggende plisségardiner og andre typer mørklægningsgardiner.

Lad gardinet sidde i spænd

Kører dit plisségardin genstridigt op og ned, kan du trække det langsomt op samtidig med, at du samler folderne én efter én. Efterfølgende lader du plisségardinet sidde i spænd i to dage. Hjælper det ikke, kan du strække plisségardinet helt ud. Derefter fugter du forsigtigt med en vandforstøver, og gentager proceduren med at sætte gardinet i spænd, hvorefter det vil køre fejlfrit igen.

Semitransparent gardin i khaki i stue
BORENGardin BOREN 1x140x245 khaki
75,-/stk.
125,- /stk.
Laveste pris 30 dage 125,- /stk. (-40%)

Hvis du passer godt på dine gardiner ved at vedligeholde dem jævnligt, vil de fremstå smukke i lang tid fremadrettet. 

Hvordan vasker man sine gardiner?

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan du kan vaske dine gardiner, eller måske bare kunne bruge nogle gode råd, så kan du læse mere i vores blogindlæg: Sådan rengør du dine gardiner og persienner. Husk, at vi anbefaler, at du altid følger vejledningen fra producenten eller kontakter din lokale JYSK-butik eller butikken, hvor du har købt dine gardiner, hvis du er i tvivl om rengøringen af dine gardiner. 

Udforsk mere

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Rullegardiner eller gardiner?

Rullegardiner eller gardiner?

Guide: Vælg det rigtige vitrineskab

Guide: Vælg det rigtige vitrineskab

Ny lænestol? Få gode råd inden du køber

Ny lænestol? Få gode råd inden du køber