Sådan påvirkes din søvn af graviditet

Sådan påvirkes din søvn af graviditet

Når I som familie går fra to til tre, er der mange ting, der kommer til at ændre sig. Men én ting, som du måske ikke har tænkt over, er, hvordan din søvn bliver påvirket af at være gravid eller nybagt forælder. Bliv klogere på graviditet og træthed samt søvnmangel som nybagt mor.

Graviditet og træthed

Når du er gravid, ændrer din krop sig meget. Din mave vokser, og din krop knokler med at skabe et nyt fantastisk lille væsen. En graviditet vil derfor også forventeligt påvirke din søvn.

Mange gravide oplever mere træthed, blandt andet fordi de sover dårligere end normalt. Men der er flere tiltag, du kan gøre for at sove bedre om natten under din graviditet. Under graviditeten er det nemlig vigtigt, at du prioriterer din søvn, da de mange forandringer i kroppen for mange gravide medfører et øget søvnbehov.

Sov godt under graviditeten

Du skal sørge for at sove i et veltempereret soveværelse, som muligvis skal være lidt køligere end normalt, da du sveder mere end normalt som gravid. Hvis du har svært ved at finde dig til rette med den voksende mave, kan du overveje at skifte sovestilling, eller udskifte madrassen, hvis ikke den understøtter din mave godt nok. Jo tungere du bliver, desto hårdere skal din madras være.

Hvis du døjer med, at dine ben kramper, når du sover, kan du afhjælpe det ved udstrækning, før du går i seng. Kramper i benene er helt ufarligt og ganske normalt for gravide, men det kan medføre dårlig nattesøvn og søvnunderskud. Hvis du holder dig aktiv og dyrker motion under graviditeten, er der også en god chance for, at du vil få en bedre nattesøvn. Gravide, der træner, har nemlig i gennemsnit færre gener under graviditeten.  

Nybagt mor og søvnmangel

Når din fantastiske datter eller søn er kommet til verden, vil du udover ubeskrivelig lykke også skulle forholde dig til manglende søvn. Du vil ikke længere kunne sove 7-8 timer uafbrudt, som ellers er anbefalet for de fleste voksne.

Mange nybagte mødre får ikke mere end 4 timers søvn om natten, da babyen skal ammes flere gange om natten. Dette kan både tære på humøret, koncentrationen og overskuddet. Som mor til et spædbarn skal du derfor benytte enhver lejlighed til at hvile dig eller tage en powernap, når dit barn sover. Slæk på ambitionerne – mentalt overskud er vigtigere end et perfekt rengjort badeværelse. Gem rodet i nogle fine kurve, og fokuser på dig selv og dit barn.

Når dit barn ikke længere skal ammes, kan det også være en god idé at lave nattevagter, så nattesøvnen deles mere ligeligt mellem mor og far.

Undgå stress over søvnsituationen  

Alle børn er forskellige, og selvom dit barn ikke sover som de andre børn i mødregruppen, er der ingen grund til panik. Hvis dit barn ikke falder i søvn inden for de første 10-15 minutter, er der ingen grund til at insistere på din baby skal sove nu og her. I stedet for timelange seancer med babyskrål og frustration, så prøv igen en halv time senere.

Hvis du selv, trods søvnunderskud, har svært ved at sove, når din baby sover, er det vigtigt, at du lærer at slappe af. Mange nybagte forældre vil i starten være meget opmærksomme og på vagt. Græder mit barn? Har hun/han det for varmt? Det er helt naturligt, men det er vigtigt, at det ikke afholder dig selv fra at få sovet og slappet af. Manglende søvn nedsætter nemlig dit immunsystem, så du nemmere bliver syg, og søvnunderskud kan i værste tilfælde føre til depression og aggression.

Derfor skal du også huske dig selv. Hvis det hjælper, så sæt noget afslappende musik på, tag et varmt bad og hop i en lækker badekåbe. Alle kneb gælder. 

Kilder:

 

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere